lifesaving.nl banner 1

lifesaving.nl_pool-meeting

Gisteren was alweer de derde keer dat LifeSaving.nl zich waagde aan de organisatie van een wedstrijd in het zwembad. Net als vorig jaar vond deze plaats in Breda, het thuisbad van RB Tilburg. Met maarliefst 63 62 deelnemers uit België, Duitsland en Nederland was de opkomst groter dan ooit en werd het zowaar een leuke, gezellige wedstrijd. En het niveau was ook zeer hoog, er werden maarliefst zes nieuwe records op de klokken gezet.

Na een kleine hapering met het opbouwen van het zwembad, kon er toch nog zonder al te veel vertraging ingezwommen worden en kon de wedstrijd met vijf minuten vertraging starten. En die tijd zou vervolgens ruim ingehaald worden, dankzij het snelle werk van de officials.

Panorama-foto van het wedstrijdbad.

Als eerste stonden de estafettes op het programma, speciaal voor de Nederlandse Juniorenploeg die over een ruime week afreist naar Denemarken. Zo konden zij nog een keer oefenen op wedstrijdsnelheid in de juiste opstelling. Diverse NJR's werden benaderd, zo kwam het meisjesteam heel dicht bij het NJR op de 4x50m torpedoboei estafette. Dat belooft nog eens wat op het EJK. Dat er ook nog werk aan de winkel is, bewees het jongensteam. Op de 4x25m popvervoeren verdienden 3 van de 4 zwemmers een DC19 voor het onder water houden van de pop.

Tussen de estafettes door was er ook een primeur voor Life Savend Nederland. Voor het eerst werd de 50m vrije slag met zwemvliezen op individuele basis geklokt. Normaal is dat de tweede zwemmer in de 4x50m torpedoboei estafette, maar nu dus eens kompleet los, op aanvraag van de dames senioren die naar de EK afreizen. Anneloes Peulen haalde hierop de overwinning bij de dames in 0:20.67, Peter Crijns was de snelste bij de heren in 0:18.02, beiden uitkomend voor RB Heythuysen. Zij bezorgden de officials ook meteen het nodige sprintwerk, want binnen 20 seconden aan de overkant zijn is niet alleen door het water een hele prestatie.

Team-overleg bij het Nederlandse meisjesteam na de estafettes.

Na een korte pauze stond de 200m superlifesaver op het programma. Bij de dames gooide wereldkampioene Maike Op het Veld hoge ogen, hoger dan ze zelf verwacht had in ieder geval. Met 2:34.86 was ze zeer tevreden, ware het niet dat tijdens het popvervoeren de pop met neus, mond en al onder het wateroppervlak terecht was gekomen. Toch bleef de snelste tijd bij RB Echt, want Leone Kelleners zwom een dik PR in 2:43.39. Bij de heren ging Rik Op het Veld er vanaf de start volop in, en Ruud van Bommel had eigenlijk geen zin en/of energie om daar antwoord op te geven. Eigenlijk waren de aanwezige heren van het EK-team moe en verzuurd, maar toch zette Rik een mooie 2:23.90 op de klokken. Ook de aanwezige Belgen waren goed bezig, Wouter Baelus ging in een PR van 2:26.56 naar een tweede dagtijd.

De dames staan klaar voor de snelste serie 200m superlifesaver.

Na een korte pauze werd er verder gegaan met de 50m popduiken. Ook hier weer een primeur, aangezien de Nederlandse Militaire Equipe aan de start stond met een compleet vernieuwd team die zich toe gaan leggen op de Life Saving sport. Ze kwamen nog niet helemaal uit de verf, maar volgens trainer luitenant-majoor Ton Witkamp was dit voor velen slechts het begin en zijn vooral de technieken van het popvervoeren nog voor verbetering vatbaar.
Intussen zette Anneloes Peulen de snelste damestijd neer, ondanks dat ze recent pas hersteld is van een blessure finishte ze in 0:39.19 gewoon onder de 40 seconden. Direct achter Anneloes zorgde Tanja van Essen van RB Alblasserdam voor het eerste record van de dag, in 0:39.27 was zij de eerste Nederlandse juniore die onder de 40 seconden dook en zette zij het NJR op haar naam. Het NJR bij de jongens bleef nog even veilig in handen van Rik Op het Veld, die de snelste tijd bij de heren op de klokken zette. Hij tikte net onder de 34 seconden aan in 0:33.99 en bleef daarmee Robert Hendriks van RB Zevenaar, die zijn PR uit 2004 weer eens benaderde in 0:34.23, nipt voor.

De poppen liggen klaar voor de 50m popduiken.

Na wederom een korte pauze werd er verder gegaan met de 100m popduiken met zwemvliezen. Niet onlogisch voor degenen die het EK-programma al bekeken hebben. Bij de dames was Ela Hutten iedereen de baas, met een zeer goede eerste baan wist zij een groot gat te slaan naar Maike Op het Veld en Saskia Coolen. De laatste twee kwamen wel gevaarlijk hard dichterbij tijdens de laatste meters, maar Ela wist haar leiding te behouden en tikte aan in 1:02.56, wat het tweede NJR van de dag betekende, het record van Monique Driessen is dus uit de boeken. Maike tikte als tweede aan in 1:02.83, gevolgd door Saskia in 1:03.68.
De snelste heer van de dag was, hoe kan het ook anders bij afwezigheid van zijn vaste concurrent, Ruud van Bommel van RB Heythuysen. In een korte analyse van de race bleek eigenlijk dat het zeker geen vlekkeloze race was, maar met 0:52.84 was hij veruit de snelste en wiste hij ook zijn resultaat van de 100 pop in Italië uit het geheugen. Ook Wouter Baelus was in 0:56.96 wederom goed bezig en op de derde plaats vinden we iemand terug die eigenlijk standaard goed bezig is: Hans Vijge met 0:57.89. Speciaal goed bezig bleek: want Hans zette hiermee een nieuw wereldrecord in de categorie masters 40-44! De vierde die onder de minuut dook, deed dat voor het eerst. EJK-ganger Ken Boonen slachtte de magische grens met 0:59,60.

BAM!

Direct verder met de 100m reddingswisselslag, waar volgens toernooidirecteur Jeroen Koster maar vreemd veel sporters op stonden ingeschreven. Vooral de buitenlandse deelnemers deden het erg goed op dit onderdeel, toch waren de snelste twee dames uit Nederland. Anneloes Peulen, zoals gezegd terugkomend van een blessure, finishte als eerste in een niet heel teleurstellende tijd van 1:20.58, 'slechts' drie seconden boven haar PR. De tweede plaats was net als op de 50 pop voor Tanja van Essen, die wederom het NJR scherper stelde in 1:21.72. Bij de heren was het de Belg Wouter Baelus die de snelste tijd noteerde in 1:12.06, op gepaste afstand gevolgd door ploeggenoot Lenz Bolckmans en Alwin Hillebrink van RB Dordrecht.

Tanja was zichtbaar verheugd met haar tweede NJR van de dag.

Het laatste onderdeel van de dag was de 100m lifesaver, het onderdeel waarop normaalgesproken veel punten gehaald kunnen worden dus ook interessant voor de totaalklassementen van de dag. Bij de dames was het heel erg spannend, net als op de 100m popduiken leek Ela Hutten een voorsprong te hebben op Maike Op het Veld, gevolgd door Saskia Coolen. Deze keer was de voorsprong echter niet goed genoeg, met een soepele klik van zowel Maike als Saskia kwamen ze langszij en vervolgens voorbij Ela, die dit keer met 1:06.16 ver van het NJR vandaan bleef. Maike finishte als eerste in 1:05.03, gevolgd door Saskia in 1:05.85. 

Bij de heren was net zo niet nog spannender, daarom toch maar even wat beeldmateriaal.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=HEX7gc6rBPk}

Met z'n drieën op een rij had Ruud van Bommel de beste eindsprint, hij finiste eerste in 0:57.60. Peter Crijns kwam net tekort in 0:58.15, gevolgd door Martin Teley in 0:58.34. Geen absolute toptijden zoals de heren in Italië lieten zien, maar spannend maakten ze het wel. Ook Hans Vijge wist de grens van 1 minuut te slachten, zij het nipt in 0:59.97. Ken Boonen bleef er net boven in 1:00.45, net als Wouter Baelus (1:00.91) en Lenz Bolckmans (1:00.92).

Maar er was nog iets speciaals te beleven op de 100m lifesaver, in serie zes om precies te zijn. Het was gewoon dubbel feest! Ons eigen Fossiel Hans Vijge, zwom naast Duits Masterkampioen Michael Meik. Beiden snelden naar een nieuw wereldrecord voor masters in respectievelijk de 40-44 en de 50-54 categorie! Hans, net nieuw in die klasse, noteerde zoals gezegd 0:59.97, waarmee hij een luttele drie en een halve seconde sneller was dan de Australiër Steve Boxall. Michael verbeterde de 1:08.92 van de Australiër Gray Parkes met twee seconden: 1:06.89 is de nieuwe recordtijd voor hem.

De prijzen, welke stonden klaar om/voor uitgereikt te worden.

De fles champagne voor de beste dagprestatie bij de senioren ging naar Maike Op het Veld van RB Echt, gevolgd door Ruud van Bommel en Saskia Coolen (beiden RB Heythuysen). De kinderchampagne voor de beste dagprestatie bij de junioren ging naar Ela Hutten van RB Tilburg, gevolgd door Tanja van Essen (RB Alblasserdam) en Ken Boonen (RB Heythuysen).
Ook waren er speciale klassementen voor de zogenaamde 'rookies', deelnemers die voor het eerst in hun carrière aan de start stonden van een individuele Life Saving wedstrijd in de A/B categorie. Bij de senioren ging de fles champagne naar Denise de Vries van de Nederlandse Militaire Equipe, de fles kinderchampagne ging naar Anika van Dam van RB Heythuysen.

Uitslagen LifeSaving.nl Pool Meeting 2011

Foto's LifeSaving.nl Pool Meeting 2011

LifeSaving.nl Limietwedstrijd 2010 - Review
LifeSaving.nl Limietwedstrijd 2009 - Uitslagen