lifesaving.nl banner 1

Sjors PietermansOnze razende reporter was nog niet terug, of hij kon alweer in de auto springen richting het warme zuiden. Dan horen wij u denken: "Waarom plan je die interviews niet beter in?!" Maar dat zegt u. Dus is het waarschijnlijk waar. Toch volgt nu een junior met al reeds een EjK-deelname achter zijn naam en dus de team opa. (Iemand moet het zijn)

 

 

 

Lifesaving.nl: Hey Sjors, gefeliciteerd met het behalen van de selectie. Geen grote verassing neem ik aan?

Dankjewel. Het is altijd een verassing of je geselecteerd wordt of niet, maar als ik rond mijn persoonlijke records bleef zwemmen dan had het in theorie geen probleem moeten zijn.

 

Lifesaving.nl: Hoe ben jij in de Life Saving terecht gekomen? Wat heb je allemaal moeten doen, en wat heb je moeten laten?

Ik ben begonnen toen ik 7 jaar oud was bij de reddingsbrigade in Echt. Op een dag heeft Sven Roemen (trainer RB Echt, red.) mij gevraagd om bij de wedstrijdploeg te komen, en dat wilde ik wel. Zo kreeg ik dus te maken met het reddend zwemmen. Sinds ik in de junioren categorie zwem, train ik ongeveer 5 a 6 keer per week (ook bij een KNZB club). Als ik uit school kom moet ik direct huiswerk maken, dan eten, trainen en dan 's avonds nog even op msn en dan al naar bed. Maar veel tijd om doordeweeks met vrienden door te brengen heb ik niet. En natuurlijk in de weekenden, als ik een wedstrijd heb ga ik niet stappen.

 

Lifesaving.nl: Je bent de enige die al meerdere grote internationale wedstrijden afgewerkt heeft. In hoeverre maakt dit jou tot teamcaptain?

Ik probeer de rest van ons jongens team te helpen met techniek maar ook de ploeg te motiveren door hard en goed te trainen. Ook probeer ik de jongens zoveel mogelijk te stimuleren om voluit te gaan op het EJK, en natuurlijk door ze te vertellen waar ze op moeten letten en met de puntjes op de i. Ook beantwoord ik natuurlijk alle vragen als ze mij vragen hoe iets precies werkt op een bepaald toernooi.

 

Sjors tijdens de EjK in 2007

Sjors tijdens de EjK in 2007.

 

Lifesaving.nl: Welke onderdelen mag jij zwemmen op de EJK?

100 popduiken met zwemvliezen
100 lifesaver
200 superlifesaver
100 reddingswissel
Boardrace
Surfrace

Estafettes:
Linethrow (redder)
Torpedoboei(50 vliezen)
Pop estafette (starter)
Hindernis (starter)
Boardrescue(board)
Beach relay (2e loper)
Rescue Tube Rescue Race (eruit sleper)

 

Lifesaving.nl: Wat zijn de doelen die jij jezelf hebt gesteld voor de EJK?

Ik wil op de 100 popduiken met zwemvliezen een PR (persoonlijk record, red.) zwemmen, en proberen in de top 3 te zwemmen. Ook wil ik op de 100 lifesaver een dik PR zwemmen. Voor alle onderdelen wil ik een PR zwemmen natuurlijk maar bij de eerste 2 onderdelen ligt de nadruk. Met de boardrace wil ik sowieso een finale plaats behalen en daarna zien we wel verder.
Voor de estafettes in pool weet ik moeilijk mijn doelen te voorspellen. Ik denk dat we moeten proberen binnen de top 8 te blijven.

Met linethrow wil ik wel binnen de top 3 proberen te komen.
Ik verwacht dat we met de beachrelay een goede kans hebben in de top 5 te komen. En wie weet wat Axel (Tichelaar, red.) en ik kunnen doen met de board rescue als alles goed verloopt.

 

Lifesaving.nl: Is er sprake van thuisvoordeel nu de EJK in eigen land wordt gehouden? Leg uit.

Ja, omdat ik al vele malen in het wedstrijdbad van Eindhoven heb kunnen trainen. Zo heb je kunnen zien hoe je moet starten, maar ook onder water hoe diep het is etcetera. Helaas hebben we niet veel in Scheveningen kunnen trainen, maar toch zal er een thuisvoordeel zijn. Misschien ook door eigen publiek.

 

Sjors tijdens de trainingsstage voor de EjK 2008

Sjors tijdens de trainingsstage voor de EjK 2008.

 

Lifesaving.nl: De WK selectie was dit jaar voor jou net iets te hoog gegrepen. Maar hoelang gaat het nog duren voordat je de aansluiting met de senioren heren hebt gevonden?

Ik hoop dat ik komend jaar mee mag/kan naar de EK. Ik zal me op punten individueel erin moeten zwemmen. Als ik dus punten zou halen op de 100 popduiken met zwemvliezen zou ik een goede kans hebben. Gelukkig heb ik nog een paar jaartjes om te groeien.

 

Lifesaving.nl: Jij hebt natuurlijk ook gezien dat er nu tien nieuwe gezichten in de ploeg zitten. Kost het veel werk om hier weer een team van te maken?

Nee, helemaal niet. Temiste bij de jongens niet. Onder andere door de stage zijn wij als jongensploeg heel erg samen bezig geweest met de wedstrijd. Dat gaf mij een goed gevoel, om dus te zien hoe zij ook serieus bezig zijn naar de EJK toe.

 

Lifesaving.nl: Op welke plaats gaat Nederland eindigen in de eindrangschikking?

Op plaats 6

 

Lifesaving.nl: Heel veel succes met de EjK en ga ervoor!

Thanks!