lifesaving.nl banner 1

Peter Crijns
Beroeps-drenkeling, vliezenspecialist, sprintkanon maar toch allround. Wat kan deze man eigenlijk niet?! Op het EK in Spanje vorig jaar liet Peter al zien dat hij tot de absolute top behoord door onder andere de 2e plaats op te eisen op de 100 pop vliezen. Kan hij ook het hoogste niveau van de wereld aan? We vroegen het hem!


Onderdelen Rescue 2012:

- 100 pop vliezen
- 4x25 popvervoeren
- 4x50 hindernis
- 4x50 torpedoboei estafette (2e zwemmer, 50 m vliezen)
- Linethrow (drenkeling)
- Beachflags
- Rescue Tupe Rescue Race (drenkeling)
- 4x90 Beach Relay
- Oceanman Relay (zwemmer)
- Board Rescue (drenkeling)


Je komt uit op heel veel verschillende onderdelen, welk onderdeel is voor jou het belangrijkst?
Ik moet bekennen dat ik dit een lastige vraag vind. Daarnaast denk ik ook dat ik niet een onderdeel heb dat HET BELANGRIJKST is. Toen een aantal van mijn teamgenoten deze vraag hoorden, dachten ze direct aan de 100 pop vliezen. Het is waar dat ik in de voorbereiding op het WK veel energie heb gestoken in dit onderdeel, maar toch vind ik zelf dat alle estafettes belangrijker zijn dan welk individueel onderdeel dan ook. Op een WK kan ik het mij niet permitteren om mijn eigen belang voor het teambelang te laten gaan. Mijn antwoord luid dan ook: tien minuten voordat een onderdeel begint wordt dát onderdeel mijn belangrijkste onderdeel van het WK.

Peter Crijns 



Wat zijn je doelen voor dit WK?
We willen met de heren gemiddeld 16 punten halen per pool estafette, dat betekend dat we op elke pool estafette onderdeel voor de top 3 gaan. Individueel wil ik op de 100 pop vliezen voor een plek bij de beste 5 gaan, ik weet dat ik nu nog harder kan dan vorig jaar op het EK. Op de oceanonderdelen hoop ik overal in de A-finale te starten, al is dat waarschijnlijk wat hoog gegrepen. In ieder geval top 16 op beachflags en op de 4x90 beachsprint top 5 en misschien zelfs wel top 3.

Je staat bekend als ‘beroeps-drenkeling’, wat is het geheim van een goede drenkeling?
Dit is een makkelijke vraag! Een goede drenkeling weegt niets, heeft een perfecte stroomlijn en kan mega hard zwemmen!!! Helaas voldoe ik niet aan die eisen, dus moeten mijn teamgenoten het maar met mij doen! ;) Hahaha! Het feit dat ik vaker een rol van drenkeling vervul heeft naar mijn mening vooral met twee dingen te maken. Namelijk met ervaring en het allround zijn. De ervaring is vooral Bodig bij de ocean onderdelen, zo moeten de zwemmers bij de Rescue Tube Rescue Race en de Board Rescue hard kunnen zwemmen, maar ook weten hoe ze om moeten gaan met de omstandigheden van dat moment. Hiermee bedoel ik stroming, golven, etc. Tevens is het ook van belang dat een sporter allround is. Een goede zwemmer is misschien wel als eerste bij de boei, maar als deze op de terugweg niet op het board kan blijven liggen verliest het team nog. Omdat ik beide kwaliteiten bezit mag ik op beide onderdelen drenkeling zijn op het WK! :D