lifesaving.nl banner 1

{multithumb enable_thumbs=0}KNG 2010

Ook dit jaar is er natuurlijk weer een professionele wedstrijd serie Down Under, de Kellogg's Nutri-Grain Iron Man Series. Dit jaar weer met een behoorlijk nieuw format. Met nog meer grote namen en nog meer publiciteit. Waar moet dat heen?

 

Nou allereerst moest het naar Tugun voor de voorrondes voor de nog-niet-geplaatsten. De al wel geplaatsten zijn de Life Savers uit de top 6 van het vorige seizoen. Stuk voor stuk toppers, al dan niet rijzende sterren. Nu stonden er bij de start van de voorrondes nóg een paar, minstens net zo grote namen klaar voor actie. Zo hadden we daar een Rebecca Creedy, Rhys Drury en een Ky Hurst. Voor de mensen die Ky Hurst bijvoorbeeld nog niet kennen, dat was zeg maar de Shannon of Zane van voor de tijd dat Shannon en Zane grote namen waren. Soort van onverslaanbaar dus. Daarna heeft hij zich een tijdje op het (Olympische) open water zwemmen gericht. Maar goed dat is bekend.

 

Laten we trouwens ook niet vergeten dat de gestopte legende Dean Mercer het toch helemaal niet kan laten en vrolijk aan de trial mee heeft gedaan. Helaas moest hij de tweede dag van de trials opgeven met een kuitblessure. Werk dus voor de selectiecommissie. In ieder geval is er na twee volle dagen weer een rijtje namen aan het deelnemersveld toegevoegd. Dit is het hele veld:

 

Actie!

Heren
Dames
Shannon Eckstein
Zane Holmes
Matt Poole
Pierce Leonard
Corey Jones
Nathan Smith
Rhys Drury
Ky Hurst
Sam Hamilton
Hugh Dougherty
Chris Allum
Corey Hill
Alastair Day
Dylan Newbiggin
Daniel Moodie
Mark Simpson
Jono Stock
Naomi Flood
Kristyl Smith
Elizabeth Pluimers
Courtney Hancock
Alicia Marriot
Gemma Newbiggin
Rebecca Creedy
Hayley Bateup
Flora Manciet
Sheree Merryfull
Allira Richardson
Amie Nurthen
Bonnie Hancock
Terri Sullivan
Brodie Moir
Katie Graham
Alyce Bennet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij komen nog Life Savers die een wild card krijgen van de selectiecommissie en dan zijn er nog losse wild card wedstrijden op de vrijdagen voor ronde 1, 3,  en 5 zodat er altijd verrassend deelnemers kunnen zijn en er meer mensen een kans krijgen om zich te laten zien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het wedstrijdformat. Dat is namelijk ook weer net anders als vorig jaar en als klap op de vuurpijl is er ook nog meer prijzengeld ook! De vijf rondes worden als volgt gespeeld.

{multithumb enable_thumbs=1}

StukRonde 1, 16 januari 2010, Kurrawa: "Dash for Cash"

Afvalrace over drie races waarbij de langzaamsten steeds afvallen. Er is een verschil. Na elke ronde op het water kunnen de Life Savers twee routes kiezen, een korte, die sneller tot kwalificatie leidt voor de volgende ronde, óf de lange route (dash for cash) die, hoppakee, 1000$ oplevert. Extra goed opletten en nadenken dus.

 

De eerste race is board - swim - ski met 20 atleten

De tweede race is ski - swim - board met 15 atleten

De derde race is swim - ski - board met 10 atleten

 

Ronde 2, 17 januari 2010, Kurrawa: "The accumulator"

De tweede ronde bestaat uit vier races, waarin het vooral gaat om de bij elkaar getelde tijd, want race 1 is een  Board Race, race 2 een Ski Race en race 3 een Swim Race.

 

In de vierde race worden de individuele tijden bij elkaar opgeteld en mag de snelste als eerste vertrekken. Het tijdsverschil opgelopen in de individuele races is dan de achterstand waarop de achtervolgers mogen gaan. Winnaar is degene die als eerste finisht.

 

Stukje varenRonde 3, 6 februari 2010, Alexandra Headland: "The Sprint"

In de derde ronde worden de Life Savers verdeeld in twee halve finales naar aanleiding van de tussenstand. Inde eerste halve finale zitten alle mensen die op een oneven plaatst staan en in de tweede halve finale de mensen met een even plaatsnummer. De winnaars van een  halve finale krijgen weer een zak met prijzengeld. De beste vijf van beide halve finales gaan dan naar de finale. Daar wordt nog een keer prijzengeld verdeeld voor de beste acht. Dit alles in de volgorde board, ski, swim

 

Ronde 4, 7 februari 2010, Alexandra Headland: "Atlethes' Choice"

Wat hier gaat gebeuren weet nog niemand. Zoals de naam al zegt mogen de atleten zelf gaan bepalen wat hier gebeurt. Of het nu een lang, kort of m-parcours wordt. Volgens de SLSA wordt dit format 11 december bekend gemaakt. Volgens de officiële site gaat het bekend maken van het format morgen, 8 januari gebeuren. 

 

Ronde 5,  21 februari 2010, North Cronulla: "The Eliminator"

Het klassieke finale formaat. Een grote afvalrace tot aan de grote finale. In drie races terug van 20, naar 15 tot 10 in de allerlaatste finale. Enig verschil met voorgaande jaren is dat er in alle drie de races prijzengeld te verdienen is voor de respectievelijke winnaars.

 

Eens even kijken wat een aantal hoofdrolspelers erover te zeggen hebben, uiteraard voorzien van een lekker stukje terugblikken:

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=fN54hB7zwO0}

 

Instant update!

Zane Holmes heeft al bij voorbaat opgegeven voor dit seizoen. Dit in verband met een blessure aan zijn onderrug waarbij enkele wervels moeilijk doen. Om op de langere termijn toch weer mee te kunnen doen, doet hij minstens de komende drie maanden niet aan racen. Dit levert dus waarschijnlijk een extra plaatsje op voor een andere Life Saver. Het komende jaar zien we dit dus in ieder geval niet:

{multithumb enable_thumbs=0}

Zapper

 

We kunnen niet wachten op ronde 1! Speciaal voor u ook nog een paar mooie linkjes naar meer, meer, meer!

 

www.ironmanseries.com.au

Hanson Media Group Surf Sports Pagina
Kellogg's Nutri-Grain Iron Man Series 2010 Facebook pagina (met veel foto's)