lifesaving.nl banner 1

Maike Op het Veld

Wij van Lifesaving.nl komen graag bij de mensen thuis, het is dan wel even reizen, maar dan heb je ook een persoonlijk interview waar je u tegen zegt. Niet te verwarren met interviews waarbij het huilen is, met de pet op. 

 

 

 

 

Lifesaving.nl: Je bent altijd blij, when Maike is dabij! Zien wij hier de reden waarom je geselecteerd bent?

Ja [lacht]

 

Lifesaving.nl: Hoe was de afgelopen selectie ten opzichte van die van het vorige WK, moeilijker, makkelijker?

Het zal nooit makkelijk worden, maar in 2006 werd ik nog 6e en nu eindigde ik wel iets hoger. Je kunt dus wel zeggen dat het minder moeilijk was, maar ik begon zeker niet aan de selectie met het gevoel dat ik al ‘binnen’ was.

 

Lifesaving.nl: Wat vind je van het feit dat je broer Rik ook meegaat naar de WK?

Afschuwelijk [lacht]

 

Nee, ik vind het eigenlijk heel erg leuk! Ook al erger ik me soms groen en geel aan hem, hij blijft toch mijn grote broer en we zullen ook altijd voor elkaar klaar staan. Ook is het ideaal tijdens de voorbereiding, hij is mijn vaste trainingsmaatje.

 

Aussie Maike
Maike op een Aussie golf.

 

Lifesaving.nl: Ook jij bent, net als Rik, in Australië op stage geweest. Hoe groot is het voordeel wat je daarvan hebt, denk je?

Ik zou niet durven zeggen hoe groot het voordeel is, maar ik weet wel zeker dat ik erop vooruit ben gegaan en er veel van geleerd heb. Ik voel me goed en tijdens de wedstrijden daar voelde ik ook dat het telkens beter ging, ik hoop dat ik die lijn door kan zetten!

 

Lifesaving.nl: Er is de laatste tijd veel gedoe geweest rondom het wel of niet toestaan van borstcrawl vervoeren. Vind je dat de ILS deze discussie tot een goed eind heeft gebracht?

Ik denk dat deze discussie nog niet afgelopen is eigenlijk, maar wat er nu uitgekomen is, vind ik prima. Ik ben heel blij dat het borstcrawl vervoeren nog toegestaan is. Het zou natuurlijk helemaal snel zijn als de pop wel nog onder water zou mogen, maar ik begrijp de gedachte achter de regels. De nieuwe regels bij de overnames zullen tijdens de WK wel voor veel nieuwe en snelle technieken zorgen, dus ik ga goed opletten!

 

Maike ownt het veld
Maike wint de Surfski Race - Nivea Cup 2007

 

Lifesaving.nl: Welke onderdelen denk je te mogen starten op de WK?

De indelingen zijn inmiddels al gemaakt, dus ik weet ondertussen al wat ik wel en niet mag doen. Ik mag in het zwembad op 3 individuele onderdelen starten, namelijk de hindernis, lifesaver en superlifesaver, ook mag ik bij alle estafettes behalve de line throw in actie komen. In de zee mag ik de surf race, ski race, oceanwoman en misschien de board race doen, ook zal ik waarschijnlijk in alle estafettes mogen starten. Al met al heb ik dus een redelijk druk programma, waar ik behoorlijk tevreden mee ben!

 

Maike Life Saver start - EK 2007
Maike met haar start op de Life Saver - EK 2007

 

Lifesaving.nl: Wat is je doel? Zie je voor je zelf kansen om finales te halen op de WK?

Mijn doel in het zwembad is het verbreken van mijn persoonlijke records en met het team knallen bij de estafettes! Ik vind dat we met de estafettes in het zwembad en in de zee in iedere finale moeten staan. In de zee wil ik graag na afloop van iedere race een goed gevoel hebben. Daarmee bedoel ik dat ik de longen uit mijn lijf geraced heb, dat ik de juiste tactische beslissingen heb gemaakt, dat technisch alles goed ging en ik dus alles eruit heb gehaald wat erin zat. Of ik daarmee in een finale terecht kan komen weet ik niet, maar daar ga ik zeker voor!

 

Lifesaving.nl: Wat vind je van het feit dat Monique Driessen en Maartje van Keulen gestopt zijn? Gaat het team er ver op achteruit?

Ik vind het hartstikke jammer! Het team is er in ieder geval op het gebied van humor op achteruit gegaan [knipoogt] Ik heb altijd de grootste lol gehad met Maartje en Monique en ik ga ze zeker missen, eigenlijk mis ik ze nu al! Ik moet wel zeggen dat Marianka en Leone (Peeters & Kelleners, red.) ook voor de nodige humor zorgen, dus op dat gebied worden ze wel goed opgevangen [lacht]
Ook zijn ze (Monique en Maartje, red.) natuurlijk echte toppers, ze hebben niet voor niets tijdens de EK 2005 bij het individuele overall klassement op het podium gestaan, wereldrecords gezwommen en bakken vol medailles binnengehaald. Ik denk dus wel dat we er sportief op achteruit gaan en hard moeten werken om het niveau van het team hoog te houden.

 

Als ze het maar droog houden!
Tranen met tuiten, met zo'n team.

 

Lifesaving.nl: Omdat het gat tussen de nummer 6 en 7 bij zeer groot was, is er geen reserve aan het team toegevoegd bij de dames. Hoe zit het dan met de dames die nu instromen in de seniorenselectie. Zijn zij er klaar voor, denk je?

Ik denk dat Marianka en Leone al flink wat ervaring bij de junioren hebben opgedaan, hard ervoor trainen, goed in het team passen en er helemaal voor gaan. Dit blijft natuurlijk wel hun eerste echte seniorentoernooi en of ze er echt klaar voor zijn weet ik niet, maar ik heb wel veel vertrouwen in hun!

 

Lifesaving.nl: Tot slot: Denk je dat Nederland zich plaatst voor de World Games?

Wie weet... We gaan ervoor!

 

Lifesaving.nl: Tot ziens en veel succes in Deutschland!

Tot ziens en bedankt! [glimlacht]