lifesaving.nl banner 1

De Hoekse Krant

Donderdag 1 september 2005

 

Op zaterdag 27 en zondag 28 augustus jl. organiseerde de Rotterdamse Reddings Brigade samen met Reddingsbrigades Nederland in het kader van Rotterdam Sportjaar 2005 de Open Nederlandse Kampioenschappen Ocean Events, wedstrijden voor reddingsbrigades uit binnen- en buitenland op het strand en op zee.

 

Het evenement vond plaats aan het strand iets ten zuiden van de Rechtestraat . Het was voor het eerst dat deze wedstrijden, die overgewaaid zijn uit Australië en Amerika en waaraan zo’n 75 strandwachten uit binnen– en buitenland meedoen, in Hoek van Holland werden gehouden. Helaas was de publieke belangstelling heel gering, terwijl dergelijke wedstrijden in verschillende landen razend populair zijn.

 

De deelnemers moesten op verschillende onderdelen hun kunnen laten zien en naarmate de race vorderde bleek wel dat het in veel gevallen om echte topsporters ging en menigeen tot het uiterste durfde te gaan.

 

Board Race

Was een Individuele discipline waarbij de deelnemer peddelend op een Paddle Board een parcours van ongeveer 500 meter af moesten leggen Start en waren op het strand.

 

Ook het paddle board was een van de items dat in de race gebruikt werdOok het paddle board was een van de items dat in de race gebruikt werd

Ook het paddle board was een van de items dat in de race gebruikt werdOok het paddle board was een van de items dat in de race gebruikt werd

 

Rescue – Tube – Rescue race

Aan de start bevonden zich een redder en twee helpers. De drenkeling bevond zich bij een boei in het water. Na het startsignaal nam de redder zijn hulpmiddelen torpedoboei en zwemvliezen en zwom richting de drenkeling. Bij aankomst bij de drenkeling moest de torpedoboei om de drenkeling worden gehaakt, hierbij mocht de drenkeling helpen. De redder zwom met de drenkeling richting strand. Bij aankomst bij het strand namen de helpers de drenkeling over en sleepten deze uit het water over de finishlijn.

 

Run - Swim - Run

Na het startsignaal legden de deelnemers een parcours af dat bestond uit 200 meter hardlopen, 300 meter zwemmen en vervolgens weer 200 meter hardlopen. Tijdens het zwemmen bleken de branding en de twee zandbanken voor de Hoekse kust een extra handicap die zwaar doorwoog.

 

Het zwemmen in de branding was zwaar

Het zwemmen in de branding was zwaar

 

Board-rescuerace

Aan de start bevonden zich de ploegen bestaande uit een redder en een drenkeling. Op het startsignaal zwom de drenkeling naar een boei in het water. Zodra de zwemmer bij de boei was aangekomen vertrok de redder met het paddleboard. Als deze bij de boei aankwam, klom de drenkeling voor op het board, hierbij moest de boei worden gerond. Vervolgens peddelden de deelnemers samen naar het strand. Taplin Relay Race In estafettevorm moesten de deelnemers 4 verschillende disciplines afleggen. 1 persoon moest een parcours van 300 meter zwemmend afleggen. 1 persoon moest een parcours van 500 meter afleggen met een paddle- board. 1 persoon moest een parcours van 700 meter afleggen met een surfski 1 persoon moest 200 meter hardlopen over het strand. De volgorde van deze disciplines werd door loting bepaald

 

Beach Flags

Een spectaculair onderdeel om te zien. Bij de start lagen de deelnemers op hun buik in het zand, met hun voeten aan de startlijn. Op het startsignaal sprongen de deelnemers op en renden zo snel mogelijk naar een stokje dat 20 meter achter hen was geplaatst. Omdat er 1 of 2 stokjes minder waren dan het aantal deelnemers, vielen er elke keer één of twee deelnemers af.

 

Beach Flags was een spectaculair onderdeel

Beach Flags was een spectaculair onderdeel

 

Iron man/ Iron woman

De deelnemers moesten achtereenvolgens de volgende disciplines afleggen: 300 meter zwemmen, 500 meter paddle-board, 200 meter hardlopen, De volgorde van deze disciplines word vooraf bepaald door loting. Beach Run Een strandloop over 2.000 meter. Het parcours was zo gekozen dat gedeeltelijk de waterlijn werd opgezocht.

 

Roeien

In de avonduren op zaterdag werd een vletroeiwedstrijd gehouden voor zowel jeugd, dames en heren meetellend voor het Nederlands Kampioenschap Alle onderdelen verliepen prima en project leider Ed Asselé van de Rotterdamse Reddingbrigade kon dan ook terug kijken op ene prima organisatie.

 

De vletrace was een mooi gezicht

De vletrace was een mooi gezicht

 

FOTO’S: ARNOLD DE KOK

 

Bron: De Hoekse Krant 1 september 2005