lifesaving.nl banner 1

Susanne Laumer Nog één laatste keer moest onze verslaggever naar Melick-Herkenbosch voor het elfde interview. Héél fijn die spreiding van die junioren uit het EjK-team. In deze aflevering de laatste dame van team en zoals gewoonlijk is de laatste ook zeker niet minste. Niet voor niets kwam ze nieuw de nationale ploeg binnen, of daar was ze door de bondscoach al opgesteld in de basis.

 

Lifesaving.nl: Hey Susanne, gefeliciteerd met het behalen van de selectie. Had je ook verwacht geselecteerd te worden?

Ik had het wel gehoopt natuurlijk, maar het is toch afwachten. Mijn favoriete onderdeel is het zwemmen met vliezen. Sharon (Giesberts, red.) is hier ook heel goed in, dus het was wachten op de na-selectie van haar.

 

Lifesaving.nl: Hoe ben jij in de Life Saving terecht gekomen? Wat heb je allemaal moeten doen, en wat heb je moeten laten?

Ik zit al vanaf mijn 6e of 7e bij Reddingsbrigade Melick-Herkenbosch. Langzaam ga je dan aan je eerste wedstrijden meedoen en vervolgens worden er dat steeds meer, totdat je op het EJK staat. Ik heb wel hard moeten trainen, zoals de meeste van ons. Echt iets moeten laten heb ik niet gehoeven.

 

Lifesaving.nl: Dit wordt je eerste EJK. Wat denk je dat belangrijker is: de ervaring die je meepakt of de resultaten die er dadelijk staan?

Het is belangrijker om er aan mee te doen, vind ik. De trainingsstage op zich was al een hele ervaring, waar ik veel van geleerd heb. Het EJK zal ook een hele nieuwe ervaring worden en natuurlijk zijn resultaten daar ook belangrijk bij. Ik hoop mijn PR’s (persoonlijke records, red.)aan te scherpen en met een goed gevoel uit het water te komen.

 

Lifesaving.nl: Welke onderdelen mag jij zwemmen op de EJK?

Zwemmen mag ik de 100 meter Popduiken met vliezen, de 100 meter Reddingswisselslag en de 50 meter Popduiken. In de estafettes zwem ik de 50 meter vliezen. Ook doe ik SERC met Jenny, Frank en Axel. Met Renske doe ik de LineThrow. Op het strand zijn mijn onderdelen de Beachflags en de Beachsprint. Verder nog de Beach Relay en Rescue Tube Rescue Race.

 

Lifesaving.nl: Wat zijn de doelen die jij jezelf hebt gesteld voor de EJK?

Het gaat niet om het winnen, maar om mijn streeftijden te halen en met een goed gevoel het water uit te komen na afloop van een race. En uiteraard vooral genieten!

 

Susanne (rechts) tijdens de EjK 2008 voorbereidende stage

Susanne (rechts) tijdens de EjK 2008 voorbereidende stage.

 

Lifesaving.nl: Is er sprake van thuisvoordeel nu de EJK in eigen land wordt gehouden? Leg uit.

Ja, ik denk het wel. Het is natuurlijk leuk om in een ander land mee te doen aan een EJK, maar in Nederland is het toch speciaal. De Tongelreep is ons trainingsbad, dus je weet al zeker dat je in een geweldig bad zwemt. Ook komen nu veel bekenden kijken, waardoor je extra goed wilt presteren.

 

Lifesaving.nl: Je eerste jaar in de juniorenploeg, en meteen opgenomen in de EJK selectie. Heb je eigenlijk al genoeg wedstrijden gezwommen of wordt je nu in het diepe gegooid?

Ja hoor. Door mee te doen aan wedstrijden kom je in de juniorenploeg, dus die ervaring heb ik wel. Ik heb alleen geen grote wedstrijden zoals het EJK gezwommen, maar eens moet de eerste keer zijn.

 

Lifesaving.nl: Hoeveel tijd gaat het kosten/heeft het gekost om een team te maken van deze EJK ploeg?

Dat koste eigenlijk helemaal geen tijd. Het meisjes team kende elkaar al van de talentontwikkeling en van wedstrijden. Dat was dus al langer een hecht team. Met de jongens klikte het ook goed, dus een teamgevoel is er wel.

 

Lifesaving.nl: Op welke plaats gaat Nederland eindigen in de eindrangschikking?

Ik weet het niet precies. Ik kan de concurrentie niet goed inschatten, omdat dit mijn eerste EJK is. Ik hoop natuurlijk dat we bij de eerste 6 eindigen.

 

Lifesaving.nl: Veel plezier en succes, in die volgorde, tijdens de EjK!

Komt goed!