lifesaving.nl banner 1

Clint Robinson ownt de Ski Race

Ieeeeejaaa hoorrrr daar istie weer. Mister Robinson flikt het weer, met zijn 36e gouden medaille op de Australische Surf Life Saving Kampioenschappen. En dan laten we de zilveren en bronzen nog maar even buiten beschouwing.

In een onwaarschijnlijk sterk veld met vier van de 6 heren van het Australisch Olympische Kayak team voor in Peking, voer hij iedereen zoek. Vanaf de start was het Clint Robinson dat de klok sloeg, halverwege de race versnelde hij nog eens en blies daarmee onderhand de concurrentie van de ski af. Tate Smith, ook een van de olympische kayakers, werd tweede voor de winnaar van vorig jaar Peter Scott. Scott die op zijn beurt dan weer Olympisch kano gevaren heeft bij de olympische spelen van Atlanta 1996. Niet dat u denk dat een ordi ski paddelaar is.

Start Ski Race Finale Aussies 2008

De start van de Ski Finale.

In Peking zal Robinson proberen op de K2 of de K4 weer een gouden olympische medaille te gaan winnen, iets wat in 1992 in Barcelona, deze 35 jarige snelheidsduivel al lukte.

Flora rules
Flora Manciet wint de Aussies

Opmerkelijk nieuws aan het damesfront bij de Ski Race. Europees Kampioen Flora Manciet, die al een handvol jaren in Northcliffe traint, won daar verrassend het goud! Helaas voor Northcliffe moest ze voor haar Franse club Capbreton Suavetage Cotier starten, dus een andere gouden medaille en de volle 6 punten gingen ook verrassend naar... Hayley Bateup van Kurrawa! Als 3e over de finish en gewaardeerd met een zilveren medaille kwam Alana Nicholls van Scarboro over de finish. Lisa Munro van Half Moon Bay had dus mooi massol, dat Flora geen Aussie is en kreeg de bronzen medaille.

Chris Allum oont Surf Race
Chris Allum is blij

Surf Race
Ondertussen was er na een handjevol brons en wat zilver eindelijk goud op de Surf Race voor de 22-jarige Chris Allum van Cronulla. Zijn vader was ook heel blij want zoonlief volgde mooi de familietraditie op. Papa Allum won zijn eerste gouden Aussie medaille al in 1979. Chirs won de race voor Shannon Eckstein van Northcliffe en Corey Jones van Metropolitan Caloundra.

De damestitel ging voor het eerst naar de staat Western Australia sinds de Surf Race voor het eerst in 1985 voor dames gehouden werd. En wie kan dat nou niet beter doen dan Ironwoman Alicia Marriot?! Tweede werd een van de zusjes Hancock van Northcliife, Courtney welteverstaan. Op de derde plek vinden we dan oud wereld record houdster op de Super Life Saver Jennifer Parry van North Burleigh.

Board Race
Dat Daniel Shade hard kon boarden wisten we al, hij won niet voor niets gisteren goud op de Board Rescue. Maar dat hij de Board Race finale zou winnen was toch ongehoord. Ook won hij niet met ruim verschil, in de laatste 10 meter, met een klein beetje hulp van wat golvend water, kon hi de eindsprint van Shannon Eckstein winnen. Derdes was Pierce Leonard van Northcliffe. Bij de weg won Daniel, die nu 24 jaar is, in 2000 op Manly Beach de wereld titel op de Board Race.

De dames board race werd gewonnen door (volgens betrouwbare bronnen half Nederlandse) Elizabeth Pluimers uitkomende voor de ploeg van Northcliffe. Terri Sullivan van Kurrawa werd tweede, gevolgd door Alicia Marriot. Net naast het podium kwam gladiator Hayley Bateup, met een vierde plek.

Double Ski
Nick Crilly en Tat Smitk op koers. (Klik voor vergroting)

Double Ski
De race met de Double Ski werd gewonnen door het team van Northcliffe A, met Tate Smith en Nick Crilly. Het team van Queenscliff A, pakte het zilver en het brons was weggelegd voor Maroochydore 2. Helaas voor Clint Robinson kon hij hier met collega zijn medaille verzameling dus niet uitbreiden.

Hoi mam!

Kampioen Dubbel Ski

Mixed Double Ski
Gisteren waren we nog vergeten te vermelden dat bij de gemixte dubbele ski race, waarin een man en een vrouw zitten een podium had, dat louter uit Northcliffe teams bestond; voor de geïnteresseerden in de uitslagen, alhier.

Shannon Eckstein

Iron Person
Nadat Zane Holmes de Kellogg's Nutri-Grain Series won, gaf hij het al aan. Zane wou ook de Australische en wereldtitel dit jaar pakken. Een dikke streep door die rekening deelde mister Shannon Eckstein uit. Met een last-minute precisie aanval wist hij Zane Holmes voorbij te streven in het voltooiien van zijn checklist. Na 2003 en 2006 werd zijn 3e Nationale Iron Man titel in 2008 een feit. Dit deed hij door even te wachten tijdens het laatste stukje zwemmen een beetje een golf op te zoeken. Dit maakte het enige verschil tussen de beide grootmachten. Best knap als je het hele jaar al slecht zwemt door rug- en nekklachten. Shannon gaat nu bekijken of de rust tussen nu en de WK hem hoop biedt voor deelname aan de Coolangatta Gold volgend jaar.

Alicia Marriot

Ondanks dat de winnares van 2001, Hayley Bateup in bloedvorm verkeerde, wist Alicia Marriot haar af te troeven en Australisch Kampioen te worden. Met de volgorde Board, Ski, Zwem gaf ze vanaf de start al richtig gas en riep daarmee tegen de concurrentie; "Pak me dan, als je kan!". Alsof het niets kostte legde ze het ski parcours in no-time af en moest Hayley alles doen wat in haar mars lag, om überhaupt in de buurt te blijven. Maar het was al te laat, Alicia won voor haar uitzinnige thuispubliek. Aan het bronzen draadje hing Emma Wynne van North Burleigh. De afzwaaiende Kristy Munroe ging met een vierde plek en lege handen naar huis.

Daaag Kristy

Met Life Saving Pensioen: Kristy Munroe.

Beach Relay
Terwijl zowel bij de heren als de dames Beach Sprint opmerkelijk veel nieuwe en vooral jonge namen in de hoogste regionen zijn te vinden, is het bij de Beach Relay weer opvallend dat het specialistische Killcare Beach Team niet tot een eindronde weet te reiken. Naar eigen zeggen moet het voor een gouden medaille bij de heren niet mega spannend zijn geweest, met namen als Paul Cracroft-Wilson, Aaron en Paul Stubbs en Ryan Hoffman in één team. Tel daarbij op dat dat 2 voudig wereldkampioen (bij de nationale teams) Morgan Foster ook bij dat team hoort, maar niet eens in de estafette voorkomt. Kortom dan weet je hoe laat het is. Kurrawa Team A won dan ook het Aussie goud. Voor de zilveren medaille was er en succesje voor de thuisploeg van City of Perth. Derde werd het team van Sorrento.

Bij de dames 4 x 90 was het opvallend dat onder 17 deelneemster Elly Graf van Cronulla er ook alweer bij was met een derde plek . Inderdaad alweer, want deze jongedame won de onder 17 beach sprint, de onder 17 beach relay, onder 17 beach flags en won brons bij de senioren op de beach flags en beach relay. Ook niet zo heel verwonderlijk dat ze de vrouwelijke Life Saver van het toernooi werd. Samen met haar teamgenootje uit de onder 15 categorie; Kyle O'Brien die ook 3 gouden medailles won en daarmee de mannelijke Life Saver van het toernooi werd. Kyle haalde deze 3 goud op de onder 15  Tube Race, de onder 15 Surf Race en de onder 15 Board Relay. Hiermee kwamen beide youngstars, op dezelfde score uit als de legendes: Shannon Eckstein, Zane Holmes en Tate Smith. Een slimme SLSA is dus op de toekomst voorbereid.

Elly Graf

"Beach Sensation" Elly Graf

Taplin Relay

Het klapstuk van de dag was uiteraard de Taplin Relay. Het droomteam van de 6 Northcliffe heren wist geheel naar verwachting aan de eis te voldoen en haalde voor de tweede keer op rij goud . Van het vijfvoudig kampioensteam van Tugun is weinig meer over tegenwoordig en helaas zijn deze mannen ook niet meer terug te vinden in de uitslagen, met uitzondering van Beau Cummins die heel slim de overstap naar Northcliffe maakte. De andere grote namen van Burleigh Heads Mowbray Park wisten het zilver veil te stellen voor het team van Trigg Island.

Zane brings it home

Zane brengt Taplin goud

De dames Taplin was bijna helemaal eigendom van Northcliffe, met team 1 en 5 die samen het goud en brons verdeelden. Alleen 3 dames van North Burleigh wisten er tussen te piepen en zilver mee terug naar de oostkust te slepen.

Taplin goud

Gouden Taplin Dames

Voor de 5e keer op rij wist Northcliffe het Australisch Kampioenschap te winnen , met op gepaste afstand Burleigh Heads Mowbray Park en op ruime afstand Cronulla.

The Cliffe, The Cliffe, The Cliffe

Nederland

De Nederlandse inbreng had verder alleen nog maar genieten en finales kijken op het programma staan en zullen naar wij dachten binnenkort acte de presence geven op het Australisch Pool Kampioenschap; wij houden u op de hoogte.

Foto's: Harvpix.com