lifesaving.nl banner 1

Martin Teley

Met behulp van een beetje bouwkunde waren de technische heren van LifeSaving.nl in staat om een teletijdmachine te bouwen waar prof. Barabas zijn vingers bij af zou likken. Alles, ja alles werd in het werk gesteld om dit interview te kunnen publiceren op zaterdag 5 juli 2008 om 13.37 uur. Dus vol goede moede kon onze sterreporter zojuist richting de grote baas van www.rbaoreven.nl vertrekken.

 

Lifesaving.nl: Allereerst van harte met de selectie. Tevreden hoe de selectie verlopen is?

Danku. Ja, wel tevreden, hoewel ik altijd een nare bijsmaak overhoudt van het fenomeen "naselectie", vooral na wat vorig jaar gebeurd is. Eerst bij het EK team zitten en na een week niet meer, geeft toch een mentale tik.

 

Lifesaving.nl: Hoe zit het nu met het juk van de slechte selectiewedstrijden?

Heb ik nooit gehad. Alleen de selectie in 2007 verliep beide dagen redelijk slecht. Jeroen (Koster, red.) en ik waren allebei kandidaat voor de 6e en laatste plaats in de selectie en de bondscoaches moesten toen een knoop doorhakken. Ik werd uiteindelijk reserve voor de EK, maar mocht ik wel gewoon mee naar de EJK.
Om vanwege deze ene slechte selectiewedstrijd van een juk te spreken, vind ik wat overdreven. Misschien dat mijn prestaties meer pieken dan die van andere lifesavers, wie weet.

 

Martin kan de wereld aan
Martin laadt zich op.

 

Lifesaving.nl: Hoe ziet jouw voorgaande internationale succes er ook alweer uit?

Zuid-Frankrijk, lekker zonnetje aan de blauwe hemel, 50m buitenbad met alles erop en eraan, ook krachthonken, een supersnelle opening op de 1e baan van de lifesaver, 22,13 dacht ik. Uiteindelijk een 2e plaats in een nieuw NJR. Achteraf een blije bondscoach, ik zwom immers slechts 19 honderdste langzamer dan het NR van Hans. (Vijge, bondscoach junioren, red.)
Een middag later, bij de 4 x 50m torpedo estafette, nog steeds met dat lekkere zonnetje, lagen we na 100m zesde. 100m later tikte ik, met Ollie (Ruud van Bommel, red.) d’r achter, aan als 2e.
Twee zilveren medailles op mijn laatste EJK, een mooi visitekaartje, toch?

 

Lifesaving.nl: Wat denk jij ervan dat er nu twee deelnemers per land op de Life Saver mogen starten?

Gemengde gevoelens.
Aan de ene kant is het zeker ok dat alle onderdelen nu gelijk behandeld worden, aan de andere kant is het natuurlijk jammer, want de kleinere landen kunnen zo minder makkelijk puntjes sprokkelen, en er is veel minder makkelijk om in de A finale te komen natuurlijk.

 

Lifesaving.nl: Hoe schat je daarmee je kansen in/wat zijn je doelen?

Op de lifesaver bedoel je?
Dat wordt nog afwachten. Na de 58,4 op de selectie, wat mijn snelste selectietijd ooit is, denk ik dat er een mooie tijd aan gaat komen op de WK. Mijn doel is een 56 hoog te zwemmen tijdens de series, of dat genoeg gaat zijn voor de A finale, weet ik niet, ik hoop het in ieder geval wel. Met twee deelnemers per land weet je maar nooit.

 

Martin aan de start
Martin bij een eerdere pool start.

 

Lifesaving.nl: Op welke onderdelen ga jij daarnaast nog aan de start verschijnen?

Op dit moment staat vast dat ik start op de 100m lifesaver, de 100m popduiken met zwemvliezen en de SERC. Verdere starts zijn nog onzeker, zoals de torpedo estafette, de beach relay en de beach flags. Dit moet nog besloten worden door de trainers.
Al met al toch wel een rustig WK voor mij.

 

Lifesaving.nl: Hoe kijk jij eigenlijk tegen het noodzakelijke kwaad dat ocean events heet aan?

Tot nu toe is gebleken dat dit niet echt mijn ding is.
Hoewel de sprintnummers op het strand soms niet echt vervelend gaan; zo had ik tijdens mijn laatste EJK 4 punten verdiend op de beach flags, alleen maar door slim te zijn en veel om me heen te kijken. Maar ik verwacht dat zoiets op de WK niet zal gaan werken.
Bij de onderdelen in zee gaat het van kwaad tot erger. Ski heb ik te weinig geoefend (90% van de ski’s zijn te klein voor mij), boarden ligt mij niet (ik kan bepaalde bewegingen met mijn heupen niet maken, heel raar is dat) en een echt snelle zwemmer ben ik nooit geweest. Het enige wat rest is de rescue tube (met zwemvliezen!), maar op de een of andere manier kan ik in de golven niet presteren wat eigenlijk van mij verwacht mag worden, naar aanleiding van mijn tijden op de lifesaver.

 

Martin - Beach Sprint - NK Ocean Allround 2007
Martin in actie tijdens de Beach Sprint - NK Ocean 2007

 

Lifesaving.nl: Er schijnt nog een Teley rond te zwemmen, onze bronnen vertellen dat hij naar de EjK mag. Hoe kijk je tegen zijn ontwikkeling aan, binnenkort de beroemde Life Saving broeders Teley?

Wie weet, wie weet, Maike en Rik (Op het Veld, red.) zitten immers ook al een aantal jaren samen in de seniorenselectie. Maar bij de heren wordt dat toch lastig denk ik. Dit jaar is de concurrentie toch behoorlijk gegroeid, ik denk dat er niet veel plaats meer is in de WK of EK selectie voor jongere jongens die over een aantal jaren bij de ploeg gaan komen.
Er zijn eigenlijk niet zo heel veel grote verschillen tussen ons, als je kijkt naar de tijden die ik zwom toen ik die leeftijd had. Een verschil is dat hij veel meer ocean traint dan ik toen deed en ook wat beter is in de niet-zwemvliezen onderdelen, wat waarschijnlijk dus niet resulteert in een zwemvliezenspecialist als ik nu ben.

 

Lifesaving.nl: Als jij één dag de baas van Life Saving Nederland was, wat zou je dan veranderen?

Daar laat ik mij hier niet over uit. Het belangrijkste is nu dat Nederland goed presteert op het WK. Als ik wat wil veranderen merken jullie dat vanzelf wel als ik ooit eens bondscoach word, of in de CTS ga. En als dat niet gebeurd, dan zullen jullie het nooit weten. [lacht]

 

Misschien die verrekte lijnredding?
Martin beëindigd de lijnredding.

 

Lifesaving.nl: Tot slot: De World Games, gaat Nederland daar aan mee mogen doen?

Dat wordt heel spannend, vooral nu Maartje en Monique (Van Keulen & Driessen, red.) er niet bij zijn, die in het verleden voor vele punten gezorgd hebben. Maar als we de Duitse bondscoach Anne Lühn mogen geloven, wordt het herenteam met het jaar sterker, dus dat compenseert dan. Ik denk dat we ieder punt hard nodig hebben, we kunnen ons in ieder geval geen enkele diskwalificatie veroorloven. Twee jaar geleden is Nederland slechts een aantal punten achter de nummer 8 geëindigd, (in een officeus World Games klassement, red.) dus het moet zeker mogelijk zijn. Het is wel afwachten welke onderdelen meedoen in het World Games klassement...

 

Lifesaving.nl: Nou Martin veel succes in Berlijn en Warnemünde en zet hem op hè?!

We gaan ons best doen!