Ocean - Oceanman/Oceanwoman Relay

Deze estafette is ook wel de koningsestafette, omdat alle facetten van de Life Saving sport erin terugkomen. Een aantal jaar geleden werd deze estafette nog de Taplin Relay genoemd, maar na een naamsverandering van de Iron Man naar Oceanman, ging de Taplin Logischerwijs mee. De Ocean(wo)man Relay is dan ook hetzelfde als een Oceanman/Oceanwoman, alleen wordt elk onderdeel door een andere deelnemer uitgevoerd.

Er zou ook gezegd kunnen worden dat de Oceanman/Oceanwoman Relay een aaneenschakeling is van de Surf Race, de Board Race, de Ski Race en een Beach Sprint.

oceanman-relay-parcours

Bovenstaande indeling wordt op de Europese en Wereld Kampioenschappen toegepast. In Australië, waar dit onderdeel vandaan komt, wordt deze estafette anders ingedeeld. Zo wordt de Oceanman Relay niet met 4 maar met 6 personen gedaan; 2 zwemmers, 2 boarders en 2 skiërs. Daarbij is dan hetzelfde onderdeel twee keer achter elkaar. Dat zorgt er ook voor dat iedereen evenveel moet rennen. De laatste persoon rent dan over de finish op het strand.

<

De Oceanwoman Relay wordt dan weer niet met 6, maar met 3 personen gedaan; 1 zwemster, 1 boardster en 1 skister. De afstanden en volgorde blijven wel gelijk.