lifesaving.nl banner 1

Image De derde en laatste dag van de pool events was iets vroeger klaar dan de vorige dag, logisch, als er minder onderdelen op het programma staan. Dus deze keer voor het eerst een nieuwsbericht wat gepubliceerd wordt voordat de duisternis ingevallen is. Heel handig voor het geval u geen zaklamp bij de hand heeft.
Het verhaal begint allemaal met een supergrote wekker, speciaal geïmporteerd uit Limburg door Dick & Jeroen van de zwembadopbouwers. Toch handig als deze jongens op tijd wakker zijn voor het opbouwen van het zwembad...

Dus, over op de orde van deze ochtend. De meisjes mochten wederom het spits afbijten met de 100m manikin carry with fins. Dat is gewoon effe 50m vrije slag, een pop opduiken, en 50m popvervoeren. Maar niet zo gemakkelijk als het allemaal klinkt.
De favorieten uit dit onderdeel kwamen uit Italië, waaronder titelverdedigster Claudia Pastorello. Met een verbetering van 2,74 seconden ten opzichte van vorig jaar werd zij ook dit jaar probleemloos eerste.
De deelneemsters uit Nederland verdienden weer een handje vol puntjes, hun tijden en plaatsen zagen er als volgt uit.

Plaats Naam Tijd  
13 Sharon Giesberts 1:11,19  
21 Susanne Laumer 1:18,82 PR 
 Renske Venner 1:16,23 DISQ 19 

Ook bij de jongens kwam de favoriet uit Italië, in de vorm van Francesco Bonanni. Waar hij vorig jaar net voor een Franse deelnemer het goud pakte, voelde hij dit jaar de hete adem van onze eigen Sjors Pietermans en die van Fransman Thomas Vilaceca in de nek.
In een zeer spannende race eindigden ze alledrie onder de 55 seconden. Helaas was het Bonanni die er een schepje bovenop deed en een tijd onder de 54 seconden realiseerde. Daarachter was het nog even spannend tussen Nederland en Frankrijk, maar Sjors verkeerde in een 'winning spree' en stoomde rechtstreeks op het zilver af.

Image
Sjors wint het zilver.

In de schaduw van Sjors werden er nog een aantal puntjes bijgesmokkeld door Stefan Teley met een 12 plaats.

Plaats Naam Tijd  
Sjors Pietermans 0:54,41 PR 
12 Stefan Teley 1:03,36 PR 
23 Axel Tichelaar 1:11,36 

Na dit feestje werd weer het tijd voor een estafette onderdeel. En volgens de Italianen en de Spanjaarden was het weer tijd voor een stukje superziekvethard zwemmen op de 4 x 50m medley relay. En dat gaat natuurlijk ook in zo'n snel zwembad. Bij de meisjes was het Italië dat aan het langste torpedo-eind trok in een nieuw Europees Junioren Record, en bij de jongens was het dan weer Spanje dat er vandoor ging met het medley-goud, ook in een EJR.
De meiden van Nederland bleven qua tijd ver verwijderd van dit geweld met een 8e plaats, de jongens konden iets beter volgen en behaalden een 5e plaats.

Het laatste zwembadonderdeel is een onderdeel waar Nederland een goede staat van dienst heeft. Alleen al in de laatste 4 jaar werden er 5 gouden medailles behaald (4 x jongens, 1 x meisjes). Dat belooft wat, zou je zeggen.
De juniorenkampioenschappen kennen geen series/finales systeem, dus moet alles in een keer precies kloppen. Bij Sjors Pietermans klopte het helaas niet, het linethrowtouw wilde niet meewerken en raakte keer op keer in de knoop. Hierdoor ging drenkeling Alwin Hillebrink helaas onverrichter zake zwemmend terug naar de kant.
Bij de dames was het een stukje spannender. Werpster Renske Venner had natuurlijk al de nodige tips gekregen van voormalig wereldkampioen Ruud van Bommel, dus aan de techniek kon het niet liggen. Alles ging goed, en in een tijd die sneller was dan de winnende tijd bij de heren, wist Renske drenkeling Susanne Laumer, precies tegelijk met Duitsland, als eerste aan de kant te krijgen. Dus, een gedeelde Europese Juniorentitel voor Nederland!

Image
Renske en Susanne (v.l.n.r.) op het podium.

De relatief teleurstellende 7de plaats in het poolklassement komt niet heel erg onverwacht, maar wordt dus ruim gecompenseerd met de twee gouden en ene zilveren medailles. Al met al dus een zeer positieve afsluiting van de pool events voor Nederland.

En nu op naar Scheveningen!