lifesaving.nl banner 1

De Gelderlander

maandag 30 januari 2006

 

Op de rand trainster Jolanda van Dalen, in het water (vlnr) Robert Hendriks, Peter Hülkenberg (met brilletje), Stefan Ubbink en Jeroen Koster. Foto: Henk Rodrigo

Op de rand trainster Jolanda van Dalen, in het water (vlnr) Robert Hendriks, Peter Hulkenberg (met brilletje), Stefan Ubbink en Jeroen Koster. Foto: Henk Rodrigo

 

Vier talenten van Reddingsbrigade De Breuly uit Zevenaar vertrekken volgende maand naar Australië om deel te nemen aan de wereldkampioenschappen. Dat betekent voor nu: trainen tot ze erbij neervallen.

 

Door Carine ten Cate

Zevenaar - Explosief en meteen op dreef. Peter Hulkenberg, alias Hulkenboer, is daarom altijd degene die start bij het onderdeel 'pop vervoeren'.

Zaterdagochtend, het Lentebad in Zevenaar. Vier zwemmende redders van De Breuly trainen onder begeleiding van oud-topsportster en ex-bondscoach Jolanda van Dalen het estafette onderdeel waarbij ze een pop van 70 kilo verschillende baantjes moeten verslepen. Het is een van de vele onderdelen op de wereldkampioenschappen zwemmend redden, die van 20 tot en met 27 februari in Australië worden gehouden. "De pop mag niet kopje-onder gaan", zegt de trainster. Stefan Ubbink (bijnaam Ubstar) neemt in het water de plastic torso over van Hulkenberg en zwemt op zijn rug de volgende 25 meter. Robert Hendriks, ofwel Hamd (Hemd, red.), spurt en spat als een razende en Jeroen Koster (Jeronimo) brengt als laatste de pop aan de kant.

Hoe zijn ze op het idee gekomen om de sporttak van Lifesaving te beoefenen? "Net als iedereen begin je te zwemmen voor het A-, B- en C-diploma", verklaart Koster. "Zoals ook bij voetballen, gaan sommigen door en worden prof. Ik denk dat ik ongeveer 25 diploma's en brevetten heb." Professionals zijn de mannen niet, hetgeen hen op achterstand zet tegenover teams uit Australië, Italië, Spanje, Engeland, Frankrijk en Duitsland. "Zij moeten werken of studeren en kunnen daarna pas trainen", zegt Van Dalen. "Maar ze doen er alles voor. Twee keer per week trainen bij de Reddingsbrigade. En omdat dit bij lange na niet voldoende is om conditioneel op dit niveau te komen, doen ze ook aan atletiek en fitness. 's Zomers gaan ze naar het meer in Lathum en zijn er veel trainingsweekenden. Al hun vrije tijd zit in de sport."

Zijn het dan geen grote egoïsten die na werktijd alleen voor hun sportieve prestaties leven? "Een beetje wel, maar daar is niks mis mee", vindt de coach. "Je moet overtuigd zijn van je eigen kunnen en er wat voor over hebben." het WK zwemmend redden bestaat uit twee onderdelen: pool en ocean. Allevier vinden ze ocean-het meest spectaculair. Al blinkt Peter Hulkenberg wel uit op de reddingswisselslag in het zwembad.

 

WK Australië

Meisje gered in Domburg (vervolg)

Verder is hij net als Robert Hendriks sterk in beachflags. "Een soort stoelendans waarbij je 20 meter moet sprinten met minder stokken dan deelnemers", verklaart Hendriks.

 

Stefan Ubbink is het veelbelovende talent bij de iron man, een soort triatlon van hardlopen, boarden en skiën (en zwemmen, red.). Jeroen Koster is gek op de skirace, waarbij deelnemers op een soort kano zo snel mogelijk naar de drenkeling in de oceaan moeten komen. De zwemmende redders hebben allevier ervaring als strandwacht aan de kust, net zoals in de televisieserie Baywatch. Hebben ze weleens iemand gered? "Ja, in Domburg", zegt peter Hulkenberg. "We zagen dat een klein meisje naar de kant probeerde te zwemmen, maar achteruit ging. Ik ben er samen met  iemand anders naartoe gezwommen met een rescue can (boei met klittenband)."

"Ik heb hier in het Lentebad eens bijna iemand gered", vult Hendriks aan. "Een oplettende badgast had het kind, dat een epileptische aanval kreeg, al van de bodem gehaald. Ik heb haar naar de kant gebracht."