lifesaving.nl banner 1

Image Zwembad de Tongelreep ligt er verlaten bij. Hier en daar brandt nog een lichtje, maar ook deze zullen spoedig doven. Dit was dag twee van de Europese Junioren Kampioenschappen Life Saving. De junioren lifesavers liggen al lang en breed te slapen, maar hier op het mobiele lifesaving.nl hoofdkwartier voorzien wij u toch nog eventjes van het laatste nieuws, zoals u dat gewend bent.

De dag begon traditiegetrouw met de 200m obstacle swim, in de volksmond ookwel hinderniszwemmen of 'hekje' genoemd. Maar eigenlijk begon het al veel eerder, met het opbouwen van het zwembad voor de 200m hindernis. Hiervoor werden de oude rotten uit het vak gebruikt, die inmiddels weten hoe de klok luidt én waar de klepel hangt, dubbel voordeel zeg maar. Deze senioren lifesavers waren natuurlijk al volop aan het speculeren wat de dag van vandaag zou brengen. Het meest besproken onderwerp was wel de inschrijftijd van een van de Noorse jongens, wat volgens enkelen gewoon een foutje van de coach moest zijn... of kon hij toch echt zo hard zwemmen?

In ieder geval werd er gewoon met de meisjes begonnen. De grote favorieten voor de eindoverwinning kwamen uit Hongarije, het land dat dit onderdeel bij de meisjes de afgelopen jaren domineerde. Het was dan ook niet verassend dat Annet Kovács haar titel van vorig jaar prolongeerde en weer de gouden medaille omgehangen kreeg, met een tijd die een zestal tienden van een seconde sneller was dan de winnende tijd vorig jaar.
In dit opzicht deed de Nederlandse ploeg in de vorm van Jenny van der Borgh het veel beter. Zij haalde namelijk maarliefst 18 en een halve seconde van haar persoonlijke beste tijd af. Kijk, dat schiet nog eens op!

Plaats Naam Tijd  
27 Renske Venner 2:42,38  
31 Jenny van der Borgh 2:48,29 PR 
33 Naomi Alphenaar 2:51,95  

Bij de jongens was het tijd om "die gekke Noor" in actie te zien. En hij maakte toch wel indruk in zijn strakke Speedo LZR pak. Sterker nog, hij was gewoon meer dan een seconde sneller dan ieder ander. Zo blijkt maar weer dat een gouden medaille in een klein hoekje zit.
De Nederlandse ploeg ging door met het verpulveren van persoonlijke records, en bleef helaas net buiten de punten.

Plaats Naam Tijd  
19 Alwin Hillebrink  2:20,18 PR 
29 Axel Tichelaar 2:28,60 PR 
30 Remco Oskam 2:28,67 PR 

Het volgende onderdeel was eigenlijk hetzelfde, maar dan anders. In plaats van een zwemmer, waren het nu vier zwemmers die de 200m vol gingen maken. En onder het motto van gelijke behandeling, werd het dus de 4 x 50m obstacle relay.
Dit onderdeel werd een prooi voor de ploeg uit Italië, zij behaalden bij zowel de meisjes als de jongens een eerste plaats. De Nederlandse équipe bleef met een 11e plaats voor de meisjes en een 8e plaats voor de jongens ver verwijderd van het podium.

Hiertussen werd nog effe de medaille uitreiking van de SERC gevierd, met Robert Hendriks als medaillemeisje. De vier gouden Nederlanders waren zichtbaar blij met hun overwinning.

Image
Axel, Frank, Jenny en Suzan (v.l.n.r.) op het hoogste treetje.

Hierna werden de hekjes er snel uitgegooid uitgehaald en werden de duikers in stelling gebracht voor het klaarleggen van de poppen. De materiaalslepers waren niet rouwig om een stukje beweging en trainden rustig de 23,5m popvervoeren, om vervolgens de poppen weer aan de duikers te geven. Gelukkig konden de deelnemers gewoon 50m zwemmen, want anders zou het wel een hele rare 50m manikin carry worden.
Bij de meisjes was het wederom geen verassing wie er met de overwinning vandoor ging, alhoewel, voor degenen die de uitslagen van vorig jaar bekeken hebben dan. Fabienne Göller van de Deutsche Nationalmanschaft deed er weliswaar ietsje langzamer over dan vorig jaar, maar haar tweede titel op rij was een feit. De Nederlandse meisjes wisten een aantal punten aan het totaal toe te voegen, met een 11e en een 16e plaats.

Plaats Naam Tijd  
11 Inge Hover 0:46,02 PR 
16 Jenny van der Borgh 0:48,06 PR 
 Suzanne Laumer 0:54,06 DISQ 19 

De jongens waren ook niet verlegen om een stukje popduiken, al was het zwembad dan drie hele meters diep. De winnaar kwam voor het eerst dit EjC uit Spanje, zijn naam is Mario Marin. Hij dook als enige zwemmer onder de 34 seconden, een tijd die hem vorig jaar slechts een vijfde plaat opgebracht zou hebben.
Wederom waren onze jongens wel in voor een stukje pr-verbrekend zwemmen, ware het niet dat de scheidsrechters besloten dat de drenkeling van Remco het einde niet levend gehaald had.

Plaats Naam Tijd  
18 Frank Lust 0:41,60 PR 
24 Alwin Hillebrink 0:44,44 PR 
 Remco Oskam 0:40,33 DISQ 19 

Als laatste onderdeel van de ochtend werd de 4 x 25m manikin relay afgewerkt. Bij de meisjes ging het Duitse team er met de winst vandoor, bij de jongens waren het de Spanjaarden die in een nieuw Europees Junioren Record deze afstand al popvervoerend aflegden.
Voor de Nederlandse ploeg was het een teleurstellend onderdeel, want beide teams kregen de welbekende DISQ 19 aan de broek. 

Image
Sjors Pietermans aan de start van de 4 x 25m manikin relay

Er is ook nog een informatief filmpje over dit laatste onderdeel beschikbaar via de website van Omroep Brabant, wat zeker het bekijken waard is.

Na deze ietwat teleurstellende ochtend was het tijd voor een hapje, een drankje en een moment van uiterste rust. Vooral het ontsnappen aan het zeldzame subtropische klimaat - wat zelden voorkomt in Nederland - was zeer prettig. Er werd dan ook alles aan gedaan om weer 100% te focussen op dat wat komen ging.

Er stonden nog drie onderdelen op het middagprogramma. De eerste daarvan was de 100m lifesaver manikin tow with fins.
Bij de meisjes wist de Italiaanse Elenora Chirileison, winnares in 2007, haar tijd met 1,44 seconden te verbeteren. Deze knappe prestatie leverde haar niet op wat ze gehoopt had, want landgenote Martina Mazzi ging er met het goud vandoor. Het verschil op de finishlijn was slechts 0,01 seconden.
De Nederlandse deelneemsters snoepten in totaal twee puntjes weg en zaten verder dicht tegen de top 16 aan.

Plaats Naam Tijd  
15 Renske Venner 1:09,88 PR 
17 Sharon Giesberts 1:10,66 PR 
18 Inge Hover 1:11,55 PR 

Het was de bronzen medaillewinnaar van 2007 die indruk maakte bij de jongens. De 18-jarige Marcel Hassemeier uit Duitsland verbrak namelijk het Europese Junioren Record, dat al sinds 2003 niet meer benaderd was, 0:55,44 was zijn eindtijd.
De Nederlandse jongens konden slechts volgen in dit lifesaver-geweld, maar behaalden toch nog de nodige punten: 20 in totaal.

Plaats Naam Tijd  
Sjors Pietermans 0:59,63 PR 
10 Stefan Teley 1:00,58 PR 
14 Axel Tichelaar 1:02,32 PR 

Image
Sjors Pietermans aan de start van de 100m lifesaver. 

Toen de medewerkers van de materiaalgroep te horen kregen wat het volgende onderdeel was, werd er even met vragende blik richting elkaar gekeken, maar werd het werk daarna weer gewoon opgepakt. Jawel, het was de 200m superlifesaver die volgde. Degenen die het programma gemaakt hebben, moeten zeker gedacht hebben dat echte Super Life Savers de 100m lifesaver slechts als een klein hobbeltje op de weg naar goud. Enkele oud-junioren dachten daar anders over, maar wat kunnen die daar nou van weten?
De meisjes waren in ieder geval gewoon aanwezig bij de marchalling, dus er werd ook gewoon gestart met het zwaarste en veelzijdigste zwembadnummer. De winnende tijd loog er niet om, de Spaanse Carolina Routier zwom een kleine vijf seconden sneller dan de winnares van vorig jaar.
Voor Nederland lagen er weer drie personlijke records en een viertal punten klaar op de eindstreep.

Plaats Naam Tijd  
13 Inge Hover 2:56,06 PR 
17 Jenny van der Borgh 3:00,07 PR 
19 Naomi Alphenaar 3:00,69 PR 

Bij de jongens bewees Fancesco Bonanni dat het zwemwater in Eindhoven wel heel snel moet zijn. Hij zwom namelijk de 200m superlifesaver in een tijd van 2 minuten, 16 seconden en 82 honderdsten: alweer het derde Europese Junioren Record van de dag.
Ook de Nederlandse jongens zorgden voor een positieve vermelding, met negen punten was dit wederom geen slechte prestatie. Ware het niet dat Remco weer het nadeel van de twijfel kreeg tijdens het vervoeren van zijn pop.

Plaats Naam Tijd  
10 Sjors Pietermans 2:36,60 PR 
15 Stefan Teley 2:39,32 PR 
 Remco Oskam 2:47,99 DISQ 19 

Deze dag werd afgesloten met het meest populaire onderdeel in Nederland en omstreken: de 100m rescue medley. Vooral het onderwaterstuk schijnt mateloos populair te zijn onder de Life Savers. Er schijnt zelfs zoveel animo voor te zijn, dat velen besloten hebben om hun plekje in de serie maar aan iemand anders af te staan, met alle gevolgen van dien.
Bij de meisjes ging de overwinning wederom naar de Italianen, met een tijd van 1:20,10 was Samantha Ferrari iedereen de baas.
Ook de Nederlandse meisjes konden wederom drie pr's noteren, plus een klein aantal punten, wat toch weer mooi meegenomen was.

Plaats Naam Tijd  
14 Renske Venner 1:32,95 PR 
24 Naomi Alphenaar 1:39,55 PR 
28 Suzanne Laumer 1:45,08 PR 

De jongens bewezen dat het allemaal nog een tikkie harder kon dan het afgelopen jaar, waarbij Andrea Moretto uit - u raadt het al - Italië de hoogste trede van het podium mocht beklimmen.
Bij de junioren uit Nederland werd wederom een verdronken duikpop geregistreerd, dit keer bij Sjors Pietermans. Toch jammer van die punten, die hij nu niet meer krijgt. Toch was de trend bij dit onderdeel positief, want Alwin en Frank haalden ieder circa 10 seconden van hun PR af.

Plaats Naam Tijd  
18 Alwin Hillebrink 1:23,03 PR 
20 Frank Lust 1:23,53 PR 
 Sjors Pietermans 1:18,64 DISQ 19 

 

Dit was het dan voor dag twee van de EjC 2008. Wij maken hier het licht ook weer uit en gaan genieten van onze nachtrust.

Voor degenen die de uitslagen nog eens rustig door willen bladeren: Uitslagen meisjes, Uitslagen jongens, Uitslagen SERC.