lifesaving.nl banner 1

Senioren en junioren Zaterdag 14 maart was tijd voor een laatste eindschot in de Nationale Competitie, met de junioren en seniorenwedstrijden in Melick. Maar natuurlijk was het gewoon ook even lekker warmdraaien voor de NK Ploegen. En warm was het wel in Melick, dus met recht een opwarmer voor het mogelijk nóg warmere bad in Echt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl de ploegen nog voorzichtig binnendruppelden, werd er al snel begonnen met inzwemmen en ploegleidersbespreken. Daar werden nog even de laatste puntjes op de i gezet en de laatste interpretaties van de regels uitgelegd. Daarbij zag de hoofdkamprechter het ook als een doel de wedstrijd niet net als vorig jaar tot 18:00 plaatselijke tijd te laten duren maar een flink stuk korter.

 

Puppies

 

Zoals de openingsfoto al aangaf was de wedstrijd in Melick geschikt voor junioren en senioren, maar ook de allerkleinsten waren welkom. De aspirantjes streden er dan ook lustig op los op hun drie onderdelen. Bij de aspiranten meisjes ging de strijd vooral tussen de teams van Weert en Nederweert. Helaas voor de brigade uit Rosmalen hadden ze hun teams de verkeerde nummers gegeven, want Rosmalen 2 werd dan uiteindelijk wel derde, maar was wel buiten mededinging. Dat was uiteindelijk weer koren op de molen voor de puppies uit Heythuysen.

 

Ook bij de jongens aspiranten was er flinke strijd om het eremetaal mede door een tweede team. Deze keer zelfs een tweede jongensteam van de thuisploeg. Maar het was vooral het team van Heythuysen dat op het eerste onderdeel, de 4 x 25 meter enkelvoudige rugslag met stokje al de eerst klap uitdeelde. Deze daalder kwam heel hard aan bij de andere teams, die nog wel een stuk terugkwamen op de 4 x 25 wissel-estafette dankzij een half uur strafseconden voor jongens uit Heytse. Tijdens de 4 x 25 meter vrije slag met zwemvliezen waren de verschillen niet groot genoeg om te verhinderen dat de stand er als volgt uit kwam te zien.

 

#
Asp MeisjesAsp Jongens
1
Weert Heythuysen
2
Nederweert
Weert
3
Heythuysen
Echt

 

Een paar jaar ouder in de junioren categorie werden er ook bij het eerste onderdeel direct rake klappen uitgedeeld aan de concurrentie. Met name de meisjes van Echt wisten al borstcrawl-popvervoerend de tegenstand het nakijken te geven. Alleen liet ditzelfde team verderop een paar steekjes vallen en kreeg maar liefst tijdens twee andere onderdelen een totaal van 500 strafpunten. En je moet wel heel goed zijn wil je zoiets te boven komen, dus lag de eerste stek al snel voor het oprapen voor de teams van Heytse en Weert. 

 

In het jongens junioren klassement ging de strijd weer tussen Heythuysen, Echt en Melick-Herkenbosch, maar was het wel een duidelijk afgetekende strijd. De jongens van Echt wonnen namelijk elk onderdeel. Op afstand werd de thuisploeg telkens tweede behalve het laatst onderdeel en Heythuysen werd elk onderdeel derde behalve... jawel, het laatste onderdeel. Toch mooi verdeeld. 

 

#
Jun MeisjesJun Jongens
1
Heythuysen
Echt
2
WeertMelick-Herkenbosch
3
Echt
Heythuysen

 

start reddingsestafette Dames


Ook in de strijd de Life Saving Dames was het in Melick minder spannend. Ondanks dat de dames van Echt hun toptijden nog niet helemaal kon benaderen, was de directe concurrentie van Heythuysen niet in staat om in de buurt te komen en kreeg voor hun torpedo-estafette zelf 250 punten minder op de koop toe. De dames van de thuisploeg konden al dit geweld ook niet helemaal volgen, maar wisten wel het team van Weert van zich af te houden. Ze verloren het dan wel van het gemengde team van Melick-Herkenbosch, maar gemengd dat telt nou eenmaal niet. 

 

Super!Dick

 

De heren van Echt kwamen in de voorbereiding op de NK Ploegen op volle oorlogssterkte binnendraven. Overvolle oorlogssterkte zelfs, zo kon bijvoorbeeld de heer Dumas na het inzwemmen weer onverrichter zake naar huis worden gestuurd, aangezien hij alleen mee was gegaan voor de 50 meter popduiken voor ploegen. De herenteams van Heythuysen, Weert en Zevenaar waren zeker niet in de snelste vorm aanwezig en konden slechts met lede ogen aanzien hoe er al op het eerste onderdeel een Nederlands Record sneuvelde. De tijd van de ploeg van Weert, gezwommen tijdens de vorige NK Ploegen, werd 1,2 seconden aangescherpt tot 81 seconden oftewel 1:21,0. Hulde!  (Dat is gemiddeld 20,25 de man). Tijdens de reddingsestafette kwam het Echter team net een seconde of wat te kort voor nog een NR, maar de doelstelling voor de NK in eigen huis was al snel duidelijk. Op de lijnredding kwamen de Echtenaren nog tot een zelfde tijd als het oude record voordat de Heytser Heren zich ermee gingen bemoeien. Uiteindelijk werd het eindklassement nog enigszins door elkaar geschud door 250 strafpunten voor Heythuysen op de torpedoboei-estafette, daardoor zag het er aan het eind van de dag als volgt uit.

 

#
DamesHeren
1
Echt
Echt
2
Heythuysen
Zevenaar
3
Melick-HerkenboschHeythuysen

 

Door deze laatst competitie wedstrijd ziet er ook naar uit dat het eindklassement in de Nationale Competitie veranderd is, maar daar komt tijdens de pauze van de NK Ploegen uitsluitsel over. Dan nog een tipje onzerzijds: Hieronder ook de link naar het historische videoverslag van de poging van Zeist om de laatste kans op de 3-startsregel uit te buiten. Tot ziens in Echt!

 

Uitslagen Melick 2009

Junioren/Seniorenwedstrijd Melick 2008

Junioren/Seniorenwedstrijd Melick 2007