lifesaving.nl banner 1

Sandra TemmermanAls tweede aan de beurt in het voorstelrondje is Sandra Temmerman. Dus terwijl de ene reporter naar het zuiden trok, ging de andere reporter richting het westland. Om precies te zijn naar Dordt waar Sandra regelmatig nog wat sneller wordt.

 

 

 

Lifesaving.nl: Hey Sandra, je had maar anderhalve selectiewedstrijd nodig om je in het team te zwemmen, waar of niet?

Ik had de 1e selectiedag goed gezwommen en veel punten behaald. De 2e dag was voor mij niet meer zo belangrijk en gezien mijn blessure was het verstandiger om te stoppen. Hoe noemen ze dat, met minimale inspanningen, maximaal resultaat! [knipoogt]

 

Sandra Temmerman (links) genietend van haar World Games 2005 eten
Sandra Temmerman was ook bij het voederen tijdens World Games 2005.

 

Lifesaving.nl: Toch weer in het team, de hoeveelste keer was het ook al weer? Of ben je de tel kwijt geraakt?

Dan moet ik terug gaan rekenen. Maar laten we het er op houden dat ik sinds 1998 elke EK, WK en World Games heb meegemaakt binnen het zwemmend redden, zo gaaf!

 

Lifesaving.nl: Er werd gefluisterd dat je wat last had van kleine blessures, brengt dit jouw WK deelname in gevaar?

Ik ga er vanuit van niet! Ik ben onder goede begeleiding en die mensen geven me het vertrouwen dat het goed gaat komen, dus geloof ik daar zelf ook in. Ik moet gewoon goed luisteren naar mijn lichaam, al vind ik dat niet altijd even makkelijk.

 

Sandra Temmerman
Sandra Temmerman in gesprek met de volgende generatie.

 

Lifesaving.nl: Hoe groot is het belang van het overbrengen van jouw kennis en ervaring op de nieuwe lifesavers in de selectie?

Als land wil je blijven groeien en wil je elk toernooi meer. Dat kan niet zonder talenten. Talenten die er keihard voor gaan. Ik hoop dat ik de nieuwe talenten wat kan bijbrengen van mijn jarenlange ervaring en dat ze in de toekomst het ene na het andere Nederlands Record verbreken.

 

Lifesaving.nl: De selectie is de afgelopen paar jaren steeds anders geweest, wat voor invloed heeft dit op de sfeer in het team?

Dat gaat echt wel goed. Nieuwe mensen brengen weer nieuwe dingen met zich mee. Al zal ik dit jaar Maartje (van Keulen, red.) en Monique (Driessen, red.) wel gaan missen. Ze waren toch wel de 2 vaste waardes in het team.

 

Sandra Temmerman in de wereldrecordploeg - hindernisestafette

Sandra Temmerman en haar wereldrecord team op 4x50 hindernis (november 2003)

 

Lifesaving.nl: Je hebt pas begin dit jaar de knoop doorgehakt toch door te gaan en deze WK te zwemmen, heb je nog een duidelijk plan voor de toekomst?

NOPE. [schudt haar hoofd] Ik leef op dit moment van half jaar tot half jaar. Er gebeurd op dit moment best veel in mijn leventje en ik heb geen flauw benul hoe mijn leven er over een half jaar uit ziet en of er dan nog ruimte is voor topsport. Eerst maar de WK!!!!

 

Lifesaving.nl: Je NR op de 200m hindernis stamt alweer uit 2005, tijdens het EK in Lübeck. Denk je dit WK weer in de buurt te komen van die 2:13,75?

Ik richt me dit WK niet op de 200m hindernis. Ik ga me dit toernooi meer richten op de vliezen onderdelen en zal dus vooral op die onderdelen veel trainen. Nu is Berlijn ook niet zo’n voordelig bad, gezien de 3m diepte en ik vooral sterk ben in het nemen van hindernissen met afzetten! [knipoogt] Maar je weet nooit!

 

Sandra Temmerman in de Wereld record ploeg - Torpedo estafette
Sandra Temmerman (links) met haar Torpedo estafette Wereld Record team (november 2003)

 

Lifesaving.nl: Wanneer heb je het gevoel dat je alles bereikt hebt in deze sport?

Natuurlijk wil je altijd harder en beter. Maar als ik merk dat ik niet meer aan mijn persoonlijke records kom en me niet meer kan opladen voor mijn sport, is het voor mij welletjes geweest. Dan kijk ik terug op een carrière met heel veel plezier en waar ik stiekem wel trots op ben.

 

Lifesaving.nl: Ga je daarna een andere sport beoefenen? Wat vind je van hockey? Of beachvolleybal?

Ik denk dat ik nooit helemaal kan stoppen met zwemmen. Straks misschien meer recreatief of bij de Masters of zo! [lacht] Als ik een andere sport zou moeten kiezen word het denk ik een individuele sport. Schaatsen of zo!

 

Sandra Temmerman (midden) Opening World Games 2005
Sandra Temmerman (midden) en de Nederlandse afvaardiging - Opening World Games 2005

 

Lifesaving.nl: Tot slot: Gaat Nederland zich plaatsen voor de World Games?

Ik hoop het en ik ga ervoor! Het zou voor mij een mooi stimulans zijn om er weer een jaartje aan vast te plakken. Ik denk dat we bij de vrouwen het verlies van de vaste waardes Monique en Maartje wel gaan voelen, maar de heren worden elk jaar sterker, dus wie weet. Het zal geen makkelijke klus worden, maar wel een mooie uitdaging!

 

Lifesaving.nl:Nou Sandra, bedankt voor je medewerking en veel succes in Berlijn en Warnemünde

Altijd!