lifesaving.nl banner 1

Wanderpokal
Schitterendmooie prijzen te winnen. (klik voor grotere prijs)

Vrijdagavond 8 juni was de Papa Joe's Long Distance Surf Ski Race. De inzet was hoog, met waarschijnlijk de mooiste en meest toepasselijke prijzen ooit, een miniatuur surfski op een mega golf. Ok, de megagolf was dan misschien niet van toepassing in Zwitserland, maar de strijd was er niet minder om. De prijzen waren zelf gekunstkeramiekt door Papa Joe, tenminste als wij zijn Schwyzerdütsch mogen geloven.

Naast de ruimschoots aanwezige lange afstands Duitsers en  Zwitsers, waren er ook een tweetal Groen - Zilver - Groene Helden uit Nederland opgestaan.

Kostert
Jeroen Koster hang lekker loose. (klik voor groter formaat)

Om klokslag kwart voor 8 werd er geronseld voor de lange wedstrijd. Alles en iedereen moest een verklaring af leggen als ze niet mee deden. Dit leverde uiteindelijk 32 tal deelnemers op, waarvan enkele een paddle board haatten, ze voeren erop uit principe.

Om 20.00 uur Zwitserse tijd klonk het startkanon en mochten de mannen, vrouwen danwel de master varianten hiervan, onderweg naar het eilandje Schwanau, op zo'n 1,9 kilometer uit de kust.

Kanonslaggo
Het startschot heeft geklonken. (klik voor groter formaat)

Al snel werd het peloton verscheurd door het brute tempo wat de heren Loosen en Krause tentoonspreidde. Onze Ski held in bange dagen, Hieronymus Koster volgde als een volleerd coureur in de slipstream op de derde plek.

Schwanau
De passage bij Schwanau. (klik voor groter formaat)

De Life Saving Blog verslaggevers kregen zowaar een lift aangeboden vande Zwitserse Polizei, om uitgebreid verslag te kunnen doen vanaf de andere kant van het meer. Dat was heel wat behulpzamer als eerder op de middag toen de Zwitserse struikrovers nog onweer nabootsten bij het verlaten van  een tunnel.

Jeroen & Enno
Jeroen & Enno. Klik voor groter formaat. (klik voor groter formaat)

Bij de stempelpost op Schwanau bleek echter, dat Jeroen, vanaf een kwart van de race helaas gas terug had moeten nemen. Door dit zuinigere varen dreef hij terug naar de 8e positie in de race. Dit alles zal wel de schuld van Enno zijn geweest. Nee geen Mengster praktijken of iets dergelijks, want Jeroen & Enno zijn de beste vrienden. (Inside joke alert) Ondertussen zat Bert Ubstar hem hiermee zwaar op de hielen, want hij nam al een tijdje de negende positie in beslag.

Bert Ubstar
Stefan Ubbink was er ook klaar om. (klik voor groter formaat)

Tijdens de terugrit naar de Start/Finish werden nog allerlei wetenswaardigheden over de omgeving, koud bergwater, regionale bierkelders en luchtwapens/luchtmachten het voertuig in gesmeten. Ook bleek dat David Loosen, Mattias Krause geloosd had. Met zijn tempo, moest Tobias Wiget nog wat extra gas op plank gooien om de finish überhaupt te kunnen zien.

Bij aankomst bleek David inderdaad precies aan te komen over de finish en daarmee de eerste 3,8 kilometer lange, Papa Joe Race in 17 minuten en 49 seconden, op zijn naam te schrijven. Jeroen had zijn 8e plek onbedreigd vast kunnen houden en door wat jongeren weg te strepen bleek zelfs dat hij tweedes was in het masterklassement. Hiervoor had hij op de kop af 19 minuten en 4 seconden nodig.

Masters
Jeroen Koster, Pascal Reichmuth en Pius Ballat op het erepodest. (klik voor groter formaat)

Stefan Ubbink, die zichzelf een schuilnaam aangemeten zag in de einduitslag, werd nog net voor de finish ingehaald, maar eindigde netjes als hekkensluiter van de top 10. Dit met een eindtijd van 19 minuut 16.

Bikkels
Mattias Krause, David Loosen en Marco Kwiatkowski met de prijzen naar huis. (klik voor groter formaat)

Damesch
Stefanie Schoder, Anika Schmiking en Andrea Gerber winnen bij de dames. (klik voor groter formaat)

Bij de dames masters was er helaas maar 1 deelneemster aan de start en finish verschenen. Nu zult u denken, dat is ook makkelijk zo'n mooie prijs verdienen. Dat is ook zo, maar toch versloeg ze met haar 21:36 menigeen en kwam ze als 20e binnen.

Eenzaan_aan_de_top
Katrin Eidam en inderdaad de beroemde Papa Joe! (klik voor groter formaat)

Noemenswaardig was ook nog de prestatie van Philip Hediger, die vlak na een schouderoperatie "ganz gemüdlich" de race uitvoer in 26:54.

Foto's: RB Zevenaar
Uitslagen: Totaallijst (pdf), Masters Woman (pdf), Masters Men (pdf), Open Men (pdf), Open Women (pdf)
Homepage: SurfLifeSaving.ch