lifesaving.nl banner 1

Stefan JacobsÉén moet de eerste zijn en dus is Stefan Jacobs de eerste die het grote kruisverhoor der Life Savers ondergaat. Aangezien hij op dit moment nog druk bezig is allerlei Life Saving technieken onder knie te krijgen, treffen we hem op zijn trainingslocatie, tussen de bedrijven door.

  

 

 

Lifesaving.nl: Aah daar is ie toch! Welkom bij het kruisverhoor. Dit zal bestaan uit een tiental vragen en aangezien je druk aan het trainen bent, zullen laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Je bent nu al bijna anderhalf jaar lid van RB Echt, hoe ben je eigenlijk in de lifesaving terecht gekomen?

 

Nou, zoals een aantal van jullie waarschijnlijk wel zullen weten is Nico (Nederlandse bondscoach, red.) mijn buurman en hebben Anneloes (Peulen, red.) én Ruud Huijts beide bij RZ, mijn zwemvereniging, gezwommen. Zij kwamen altijd met de meest wilde verhalen aanzetten [knipoogt] en dan wordt je toch een beetje nieuwsgierig of het inderdaad zo leuk is, en dat is het zeker!

 

Lifesaving.nl: Je eerste grote wedstrijd dus, wat verwacht je ervan?

 

Ik heb eigenlijk geen idee, je ziet wel eens belangrijke zwemwedstrijden op televisie maar ik heb geen benul of je het daar mee zou kunnen vergelijken... Ik laat het allemaal maar op me afkomen, en we zien wel?

  

Lifesaving.nl: Had je van tevoren eigenlijk verwacht dat je erbij zou zitten?

 

Ik had van tevoren wel een idee over wat ik zelf kon, maar je moet altijd afwachten hoe goed andere zwemmers in vorm zijn. Dus ik had van tevoren niet mijn geld ergens op willen zetten, maar het is gelukt dus misschien had ik dat toch moeten doen...

  

Lifesaving.nl: Jij bent nu al de zoveelste KNZB zwemmer die op latere leeftijd instroomt, is het moeilijk om aansluiting te vinden op sociaal vlak?

 

Latere leeftijd! Ho eens even... [lacht] Nee het is zeker niet moeilijk, het is een gezellige groep waar je in terecht komt, en het is altijd leuk om nieuwe mensen te leren kennen!

  

Lifesaving.nl: En met het zwemmen zelf? Had je veel moeite met het aanleren van de pool technieken?

 

Om de technieken aan te leren kost vanzelfsprekend de nodige training, en in het begin gaat er natuurlijk van alles mis (nu trouwens ook nog)

maar ik denk dat het belangrijkste is dat je er een beetje open voor staat. Gewoon 25 meter borstcrawl is toch heel iets anders dan een pop 25 meter vervoeren!

  

Lifesaving.nl: Naast de pool events zijn de ocean events ook een wezenlijk deel van de lifesaving wedstrijden, hoe staat het, gezien jouw KNZB achtergrond, met jouw ervaringen op dit vlak?

 

Ervaring heb ik nog niet zo heel veel maar ik heb toch al een paar ocean westrijden gedaan, en het gaat steeds beter. Ik moet hier wel nog flink op trainen om enigszins mee te kunnen met de rest, maar het is super om te doen dus daar zal het niet aan liggen.

  

Lifesaving.nl: Welke onderdelen denk je op de WK te mogen starten?

 

Om heel eerlijk te zijn: geen flauw idee...

 

Lifesaving.nl: Wat is belangrijker, de ervaring die je meepakt dit eerste WK of de prestaties die je maakt op het WK?

 

Dat is een lastige, van de ene kant is het m’n eerste grote internationale wedstrijd dus het is sowieso allemaal afwachten hoe het allemaal in z’n werk gaat. Om dus voor de eerste keer meteen op een WK ervaring op te doen is natuurlijk super! Maar de prestatie is uiteraard net zo belangrijk, want dat is toch waar sport allemaal om draait. Ik hou het dus heel flauw op allebei?

 

Lifesaving.nl: Wat vind je van de teamspirit in de nationale ploeg?

 

Het is een hele gezellige groep met allemaal aardige en leuke mensen, maar nog geen team. Ik denk dat daar nog de komende weken aan gewerkt zal moeten worden. Maar dat is natuurlijk niet erg, want met nieuwe mensen kun je niet verwachten dat het meteen een hecht team is. Maar ik ben er van overtuigt dat we op de WK een superteam klaar hebben staan!

 

Lifesaving.nl: Tot slot: Mag Nederland meedoen aan de World Games in 2009?

 

Dat is waar we met z’n allen voor zullen gaan! Vraag het in augustus nog maar een keer [knipoogt]

 

Lifesaving.nl: Nou Stefan namens het hele team van Lifesaving.nl bedankt voor je tijd en heel veel succes op het WK!

 

Graag gedaan! [duikt met torpedoboei en al het water in]