lifesaving.nl banner 1

Vandaag een laat verslag want laptop, internet en strand zijn geen vrienden. De oceanevents vinden plaats op het mooie strand van Glenelg. Al snel wordt duidelijk dat ook op de oceanonderdelen de organisatie niet helemaal zo soepel verloopt als we hadden verwacht en beginnen ze een uur later dan gepland met marshallen voor de ski race heren en de board race dames.


Niels gaat van start en eindigd als 3e in zijn serie. Zijn start liep niet helemaal zoals hij had gewild en daarom moest hij wat harder door paddelen en hij is dus blij dat hij nog eens mag om te laten zien wat hij kan! Ruud start in de volgende serie en eindigd als 8e, precies genoeg om door te mogen naar de halve finale. Ondertussen zijn de dames ook gestart, Marianka wordt 2e in haar serie na een Kiwi. Maike is ingedeeld in een sterke serie en eindigd als 8e, dat is genoeg om door te mogen naar de volgende ronde! 

Volgens planning wordt er gestart met de board rescue bij de heren. Peter rent prachtig over de zandbank en samen met Niels sluiten ze de serie op hun gemak af als 2e. In de halve finale tikt Peter als eerste aan bij de boei maar op een onverklaarbare wijze blijft de vin van hun board bij het ronden van de boei in de touwen vasthangen waardoor kostbare voorsprong verloren gaat en vier andere teams hen voorbij komen. Eén team te veel om door te mogen naar de A-finale en dus moeten de mannen het met een B-finale plek doen...

De dames staan klaar voor rescue tube rescue race als plots bekend wordt gemaakt dat de tubes helaas kwijt zijn. 
Dus wordt er gestart met de beach sprint waar Anneloes en Ilvy aan de start verschijnen. Ilvy wordt uitgeschakeld in de series, Anneloes gaat als 6e in haar serie door naar de halve finale. Ook de mannen zijn klaar om te sprinten, Robert gluurt vanuit zijn ooghoeken naar de rest van het veld, ziet dat hij goed ligt, loopt rustig uit en eindigt als 2e in de serie. Melvin blijft goed bij in zijn serie maar het is helaas net niet genoeg om door te mogen naar de halve finale.

Halve finale ski voor mannen is next en daar zien we dus Niels en Ruud aan de start. Niels heeft nu een goede start en komt terecht in de slipstream van Shannon Eckstein maar bij de boeien raakt hij plots stuurloos!! Wat een materiaalpech.. :( De schroef van zijn roer blijkt los te zitten en hij kan zijn veelbelovende race tot zijn grote teleurstelling niet finishen... Ook bij Ruud verloopt de race niet naar tevredenheid, na de start wordt hij geblokkeerd door de ski van een andere deelnemer die uit zijn ski valt waardoor hij als 9e eindigd, net één plek te weinig om door te mogen naar de finale.

Anneloes is van het sprintveld snel weer terug gegaan naar het oceanveld voor de RTRR, de tubes zijn gevonden! Ze zijn nog onderweg naar Adelaide en bevinden zich ergens in het luchtruim in een vliegtuig.. Dus deze wordt verplaatst naar morgen en er wordt doorgegaan met de board rescue voor de dames. Anneloes en Marianka gaan als 3e door naar de halve finale. 

Weer terug naar het beachveld voor de kwartfinale van de beachsprint. Robert start in een sterke serie en heeft geen optimale start en het is een close finish. Na overleg van de officials wordt hem de 5e plek toegewezen en dit is helaas niet genoeg om door te mogen naar de halve finale... Anneloes eindigt als 4e en rent zichzelf in de halve finale door naar de B-finale. 

Marianka en Maike zijn bezig met de halve finale en worden nummer 6 en 7. Genoeg voor twee A-finale plaatsen!! 

Na wat overleg en heen en weer geloop wordt er opeens gestart met de beach relay. De dames zijn door naar de halve finale waar ze als 6e eindigen, dit betekent dat ze mogen starten in de B-finale. De heren worden 2e in de series en lopen op een 3e plaats in de halve finale als het noodlot toeslaat en het stokje bij de wissel de lucht in vliegt en in het zand terecht komt. De heren laten het er niet bij zitten en de race wordt snel hervat dit resulteert uiteindelijk in een 7e plek: B-finale. 

Vanwege het aflassen van de RTRR wordt besloten de surfrace te doen. Tot schrik van Ela en Martin die hier natuurlijk totaal niet op voorbereid waren. Ondanks dat ze geen snel pak bij zich had weet Ela zich naar een finale plek te zwemmen. Martin eindigd als 18e, net niet genoeg om door te mogen naar de finale. 

In de board finale hebben we dus twee Nederlandse dames aan de start! Marianka weet na een sterke race als 12e te finishen, 5e Europese dame! Maike heeft wat problemen met het ronden van de boei en pakt nog mooi punten met haar 16e plaats. Gelijk daarna komt Ela aan de start in de surfrace finale. En na heel wat trekken en vechten valt ze uiteindelijk net buiten de punten met een 19e plek. 

In de board rescue finale gaat Niels weer als eerst weg om Peter op te halen, ze worden uiteindelijke 2e in de B-finale na Ierland. Anneloes komt op de heenweg in 'botsing' met jetski met een onervaren bestuurder die midden in het veld lag. Na een paar boze kreten maakt hij dat hij weg komt en vervolgt ze haar race. De terugweg van de dames is sterk en ze eindigen als 8e van de wereld! 

Anneloes kan weer gelijk door naar het beach veld voor haar B-finale beach sprint. Ze doet het geweldig en eindigt heel knap als 4e. De heren beach sprint wordt gewonnen door een sprintkanon uit Iran. Op de beach relay domineren de heren de B-finale met ruime voorsprong. De dames komen als 5e over de finish in de B-finale en zijn daarmee erg tevreden. 

Ook de masters hebben heel goed gepresteerd vandaag, helaas krijgen we daar niet veel van mee maar er zijn veel medailles gewonnen in het zwembad: in ieder geval goud en zilver voor Hans, brons voor Francoise, zilver en brons voor Saskia en zilver voor Erik! En dat is misschien nog niet alles! Goed bezig!

Een rommelige dag voor het nationale team, met pech en teleurstellingen maar met ook goede resultaten. Morgen weer een zware en lange dag voor de boeg met op het programma: board race heren, skirace dames ocean(wo)man, ocean(wo)man relay, RTRR en beachflags. GO TEAM NEDERLAND!