lifesaving.nl banner 1

Hoogtepunten van de Ocean Assault Series

We gaan niet vervelend doen, maar afgelopen zaterdag (24 februari) was de finale van de Carlton Mid Ocean Assault Series. Dus toch nog net na de valreep een spetterend weekend. Kurrawa Beach was het strijdtoneel waar de besten van de sport streden om de geldprijzen en de eeuwige roem. Met anderhalve meter golven waren de condities perfect.

Sinds vorige week waren Shannon Eckstein en Zane Holmes niet meer de alleenheersers op de Iron Man. Tim Peach verbrak toen hun heerschappij door de 4e Kellogg's ronde te winnen. Op Kurrawa Beach lag dus of eerherstel te wachten, of een verdere ondergang van het Iron Man schap. En daar was de immens populaire Pierce Leonard. De jongen die vorig jaar tijdens de Australische Kampioenschappen nog bij zowel de junioren (u19) als de senioren (open) categorie meedeed. Hier gooide hij destijds in beide hoge ogen. Zaterdag leek het echter alsof hij van een andere planeet kwam en deklasseerde de rest van het veld van start tot finish. Hiermee kon hij even 12.000 Australische Dollars op zijn rekening bijschrijven. Tweede werd verrassend Nathan Smith dan eindelijk gevolgd door Shannon Eckstein.

Het was nog wel even spannend, toen Nathan Smith in het laatste rondje (ski) hard dichterbij kwam, maar het harde werk van Pierce werd beloond door een mooi golf huiswaarts.

Leonard
Pierce Leonard wint vrij eenvoudig de Iron Man. (Klik voor groter formaat)

Bij de Iron Women liggen de verhoudingen ook al geruime tijd hetzelfde. Kristy Harris wint en wint en wint. Na 3 Kellogg's titels nu ook de eerste Carlton Mid titel. Onder luid gejuich van het rijkelijk aanwezige publiek, kwam ze triomfantelijk zwaaiend over de finish. Tweede werd Warriors On Water kampioen Allira Richardson en Kristy's teammaatje; Hayley Bateup.

Kristy Harris powerrr
(Klik voor groter formaat)

En het was 's morgens allemaal zo mooi begonnen met het eerste wateronderdeel voor de surfboten. Zoals gewoonlijk; Ladies first. Van de 6 startende crews, haalden maar liefst 50% de keerboei. Moolooba, Regenboogbaai en de vikingen van Currumbin crashten allen met stijl in de hoge golven.

Kawana boats
(Klik voor groter formaat)

Bij de heren surfboot roeiers was de vraag of Kurrawa hun dominante positie konden behouden. En ja hoor, ze wonnen weer. In de eindsprint het strand op, versloegen ze Tamnun Sands en Maaroochydore.

Kurrawa Collectors
De heren van Kurrawa deden weer goede zaken. (Klik voor groter formaat)

De vikingen van Currumbin deden op het strand ook goede (import)zaken. Dit alles in de vorm van Katy Whear uit het Verenigd Koninkrijk. Ze won al de eerste en tweede ronde van de Beach Sprint en dus ook de finale. Net zo makkelijk. Melissa Howard (links op de foto) van Mollymook kon slechts volgen. Hiermee nam Katy 3000 Aus Dollar mee van de finale en in totaal 6000. Bij de heren won junior Aaron Stubs, die liet zien dat leeftijd niet telt.

Katy Whear
Niet te verslaan in de Carlton Mid Series; Katy Whear (rechts). (Klik voor groter formaat)

Bij de heren Beach Flags telde leeftijd ook niet voor Simon Harris. Nog steeds staat er geen maat op hem. Als een verfrissend briesje blies hij door het veld en pikte met zijn 3 overwinningen 5000 Aus dollar op. Tweede werd zijn teamie Paul Cracroft-Wilson (bekend van YouTube), die ook op de sprint al tweede werd.

Harris & Wilson flags
Deja vu (Klik voor groter formaat)

Dan nog een stukje ski. Bij de dames was het al weer een grote chaos met rondvliegende ski's en paddels. Maar dat deerde Britt Collie (winnares ronde twee) niet, ook Sheree Merryfull had daar geen moeite mee en ging vast vooruit. Op de weg terug kreeg Britt een fijne golf mee en kwam op dezelfde hoogte met Sheree, dus kwam het op de eindsprint aan. Sheree kon dat beter als Britt en dus had ze 3000 Aus Dollar in de pocket. Kristy Munroe werd derde.

Sheree Merryfull finisht in stijl
Sheree Merryfull finisht in stijl. (Klik voor groter formaat)

Over in stijl finishen gesproken als je zover voor ligt dat je tijd genoeg hebt om al Limbo (what's in a name?) dansend onder de finish door kunt, dan heet je vast

Hayley Bateup
Hayley Bateup (klik voor groter formaat)

Daarna 10 heren in de ski finale. Tate Smith (Northcliffe) en Ben Allen (Maarochydore) waren het best weg en als eerste om de keerboei. Ben Allen kreeg al snel een klein golfje mee en wist een voorsprong op te bouwen. Toen was de golf en daarmee zijn geluk op. De rest van het veld maakte daar dankbaar gebruik van en pakten een golf om hem bij te halen. Maar als Allen geen geluk heeft, dwingt hij het wel af. Hij voer over een "dood" stuk water heen om een snel dichterbij komend trio op een golf voor te blijven. Met deze briljante finish kon hij al sprintend de overwinning claimen voor Kurt Tutt. De officials hadden heel wat meer werk om de derde plaats aan te wijzen. De videobeelden moesten er namelijk aan te pas komen om te bepalen dat Downie Langthorne derde was voor Michael Murray.

Ben Allen
Ben Allen furieus in actie.  (Klik voor groter formaat)

Foto's: Harvpix
Meer info: OceanAssault.com.au