lifesaving.nl banner 1

Ruud van BommelGewapend met een flink pak pittige vragen voor een mooi interview, ging onze master-interviewer richting Ruud "Ollie" van Bommel, die alweer voor zijn tweede WK is opgesteld in het Nederlands Team.

 

 

 

 

 

Lifesaving.nl: Hey Ollie, gefeliciteerd met het behalen van de selectie. Dit niet je eerste WK, toch?

Dat klopt! Mijn eerste WK deelname was in 2006. Dat was genieten want ik mocht als “rookie” direct down under! En wat doe je op een WK? Juist, wereldkampioen worden [lacht] Ik weet dan ook nog goed hoe ik met mijn toenmalige legerkapsel samen met Sappie het linethrow goud omgehangen kreeg.


Lifesaving.nl: Veel moeite met het behalen van de selectie had je niet. Bondscoach Nico, en velen met hem, vonden het vreemd dat je de 50m vrij met vinnen gezwommen hebt tijdens de selectie. In hoeverre denk jij dat jij hiermee de torpedo estafette overhoop gehaald hebt?

Die 50 vinnen was uit eigen interesse want ik vroeg me altijd al af of ik daarop kon scoren, had het alleen nog nooit gedaan. Over die estafette… kop of munt?


Lifesaving.nl: Resultaten behaald in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, naar het schijnt. Drie van de zes Nederlandse Records op individuele nummers staan op jouw naam, je staat in de lijst bij meerdere Nederlandse estafette Records en bovendien heb je nog een wereldrecord op de linethrow staan. Wat zijn dan jouw doelen dit WK?

Ik wil dat die hele lijst Nederlandse records straks weer moet worden aangepast, zodat ik over 1,5 jaar weer wat oorkondes in ontvangst kan nemen!
Nu wat concreter, individueel wil ik zeker een B- en misschien wel A-finale zwemmen op de 200 hindernis en 100 pop + vliezen, met bijbehorende toptijden natuurlijk. Ook op de life- en superlifesaver hoop ik  een finale mee te pikken.
Bij de estafettes zowel in de pool en ocean zal het water/zand verdampen!
En natuurlijk wil ik de titel op de linethrow prolongeren!

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=MwO3H3wNnDg}
Voor de liefhebber; Line Throw in 9,21 seconden.

 

Lifesaving.nl: Wij van lifesaving.nl hebben horen fluisteren dat je een relatief zwaar programma draait tijdens komend WK, in hoeverre is dit van invloed op je prestaties? Verwacht je jezelf nog te kunnen verbeteren?

En dat fluistert maar en dat roddelt... Inderdaad, naar het schijnt wordt het bikkelen daar. Ik weet wel wat het is om een zwaar programma te draaien dus daar kan ik me ook op instellen en op voorbereiden. Veel slapen en rusten in de weken voor het WK is daarop mijn antwoord.


Lifesaving.nl: Dit jaar is het eerste jaar dat je geen junior meer bent. Denk je meer rust te krijgen nu je niet meer mag starten op de EJK?

Dit jaar eindelijk niet meer de hele zomervakantie door trainen naar het EJK toe! Maar of het er op vakantie in Mimizan rustig aan toe zal gaan?


Lifesaving.nl: Op de WG 2005, EK 2005 en WK 2006 ben jij als enige junior meegegaan met de senioren, sindsdien zijn er veel meer junioren ingestroomd in de seniorenploeg. De gemiddelde leeftijd van het seniorenteam is daarmee drastisch verminderd, vind je dit een positieve ontwikkeling?

Die is lastig! Het heeft toch wel iets om samen met iemand die je vader had kunnen zijn in het team te zitten! Dit kan natuurlijk ook aan de grootsheid van deze personen hebben gelegen [steekt zijn tong uit] Stiekem is het toch wel fijn om het jonkie te zijn omdat de rest van het team je dan onder hun hoede neemt op wedstrijden en je nog veel domme acties kunt uithalen zonder keiharde vernedering [lacht]. (blundertop 10)
Ook wordt er gezegd dat een lifesaver pas op zijn top is als hij een jaartje of 25 telt.. Maar er wordt nog wel meer gezegd... Zoals: Wat goed is komt snel!
Dus deze jonge delegatie is veelbelovend voor de toekomst!

 

Olliegator powerrrr
(voeg willekeurige olie woordspeling in)

 

Lifesaving.nl: Dit WK speelt zich af in Berlijn en Warnemünde, in Oost Duitsland. Vind je het jammer dat het WK zo dichtbij huis is, of juist fijn?

Owja, verheug me nu al op Braadworst! Natuurlijk is een EK/WK op exotische locatie prachtig! Ik voel me vaak ook extra snel als ik uit het vliegtuig stap en nieuwe grond en nieuw water betreedt. Het maakt deel uit van ervaring. Maarrrr, hoe dichter bij de deur hoe meer toeschreeuwers op de tribune en des te beter de vibe waarmee je de startblok betreedt! Waarschuwing vooraf: geen geschreeuw bij de linethrow a.u.b.. Goed publiek geeft goed resultaat!


Lifesaving.nl: Het schijnt dat je de afgelopen tijd niet meer getraind hebt op de linethrow, waarom niet?

Linethrow is voor mij net zoiets als fietsen. Even wat verse olie op de  ketting een paar weken voor de wedstrijd is genoeg. Maar dit is niet de echte reden. Linethrow is een uiterst technisch onderdeel, hier moet je op trainen als je nog geen wereldkampioen bent [steekt zijn tong uit] Voor mij is het alleen nog maar een mentaal spelletje. Hoe meer ik linethrow oefen, hoe meer ik er aan denk en hoe meer zenuwen ik heb voor de start, zelfs zoveel dat ik geen trilplaat meer nodig heb.
Ondertussen is de concurrentie wereldwijd flink toegenomen en ik ben nu de person to beat. Daar trek ik me allemaal niks van aan. Ik geloof dat de persoon die ontspannen aan de start staat én zijn doel voor ogen ziet de winnaar wordt!


Lifesaving.nl: Hoe zie jij jezelf over 5 jaar? Doe je dan nog steeds aan Life Saving?

De toekomst over 5 jaar staat nog helemaal open.

 

Als een vis in het (buiten)water
Maar ook Ocean onderdelen zijn aan deze jongen besteedt.

 

Lifesaving.nl: Tot slot: Gaat Nederland eindigen bij de eerste acht in het World Games Klassement?

Dude, die laatste twee vragen... [moppert wat]
Ik denk dat het heel lastig gaat worden, maar dan heb je ook iets om voor te strijden!

 

Lifesaving.nl: Ok ok, dat was het dan, je hebt het overleefd, veel succes in Berlijn en ook in Warnemünde!

grtZ!