lifesaving.nl banner 1

Zaterdag 9 september was de dag van de laatste Nivea Trophy wedstrijd in het pittoreske Berlijn. Aan het oude, uit 1907 stammende strandbad wannsee, werd gestreden voor dagzege en werd geprobeerd om nog iets uit het eindklassement te slepen.

Strandbad Wannsee

Run Swim Run
De ochtend begon met een lekker zonnetje dat voorzichtig om de hoek kwam kijken. De Holland tent werd opgezet en de warming up begon voor de Run-Swim-Run. Een interessant onderdeel vanwege het langzaam dieper worden van het water, er kon dus een flink eind gelopen en gedolfijnd worden. Bij de dames betekende dat Anneloes Peulen van RB Heythuysen als 9e uit de serie kwam en daarmee later op de dag nogmaals mocht starten, maar dan in de finale. Hetzelfde lot bij de heren was beschoren voor Rik op het Veld (RB Echt) die zelfs zijn serie wist te winnen. Jeroen Koster van RB Zevenaar viel helaas net buiten das boot en werd 16e, waar er 15 doorgingen. Axel Tichelaar uitkomende voor de reddingsbrigade uit Zeist, was als 15 jarige junior nog niet helemaal opgewassen tegen al het senioren geweld en werd 21e in de serie.

In de finale wist Rik zich met 4 anderen los te zwemmen van de rest van het veld. Jammergenoeg zat er geen ere metaal in voor hem, alhoewel een 5e plek een net resultaat was. Anneloes deed niet minder haar best, maart moest het hoofd buigen voor het Run-Swim-Run geweld en werd zonder een punt te verdienen 22e.

Run-Swim-Run Rik













Board Race
Een sterk bezet onderdeel in de breedte, zowel bij de heren als de dames. Dit kon Anneloes en Rik niets schelen en zij werden dan ook beide 1e in de serie. Stefan Ubbink van de Groen-Zilver-Groene Brigade uit Zevenaar deed het iets rustiger aan en werd 2e in zijn serie. Ook Peter Hülkenberg en Jeroen Koster van de zelfde vereniging zaten vreemdgenoeg bij Stefan in de serie. Gelukkig wisten zij zich ook bij de eerste 5 te plaatsen die naar de finale mochten. Voor Axel was dit keer een 13e plek helaas niet genoeg, om door te mogen.

Anneloes wist in de finale 3 punten te sprokkelen voor de " Rode bloem op witte muts" combinatie uit Heytse/Heythuysen. Daarvoor had ze een 14e plek nodig. Bij de mannen was het geweld extreem te noemen en er werden dan ook zeker geen kadootjes weggegeven. Een aantal Life Savers was namelijk na de eerste twee wedstrijden aan het rekenen geslagen en had gezien dat het eindklassement nog lang niet bepaald was. Rik mocht bijvoorbeeld maar 1 plaats achter Daniel Gätzschmann uit Magdeburg eindigen om hem voor te blijven. Dat betekende hard werken voor Rik, want Daniel lag al snel op stormkoers voor de dagzege. Gelukkig voor Rik wist hij het spoor te volgen en werd 2e! Stefan Ubbink wist 10 punten te verzamelen voor zijn klassement door 8e te worden. Peter haalde 1 puntje door 16e te worden. Jeroen Koster had eerder al helaas op moeten geven vanwege een schouderblessure.

Ski Race
De ski Race was wie früher het toneel voor een aantal specialisten. Dit was dan ook het enige onderdeel waarop Anneloes geen finale wist te halen; ze werd 8e terwijl er 6 doorgingen. Bij de heren wisten zowel Jeroen als Rik de finale wel te bereiken. Stefan viel helaas net buiten die boot door 7e te worden waar er 5 doorgingen. Rik wist in de finale nog een puntje mee te pakken op de 16e plek. Jeroen Koster was nog steeds geblesseerd.

Iron Man/Woman
De volgorde zoals het die ochtend door Stefan Ubbink geloot was, was Ski, Board, Swim gevolgd door het altijd laatste loopgedeelte. De Ironwoman was voor Anneloes niet het favoriete onderdeel om te doen, maar toch wist ze als 7e uit de serie te komen. Bij de mannen wist Rik opnieuw zijn serie te winnen, verder was er geen Nederlands succes in de series.

Iron Woman Anneloes












Later op de dag werd Anneloes 12e met 5 puntjes. Rik maakte het spannend door na het ski-gedeelte als twee aan te komen en bij het boarden de leiding over te nemen. Daardoor mocht hij als eerste aan het zwemmen beginnnen. Helaas werd hij door het wat langere loopgedeelte al snel bijgehaald. Op de terugweg van het zwemmen werd hij dan ook gepasseerd door een tweetal zéér goede zwemmers. Dit deed er niet aan af dat er voor de zege gesprint moest gaan worden. Helaas moest Rik het onderspit delven en werd 3e.

Iron Man eindsprint












Beach Flags
Dit was het enige onderdeel zaterdag met meerdere rondes. Net als normaal waren er een boel deelnemers die hun geluk wilden beproeven op dit onderdeel, waar je met een flinke dosis geluk ook een eind kunt komen. Later in de halve finale moesten een aantal mensen afvallen en werd er bepaald of je in de A- of B-finale mocht starten. Helaas vloog Axel als laatste in de serie eruit en miste dus op een haar na de halve finale.

Beach Flags Serie












Voor Peter hield het Beach Flags verhaal op in de halve finale. Anneloes daarentegen mocht wel in een finale starten, maar omdat ze er net iets te vroeg uitgewerkt werd, was het een B-finale. Hetzelfde was het geval bij Stefan Ubbink die ook een B-finale mocht doen. Robert Hendriks van Zevenaar, stootte wel direct door naar de A-finale. In de B-finale wist Anneloes een nette 3 plek te halen, wat in feite dus een 11e plek is. Voor Stefan werd het een 12e plek, omdat hij 4e werd in de B-finale. Robert deed weer goed mee en wist revanche te halen door uiteindelijk de zwitser Philip Hediger te verslaan, die bij de Victorinox Cup nog 1e werd vóór Robert.

Beach Flags Podium












Board Rescue
Helaas was er dit keer maar weer één team dat estafettes kon doen, namelijk het team van Zevenaar. In dit geval startten Peter en Jeroen op de Board Rescue. Helaas slaagden zij er niet in om dit keer bij de laatste 9 te komen. Wel kregen ze 3 punten voor een gedeelde 11e plek.

Rescue Tube Rescue Race
Hier moest het team van Zevenaar flink aan de bak, nog meer als normaal. Dit omdat de grote kracht in de vorm van Hans Vijge in Rome was met de rol als Jugend Bundes Trainer. Het doel was om in het eindklassement in ieder geval iets te winnen en vooral om niet weer vierde te worden zoals het afgelopen jaar. Dus moest eerst de finale gehaald worden. Daarvoor was een plek bij de eerste 3 in de serie nodig. Het scheelde dus al dat het rustig aan dieper werd, waardoor er met loopkwaliteiten al een en ander te regelen viel. Uiteindeindelijk werd het een spannende aangelegenheid, eerst maakte Robert het spannend door als 3e/4e, de drenkeling over te geven aan de helpers Stefan en Jeroen. Daarna hielden de helpers het spannend door naast de concurrenten te blijven rennen en op de valreep maakte Stefan het spannend door te vallen op de finish. Dus was het oordeel aan de scheidsen om te bepalen wie er eerder was. Ineens kwam de spanning uit een verkeerde hoek: Zevenaar was 3e, maar gediskwalificeerd omdat Stefan gevallen was! Er was wel twijfel over wat nu precies de regel was, maar gelukkig was er een regelementenboek aanwezig dus er zou overlegd worden wat de uitslag nu was. Na een kwartiertje kwam een scheids het goed nieuws brengen, Zevenaar was gewoon 3e en mocht naar de finale. Men had zich vergist met het Beach Sprint regelement waarbij men lopend over de finish moet en niet mag vallen.

Rescue Tube












In de finale moest er dus nog harder gewerkt worden om een goede eindklassering af te dwingen. Er was al uitgerekend dat als Zevenaar 6e zou worden, dat ze dan sowieso eerste waren en afhankleijk van de concurrentie zou dat dan een gedeelde eerste plaats zijn. Na een voortreffelijk start, werd het een tegenvallende race, er lag een rode boot achter de rode boei en daarom was het niet te zien waar welke boei nu lag. Daarbij maakte de harde wind en scheepvaart al enige golven, dus een chaotisch heenweg was het gevolg. Als 3e was Robert bij de boei. Vervolgens lukte het omklikken van de torpedoboei ook al niet en kon er wat later dan gepland begonnen worden aan de terugweg. Met uitzondering van Berlijn die ver voor lag, lag het veld dicht bij elkaar. Toch kon niemand voor Zevenaar er voor zorgen dat ze maar 1 team achter zicht wisten te houden en daarmee 8e werden. Dus voor een goed eindklassement afhankelijk van de tegenstanders.

Taplin Relay
Ingedienten voor een goede Taplin Relay: Goed weer; Na afwezigheid in Duisburg, weer aanwezig. Goed gelote volgorde van onderdelen; Net als in Wilhelmshaven weer een goede volgorde geloot door Stefan Ubbink. Ski, Board, Swim, Run Sterke Life Savers op elk onderdeel: Wegens de EjK dus geen franje in het Groen-Zilver-Groene Team. Wel zwemmers, maar geen echt weerstand tegen het Duitse zwemgeweld. Alhoewel Jeroen Koster geblesseerd was startte hij toch op de ski. Hierdoor kon hij niet het maximale eruit halen, maar kwam wel al 7e terug om over te geven aan Stefan, die het boarden voor zijn rekening nam. Stefan maakte er zoals vanouds weer een mooie snel rondje boarden van en zodoende kon Peter snel beginnen aan zijn zwemrondje. Zoals gezegd zijn er in Duitsland veel sterke zwemmers en dus was het dweilen met de kraan open in de Wannsee voor Peter. Vanwege de langzaam aflopende bodem werden er maar een paar zwemmers ingezet vanaf de laatste zwemboei en de rest richte zich alleen maar op het sprint gedeelte. Peter had 3 zwemmers voorbij moeten laten gaan, kon nog wel aanklampen en tikte als 10e Robert aan. Robert wist gelukkig binnen enkele stappen 3 teams weer terug in te halen. Daardoor was er uiteindelijk een 7e plaats gehaald.

Uitslag Berlijn
In de einduitslag van de 3e Nivea Trophy wedstrijd waren uiteindelijk deze plaatsen behaald. (Klassement bestaat uit de individuele en team onderdelen van zowel de heren als de dames van één team.)

Totaal van de 33 teams:

  • 14. Zevenaar
  • 16. Echt
  • 26. Heythuysen

Als laatste nog een groots Dankewohl naar de organisatie, wat een service! Bacon en scrambled eggs bij het ontbijt!

Meer foto's op de volgende adressen:

www.debreuly.nl