lifesaving.nl banner 1

Transfernieuws!We zijn er weer met een nieuwe aflevering van Transfernieuws, met de nieuwste feiten, geruchten en roddels op de transfermarkt. De afgelopen tijd zijn er nog al wat verschuivingen geweest binnen de reddingssport in Nederland. Zoals gewoonlijk worden er nooit transferbedragen openbaar gemaakt, maar dat neemt niet weg dat het altijd interessant is om de laatste transfers op een rijtje te zetten. Dit keer een vrij dikke uitgave, met veel in het oog springende zaken, zoals een nieuwe bondscoach en een transfer van RB Echt naar 'aartsrivaal' Heytse. Wij van LifeSaving.nl zetten het voor jou op een rijtje.

Allereerst was daar het afscheid van René Peeters als bondscoach. Na jaren als stille kracht de rust te hebben bewaard in de nationale senioren ploeg, hield hij het na de afgelopen EK in eigen land voor gezien. Hij zwaaide vanaf eind 2004 samen met Nico Laumen de scepter over het Nederlandse senioren team, waarmee hij twee World Games, vier wereldkampioenschappen, vier Europese kampioenschappen en diverse andere topwedstrijden zoals de Arena Rescue en de German Cup bezocht. Als erkenning van al die jaren vrijwilligerswerk ontving hij een oorkonde en een bondspenning uit handen van Jolanda van Dalen. Van de huidige senioren sporters ontving hij een schilderij van zichzelf, bestaande uit beeldmateriaal van de nationale ploeg door de jaren heen.

Afscheid van RenĂ© 1383413_430760383696349_1275613459_n.jpg

Dit betekent natuurlijk dat er een vacature onstond op de positie die René zo lang bekleed heeft. Solliciteren heeft helaas al geen zin meer, want Bart Coolen zal dit gat opvullen. Of hij daarmee ook zijn taken als bondscoach van de junioren neerlegt is tot op heden niet bekend. Sowieso gonst het van de geruchten rondom de bondscoaches van de junioren, want er wordt al langer gefluisterd dat bepaalde personen het tijd vinden voor nieuwe uitdagingen. Wie hier dan mee bedoelt wordt hebben wij tot op heden nog niet weten te achterhalen.

Daarnaast zijn er ook diverse senioren sporters die aangegeven hebben niet meer beschikbaar te zijn voor de nationale ploeg. In navolging van Martin Teley, die aan het begin van afgelopen zomer bedankt heeft voor de nationale ploeg, hebben Ilvy van Grimbergen, Leone Kelleners en Maike Op het Veld ook te kennen gegeven dat zij zich gaan focussen op hun maatschappelijke carrière. Dit zal zonder twijfel een zeer grote aderlating zijn voor het nationale team richting de WK 2016, gezien deze vier gezamenlijk goed waren voor vele honderden punten tijdens de afgelopen internationale toernooien. Daarbij trok Maike ook vaak de kar als het gaat om de medailles, met haar gouden medaille op de 200m superlifesaver op de WK 2010 in Egypte als hoogtepunt.

Maike werd wereldkampioene 200m superlifesaver in 2010.

Deze drie dames laten dus zeker een gapend gat achter, dat op de korte termijn zeker in een kwaliteitsverlies van de ploeg te zien zal zijn. Wat dit betekent voor Anneloes Peulen, de oudgediende die toch al jaren twijfelt over haar sportieve toekomst, is nog niet bekend. Ze was zelf niet beschikbaar voor commentaar, maar de experts van onze redactie verwachten dat ze er stiekem nog een jaartje aan vast plakt. Er zijn nog meer sporters waarvan de toekomst binnen het nationale team onzeker is. Het zal in ieder geval zeer in het belang zijn van Reddingsbrigade Nederland om niet meer sporters te zien vertrekken in voorbereiding op de WK 2016 in eigen land.

Ook op clubniveau zijn er heel wat zaken te melden. Zo heeft Tom Lommers de overstap gemaakt van Reddingbrigade Echt naar concurrent Heythuysen. Volgens sommige geruchten was Tom bij de ploeg van Echt op een zijspoor beland en wilde hij op zoek naar een team wat hem bekend was en tegelijkertijd meer concurrentie kon bieden. En dan kom je toch bij Heytse uit. Dat deze overstap ook voortkwam uit ongenoegen met het huidige trainingsprogramma bij RB Echt werd door Tom ontkend. "Ik train sowieso bij het TTC in Eindhoven," aldus het nieuwe lid van de rood-met-witte-bloem brigade, "en de enige reden voor mijn overstap is om te kunnen interclubben met mijn trainingsmaten."

Tom Lommers in actie tijdens de Arena Rescue 2013.

Hij is overigens niet de enige die verkast naar de nationaal kampioen in de senioren categorie, ook Deborah van Os verruilt per 1 januari haar huidige brigade voor Heytse. Dit laatste is toch wel opmerkelijk te noemen, aangezien ze amper twee jaar geleden begonnen is bij de blauw-goude brigade. Ook gaan er geruchten dat er nog een dame vanuit het TTC de overstap gaat maken van de KNZB richting de brigade uit Heythuysen. Of dit daadwerkelijk zijn doorgang gaat vinden is nog onbekend, aangezien weer andere bronnen berichten dat deze transfer inmiddels afgeketst of uitgesteld is.

Overigens gaat Deborah ook trainen bij het TTC, een trainingscentrum voor Lifesaving en Triathlon in het universiteitsbad van Eindhoven. Het trainingscentrum wordt onder andere getraind door ex-nationale ploeg lid Rik Op het Veld, en verwelkomt dit jaar vele nieuwe gezichten. Naast Deborah komen ook Marlou Jacobs, Joep Teulings en wellicht ook Jenny vd Borgh er trainen, nadat vele grote namen zoals Maike Op het Veld, Leone Kelleners en Niels van Dalen juist hun lidmaatschap opzegden. In hoeverre alle genoemde namen volledig toegelaten zijn of definitief weg zijn kunnen we uit alle geruchten niet opmaken. De lijst met zwemmers op hun facebook pagina is in ieder geval nog niet geüpdate. Anonieme reacties over de ervaringen met het trainen bij het TTC lopen erg uiteen, of de keuze voor alle betrokkenen goed gaat uitpakken ligt dus nog even in het midden.

Wat wel zeker is, is dat Heytse ook een sporter verliest. Martin Teley, die zoals gezegd eerder dit jaar om diverse redenen uit de nationale ploeg stapte, zal deels om dezelfde redenen ook nooit meer de rood-witte cap dragen. Waar en op welk niveau hij zijn sportieve carrière voort gaat zetten is nog niet bekend. Hij zal tijdelijk starten voor de brigade uit Eindhoven, waar hij al langer lid is. De geruchten gaan dat het mogelijk is dat hij daarna voor een buitenlands avontuur gaat kiezen.

Ook andere leden van de LifeSaving.nl redactie zouden wel eens voor een buitlandse club kunnen kiezen. Kitty Schiphorst Preuper en Robert Hendriks zijn al voor de tweede keer op avontuur in Australië, maar nu zijn de geruchten steeds hardnekkiger dat Robert wel eens uit zou gaan komen voor zijn gastclub Kurrawa tijdens de WK Interclub in Zuid-Frankrijk.

Heb jij nog wat andere geruchten? Wees dan niet bang om ze achter te laten in de comments hieronder.