lifesaving.nl banner 1

NK Ocean 2011

Het af en toe zonnige maar vooral regenachtige Noordwijk was afgelopen weekende het toneel van de 11e Nederlandse Kampioenschappen Ocean Events. Het deelnemersveld van circa 89 deelnemers was niet historisch groot, en ook de onweersbuien die het spel even stil legden hadden we al op eerdere edities gezien. Toch is het iedere keer weer spannend wie er als winnaars uit de bus gaan komen, vooral als het spel zich afspeelt in, op en bij de zee. Die vraagt namelijk veel van de deelnemers. En van de organisatie wordt natuurlijk ook veel gevraagd, maar de Noordwijkse reddingsbrigade had in samenwerking met de CBS alles tot in de puntjes verzorgd, inclusief een zeer gezellige herentent en een verlaten damestent.

Het strijdtoneel was meteen al heel interessant, want er lag een hele mooie zandbank direct aan de kust. Dit zorgde voor de nodige tactische hoogstandjes. De heren mochten openen met board race. Het beloofde een mooie strijd te worden tussen Niels van Dalen en Rik Op het Veld, ware het niet dat de laatste van deze twee afwezig was i.v.m. privéomstandigheden. De voorhoede zag er in de finale bij de laatste boei bestond daarom uit drie Heytsenaren: Niels van Dalen, Peter Crijns en Ruud van Bommel. Maar zoals u weet, de weg terug naar het strand kan nog veel opschudding veroorzaken. Een onverwacht golfje zorgde ervoor dat het board van Niels linksaf sloeg en plots stond hij met z'n voeten op de zandbank, terwijl zijn board richting het strand spoelde. Zichtbaar teleurgesteld finishte hij de race als vijfde. Ploeggenoot Peter wist optimaal te profiteren en werd Nederlands Kampioen op 't board, gevolgd door Ruud en François van Liefferinge van ACE.

GO!

Direct daarna was de ski race voor heren. Na een hoop geklooi en wat valpartijen bij de boei, lagen ook hier weer de drie heren van Heythuysen voorop. Ditmaal was het Niels die (verassend) de eerste plek pakte voor Ruud en Peter. Ook de 'oude goude' doen ook nog steeds goed mee op nationaal niveau, de plaatsen vier t/m zes waren voor resp. Timo Tabak, Hans Vijge en Jeroen Koster.

De steeds prominenter aanwezige zandbank zorgde voor vreemde taferelen.

Ondertussen op het strand hadden de dames natuurlijk niet stil gezeten. Of in ieder geval de meeste dames niet, want erg veel deelneemsters waren er niet bij de beach flags. De aanmoedingen logen er niet om en de paar aanwezige toeschouwers waren geboeid,. Echter, het enige moment waarop het echt spannend werd was de run voor de eerste plaats tussen Anneloes Peulen van RB Heythuysen en Anne-Laure Boucquaert van COAST (uitkomend voor Vlaanderen). Anne-Laure had een paar milimeter voorsprong met het opstaan, maar Anneloes kwam langszij tijdens het lopen. De duik leverde het minieme verschil in het voordeel van de Belgische.

Beelden van de B-finale dames.

En toen, ja toen, de grote wisseltruc. Met een paar minuten pauze werden de dames zonder pardon richting de waterlijn gestuurd, en mochten de heren zich verzamelen bij het beach flags veld.

We zullen maar weer beginnen met de board race, ditmaal dames dus. Zoals eigenlijk gebruikelijk is tegenwoordig maakten twee dames het vooraan erg spannend. We hoeven u natuurlijk niet te vragen wie dat zijn: Maike Op het Veld en Marianka Peeters van RB Echt natuurlijk. De laatste van de twee leek een kleine voorsprong te hebben na de laatste boei, maar Maike wist beter gebruik te maken van de golven en de overwinning naar zich toe te trekken. Anneloes Peulen van RB Heythuysen mocht zich op plaats drie de beste van de rest noemen.

Maike weet dat ze gewonnen heeft.

Net voordat de directe finale van de ski race dames onderweg ging, brak de hemel effe open. Normaalgesproken hebben reddingssportatleten daar niet zo'n last van, en de doorsnee Life Saver ook niet. Toch werd op last van de organiserende brigade de wedstrijd maar effe een uurtje of anderhalf stilgelegd, om te wachten totdat het onweer overgewaaid was. Een hoop deelnemers vluchtten schreeuwend en wel de duinen in richting het gebouw van sponsor Nederzandt (onder dwang van de organisatie dan), de mensen die wel rustig konden blijven zaten in (hoe kan het ook anders) de herentent.

Tijdens de board race van de dames hing het onheil al in de lucht. Letterlijk dan.

Dus, na een extra gratis lange pauze kon de wedstrijd weer verder. Het was inmiddels wel duidelijk dat de Beach Sprint het niet ging overleven. Waarom die niet gewoon in de pauze had gekund? Ons is verteld dat de organiserende brigade dat i.v.m. de veiligheid niet toeliet. Heel jammer dit. Vorig jaar in Tolkamer scheen het wel gewoon in de stomende regen te kunnen. Nieuwe meesters, nieuwe wetten. Daar zullen we het bij laten. Volgens de geruchten staat het volgend jaar weer wel op het programma, maar dan ook nog meetellend voor het totaalklassement. Wij zijn benieuwd.

Intussen dus de ski race van de dames. Door een combinatie van het geweldig grote aantal deelnemers *kuch* en een paar afzeggingen i.v.m. gebrek aan een ski en de klotsende zee, werd het dus een directe finale. Maar dat was niet het enige opmerkelijke aan deze finale. Vertrouwd was wel dat Maike en Marianka van RB Echt voorop lagen, maar waar Maike normaal voorop ligt, was het dit keer Marianka die als eerste over de finish kwam. En om het RB Echt-feestje helemaal compleet te maken, werd Leone Kelleners ook nog eens derde, voor Anneloes Peulen en Ashleigh Bond. Of de dames van Echt ergens een geheim wapen hebben ontwikkeld, dat is aan de concurrentie om uit te vinden.

Let op! Klaar... voor de start... 3... 2... 1... Take your marks... Ready... Set... Heads Down...   GO!!!!

Gaan we even kijken naar wat de heren intussen uitgespookt hebben. Ook de Beach Flags had dus met een "kleine" pauze tussen series en finales. Helaas geen episch duel tussen Robert Hendriks van RB Zevenaar en Peter Crijns van RB Heythuysen, aangezien de laatste zich onthield van dit risicovolle onderdeel. Eerlijk gezegd heeft geen enkele toeschouwer dit duel gemist, aangezien de overige heren het wel heel erg spannend wisten te maken. Het Beach Flags niveau bij de heren lijkt sterk in de lift te zitten, met een paar sterke nieuwkomers van thuisbrigade RB Noordwijk, die meteen de A-finale wisten te behalen. Ook junior Ruben van Erk (RB Alblasserdam) was er goed bezig, hij behaalde zelfs de derde plaats. De strijd om het goud ging tussen Robert Hendriks en Lucas Peters van RB Noordwijk. Lucas heeft een hele goede wedstrijd gedaan, maar om Robert te verslaan moet je nog een tandje of zestien bijschakelen. Met ogenschijnlijk gemak versnelde Robert heel even en wist alweer zijn zesde titel binnen te slepen. Een echte test voor de EK was het dus niet, maar hij is in ieder geval al warm gedraaid.

Beelden van de Beach Flags A-finale.

Het kon natuurlijk niet anders, het programma moest omgegooid worden. Na een paar heel verwarrende omroepberichten van een stuk of drie verschillende omroepers, werd er dan toch maar verder gegaan met Oceanwoman Relay, gevolgd door de Oceanman Relay. Ohnee, toch eerst maar de Run Swim Run. Snel effe een paar vlaggetjes neerzetten voor de sier, en hoppakee, dat water in! De beste drie dames waren Maike Op het Veld, Anneloes Peulen en Kitty Schiphorst Preuper (zonder streepje). Bij de heren was Rik Op het Veld inmiddels wel weer aanwezig, alsof hij nooit afwezig geweest was ging hij onbedreigd naar de eerste plaats. Misschien omdat hij wat meer uitgerust was dan Peter Crijns (2e), Ruud van Bommel (3e) en Niels van Dalen (4e), maar waarschijnlijk gewoon omdat hij de beste was.

Bij twijfel: dit is dus de start van de Run Swim Run, niet van de Beach Sprint.

Daarna meteen verder met alle estafette onderdelen achter elkaar, zodat dat tenminste ook een klassement kon worden. Er werd begonnen met de Oceanwoman Relay. Het damesteam van Echt 1 was duidelijk de baas van start tot finish, gevolgd door Heythuysen 1 en het combinatieteam Weert-Tilburg (met streepje). De race bij de heren was wellicht iets spannender. Vanaf de start was het Echt 1 die in de persoon van Rik Op het Veld een gaatje geslagen had met de rest van het veld. Bij het boarden kon Ivo Hover de voorsprong naar Niels van Dalen van RB Heytse enigszins behouden tot bij de laatste boei. Daar bleek echter dat Niels veel beter met de golfjes overweg kon en hij profiteerde dan ook toen Ivo van het board viel. Daarna was de spanning wel zo'n beetje over, Peter Crijns was niet meer bij te halen door Joep Teulings van RB Echt, waarna Martin Teley al gefinisht was namens Heythuysen voordat Tim Eichmann aan zijn stukje rennen mocht beginnen. RB Zevenaar mocht zich kronen tot de best-of-the-rest, ofjah, er was eigenlijk niet zo veel rest, dus ze werden gewoon derde zeg maar.

Een van de aanwezige speakers is om priveredenen onherkenbaar gemaakt.

Next stop: Board Rescue Race. De samenwerking van Echt 1 liep vlekkenloos, Maike en Marianka pakten met oogenschijnlijk gemak de eerste plaats. Bij de concurrenten van Heytse 1 liep het iets minder gesmeerd, en ze werden voorbij gestoken door de twee junioren van Vlaanderen. In de finale van de heren, wat overigens net als bij de dames ook een directe finale was, liet het duo van Heythuysen geen steekjes vallen. Gelukkig maar, want Peter en Niels gaan dit straks ook namens Nederland doen op de EK. Toch ging het winnen van het duo van Echt 1 niet heel gemakkelijk, want met Rik Op het Veld en Ivo Hover heb je een hele goede zwemmer en een hele goede boarder in huis. Rik en Ivo hadden echter minder fortuin met het meepakken van een golfje op de weg terug, wat Peter en Niels dus wel lukte. Gouda kwam als derde over de meet.

Op dit moment pakte Heytse de voorsprong.

Daarna de Rescue Tube Rescue Race, ook wel eens liefkozend RTRR genoemd. We hebben hiervoor eigenlijk niet eens gemeld dat er stroming stond, zo logisch was het. De reden waarom wij dit nu ineens wel vermelden, is omdat de stroming er zo'n beetje mee gestopt was toen de dames begonnen aan de RTRR. De meesten hadden daar schijnbaar al rekening mee gehouden, sommigen echter niet. Zo gingen Ilse Clevers van Echt 1 en Deborah van Os van Weert-Tilburg (met streepje) heel mooi een stukje naar links, het probleem was dat ze echter niet naar rechts dreven en dus alsnog zelf daar naartoe moesten. Of het toeval was weten we niet, maar de damesteams van Heythuysen hadden schijnbaar inside intelligence hierover bemachtigd, met als gevolg dat Heytse 1 en Heytse 2 als eerste twee de redder in het water hadden liggen. Het eerste team van de zuidelijke brigade gaf de leiding niet meer uit handen, het tweede team werd nog diverse keren ingehaald. Onder andere door beide teams van RB Echt, die op de plaatsen twee en drie eindigden.

Maike en Marianka in een rol die we ze vantevoren niet toegedicht hadden.

Het gevolg van deze opvallende race was dat de heren dit keer allemaal voorkennis hadden van de stromingstoestanden, dus werd het gewoon een gelijkwaardige race. Voor zover dat gaat in zee dan. In deze RTRR race werd het verschil in eerste instantie gemaakt door Peter Crijns voor zijn team Heythuysen 1. Vervolgens werd het verschil weer ingehaald door Rik Op het Veld, die als redder duidelijk beter uit de voeten kon in de golven dan Martin Teley. Op de finish was het verschil niet groot, maar wel in het voordeel van Echt 1. De heren van Gouda onderstreepten hun status van topteam-in-wording maar weer eens door Echt 2 en Zevenaar 1 voor te blijven en de derde plaats te pakken. Ooit gaan Echt en Heytse hier nog een grote kluif aan hebben.

Gouda over de streep! BAM!

Traditioneel gezien werd er dan toch geëindigd met de Oceanwoman en de Oceanman. Lekker nog 'effe' een rondje ski, board en zwemmen, heerlijk, je moet er van houden. Bij de dames een recordaantal van 13 DNS's, al dan niet door vermoeidheid, angst of gewoonweg ontbrekende ski's. Met 1 DNF dabei maakt dat een totaal van acht dames die over de finish kwamen. Wie anders dan WK-finaliste Maike Op het Veld had dit kunnen winnen. Nou misschien de nieuwe import-aanwinst van RB Amersfoort: de Australische Ashleigh Bond, maar misschien is ze niet helemaal fit genoeg om een Oceanwoman te winnen (maar daar kan altijd aan gewerkt worden natuurlijk). Op plaats drie eindigde Kitty Schiphorst Preuper (zonder streepje), die tijdens de zwemronde Marianka Peeters in wist te halen.

Ook bij de heren een record, 12 DNS's en 3 DNF's. Toch had Rik Op het Veld er duidelijk zin in, hij ging voluit erin en leidde de race eigenlijk van start tot finish. Mede door een niet perfecte start van Ruud van Bommel, toch zijn belangrijkste uitdager op dit onderdeel. Ruud kwam met het zwemmen nog even dichterbij, maar toen Rik dat in de gaten kreeg schakelde hij gewoon nog een tandje bij en schreef weer een Nederlandse titel bij. 

De hoofdrolspelers van de Oceanman bekijken hoe de rest van het veld finisht.

Daarme zat de wedstrijd er op. Volgend jaar een nieuwe editie, maar wij sluiten natuurlijk niet af zonder de prijsuitreiking mee te nemen in de review. We beginnen maar weer eens bij de dames.

Opruimen kan ook leuk zijn!

Op de eerste plaats Maike Op het Veld van RB Echt, geen echte verassing deze prolongatie van haar NK Ocean titel van vorig jaar. Tweede plaats voor Anneloes Peulen van RB Heythuysen, Kitty Schiphorst Preuper van RB Tilburg op plaats drie. De insiders vragen zich natuurlijk af, waar stond Marianka Peeters dan? Nou, wanneer je met drie onderdelen meedoet en er vier tellen in het klassement, maar dan alsnog de vierde plaats in dat klassement kunt halen, dan verdien je in ieder geval een eervolle vermelding. Bij deze dus.

Maike krijgt de eerste prijs overhandigd.

De heren dan. Aangezien Rik Op het Veld de helft van de tijd afwezig was, vinden we hem terug op 'slechts' plaats zes. Het gehele podium was voor RB Heythuysen. Ruud van Bommel wist het voor elkaar te krijgen Nederlands Kampioen Ocean Events te worden zonder op een van de onderdelen de titel te bemachtigen, een echte allrounder die man. Op de tweede plaats vinden we Peter Crijns terug, Niels van Dalen ontving het brons voor zijn prestaties. De eervolle vermelding bij de heren gaat naar ons fossiel Hans '1337' Vijge, die met zijn oneindige ervaring nog wist te eindigen op plaats vier.

De fotografen waren niet weg te slaan van het winnend trio van Heytse.

De estafetteklassementen zijn next. De dames van Vlaanderen hebben hier het kampioenschap beslist door voor Heythuysen 1 te einigen op de Board Rescue Race. Daarmee werden ze tweede achter de kampioenen van Echt 1. Ook de derde plaats ging naar Limburg: de reserves van Echt 2 behaalden het brons.

De winnende damesploegen dan toch nog op een rij. Incompleet en wel.

Ook in het herenestafetteklassement (3x woordwaarde) was het spannend tussen de twee Limburgse brigades. Dit keer was het echter Heythuysen 1 die de titel wisten te bemachtigen en Echt 1 naar de tweede plaats verwees. Derde plaats was voor de heren van Gouda. Daar kunnen we eigenlijk heel kort over zijn: BAM!

De beste herenploegen van de dag op een rijtje.

Dan het totaalklassement. De afgelopen drie jaar wist RB Heythuysen de grote beker mee naar huis te nemen, maar RB Echt was dit keer de betere volgens de jury en mocht net als de acht (!) jaar daarvoor weer eens met de eer strijken.

Totaalklassement. Ze worden steeds jonger die ploegleiders!

Wij van LifeSaving.nl zijn eigenlijk niet de beroerdste om het werk van de jury even na te rekenen. We halen natuurlijk de woede en/of vreugde van half Limburg op onze hals. Echter, vergelijken we het totaalklassement van de jury met het totaalklassement wat wij uitgecijferd hebben aan de hand van de reglementen, komen we toch op een ander plaatje uit.

Volgens de jury Volgens het reglement
# Team Punten # Team Punten
1 Echt 1 60 1 Heythuysen 1 449
2 Heythuysen 1 58 2 Echt 1 411
BM Weert 32 3 Echt 2 143
3 Echt 2 30 4 Amersfoort 131
4 Gouda 19 5 Weert 127
5 Zevenaar 1 15 6 Gouda 125
BM Vlaanderen (B)(gem) 15 7 Zevenaar 1 103
6 Heythuysen 2 13 8 Vlaanderen (B) 99
7 Amersfoort 10 9 Dordrecht 86
BM Alblasserdam (gem) 7 10 Alblasserdam 67
8 Dordrecht 6 11 Noordwijk 62
9 Noordwijk 2 12 Heythuysen 2 60
10 Melick & Herkenbosch 1 13 Melick & Herkenbosch 58
11 Nederweert 0 14 Tilburg 56
11 Eindhoven 0 14 ACE (B) 56
11 Tilburg 0 16 Zevenaar 2 3
11 Zevenaar 2 0 17 Nederweert 0
11 ACE (B) 0 17 Eindhoven 0

Laat dit een aanleiding zijn om maar eens te overdenken waar we die reglementen voor hebben, als ze niet alleen een andere winnaar aanwijzen dan de jury doet op basis van teksten in de uitnodiging, maar ook het hele 'totaalklassement' door elkaar schudden. Voor degenen die even vergeten waren waar het over gaat. Lees de tekst hier onder paragraaf 2.6.3.2 (pagina 13) en vergelijk dit met de tekst die hier staat onder het kopje Totaalklassement op pagina 4. Nee inderdaad, dat is niet hetzelfde. Dus daarom is onze vraag, waarom hebben we eigenlijk reglementen? Discussie is niet verboden.

Om maar positief te eindigen, hebben we tot slot nog een stukje bonusmateriaal. Voor de die-hard followers zeg maar. Op het einde van de dag waren niet alleen RedNed-directeur Raymond van Mourik, burgemeester Pieter Lokker van Noordwijk en portefeuillehouder sport Jolanda van Dalen aanwezig, ook een filmploeg van SBS6 was op bezoek. Zij maakten een korte reportage van de wedstrijd, die jullie hieronder kunnen bekijken.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=1gB-hRYbiGU}

Dan rest ons alleen nog een stukje uitslagen, foto's en links en hopen wij jullie graag te zien op de NK volgend jaar. Er zijn een aantal locaties alvast in de race, maar die houden wij nog even geheim.

Uitslagen NK Ocean 2011

Klik & Klaar Fotoservice, 112 BollenstreekRB Zevenaar

NK Ocean 2010 - Uitslagen
NK Ocean 2009 - Uitslagen