De Surf Ski liefhebbers hadden het al in de Lifesaving.nl Agenda zien staan; de Holland Surfski Classic. Zoals u gewend bent stuurde Lifesaving.nl direct een reporter op deze wedstrijd af om u te voorzien van het laatste nieuws. En niet zomaar iemand, nee, iemand met jarenlange en wereldwijde Surfski ervaring. Wij van Lifesaving.nl gaan tenslotte niet over één nacht ijs. We zoeken nu contact met onze reporter Rik Op het Veld... Rik kom er maar in:
Op zondag 12 Oktober werd de Holland Surf Ski Classic gehouden, deze race was/is origineel bedoeld voor Long Distance ski’s. Nou denkt u misschien wat is een Long Distance ski, nou een long distance ski lijkt op de lifesavers surf ski, maar is wel langer, smaller en heeft een andere neus. Deze ski is sneller en lichter dan een lifesaving ski. De aan ons bekende Life Saving ski wordt in de wereld van de surf ski paddelers ook wel spec ski genoemd.
Een voorbeeld van een Long Distance Surf Ski
De wedstrijd bestond uit een 10 km lange ski race en er werd gestart vanuit het strand in Bloemendaal bij de Beach Club Rapa Nui. Voor de mensen die willen weten waar het ligt, vanuit Zandvoort rijd je langs het circuit en de zee naar het noorden en daar waar de weg de duinen in buigt, daar was de start. De bedoeling was dat iedereen 3 rondjes om 3 uitgezette boeien paddelde, 2 boeien lagen voor de beach club en ééntje lag halverwege Zandvoort en Bloemendaal aan zee.
Twee voorbeelden van Life Saving Surf Ski's, ook wel Spec Ski genaamd.
De omstandigheden voor de wedstrijd waren goed, mooi weer; het zonnetje scheen en het regende niet. Helaas was er weinig wind en dit betekende ook geen of maar weinig golven, zodat er helaas geen runners gesurft konden worden. Aan de wedstrijd namen ongeveer 35 sporters deel (waaronder 4 dames), 15 personen starten op een long distance ski, 6 personen starten op een spec ski en er stonden ook 8 outriggers aan de start. De rest van het veld werd aangevuld met zee kajaks en 1 K1 boot.
Vijf Life Saving Surf Ski's of Spec Ski's werden bemand door voor ons bekende Life Savers: Hans Vijge van RB Amersfoort, Rik Op het Veld en Sjors Pietermans van RB Echt, Erwin Jansen van RB Weert en Jeroen Koster van RB Zevenaar.
Voorbeelden van Outrigger Canoes, éénpersoons zijn de OC1 en de zespersoons zijn de OC6.
De wedstrijd begon rond 11.00 in de ochtend, met eerst een instructiepraatje. We kennen het allemaal wel, saai maar toch echt nodig! Net als die vervelende reddingsvesten, ze moeten aan voor je eigen veiligheid, maar toch vaart iedereen liever zonder...
Rond 11.30 klonk dan eindelijk het startschot. De mannen die al meer ervaren waren en wisten wat het inhield vlogen ongeveer weg vanaf het strand en deze 6 bleven de hele race ook voorop liggen, gedurende de race brak het groepje wel. Maar de winnaar zat al meteen van begin af aan voorop. De race werd gewonnen door Erik Verduykt, een Belg die in het Europese circuit een bekende verschijning is. De organisator, Rick Daman werd 4e, Rick is een oud Wereld en Europees kampioen in het marathon K1 varen en vertoefd met enige regelmaat in Zuid Afrika waar hij ook deelneemt aan Surf ski races. De top 10 werd verder compleet gemaakt door 4 marathon K1 paddelers die voor de gelegenheid een surf ski te leen hadden gekregen, op de 7e plaats kwam de eerste spec ski gevolgd door nog een spec ski en 2 long distance ski’s. Daarna kwamen de outriggers ook binnen druppelen. Een belangrijke notitie moet er nog gegeven worden aan de K1 paddeler die de hele race op zee in zijn K1 heeft gevaren, deze boten zijn namelijk totaal niet geschikt voor de zee en dan moeilijk te controleren en varen.
Helaas zijn de officiële uitslagen met tijden nog niet bekend, maar hier word aan gewerkt.
Een voorbeeld van een wave ski.
Na afloop van deze race waren er nog wat kortere begeleidende races, de Vulcano cup en de Wave ski race. De eerste is een sit on top zee kajak waarmee een afstand van ongeveer 1km moest worden afgelegd en het tweede is een 2 persoons bootje waarmee een 500m race moest worden afgelegd.
Dit was Rik Op het veld reporting vanuit Bloemendaal, terug naar de Lifesaving.nl Studio.
Foto's: picasaweb.google.com
Meer: www.kanomarathon.info