lifesaving.nl banner 1

Doe dat maar eens na! Naast het eerste Lifesaving.nl Evenement vond er afgelopen weekend nog een Life Saving Hoogtepunt plaats. De finale van de Kellogg's Nutri-grain Iron Man Series. Kon Kristyl Smith haar fouten van ronde 3 en 4 nog goed maken? Ging Shannon iedereen platmaken, of kon Zane opnieuw een huzarenstukje uithalen?

 

 

 

 

 

 

Laten we beginnen met de dames. Op het programma stond het welbekende eliminatie formaat. Oftewel eerst een Iron Woman met alle 18 dames, daarna een Iron Woman met de beste 12 dames en u raadt het al, de laatste Iron Woman is met de beste 6. De stand van zaken is natuurlijk bekend en zo niet, kijk dan nog gauw even onderaan voor de verslagen van de eerste vier rondes.

 

Kellogg s Final Start 

De start van de grote finale

 

Van de eerste twee Iron Women is eigenlijk niet veel te zeggen. Het enige was dat Naomi met gemak beide rondes won. Dankzij de vlakke condities was het snel duidelijk dat de fitste persoon die dag zou gaan winnen. Niets leek dus nog in de weg te staan voor een eerste Kellogg's titel voor Floody. Totdat de strijd in de finale rond zich af begon te tekenen.

 

Zo close was het

Het veld dicht bij elkaar dankzij de condities

 

Tijdens de zwem ronde was duidelijk te zien dat Naomi moest lossen en dat terwijl de Swim geen zwak onderdeel van haar is. Langzaam aan verdween ze naar de zesde en laatste stek. Dat betekende dus dat de titel afhing van wat er voorin gebeurde.

 

Catch me if you can

 

Voorin moest Kristyl Smith maar liefst vier plaatsen voor Floody eindigen om de series te kunnen winnen. Dat was dus ineens heel goed mogelijk, ware het niet dat Elizabeth Pluimers ineens haar goede vorm van het afgelopen jaar naar boven wist te halen. De titelverdedigster produceerde ineens haar beste race van het seizoen en won zowaar de wedstrijd. 

 

The Smiling Assassin 

Elizabeth Pluimers - De lachende derde

 

De Australisch Kampioene, Alicia Mariott, deed ook ineens weer van zich spreken en pakte de tweede plaats. Dat was dus de benodigde plaats voor Kristyl om nog te kunnen winnen, maar het werd voor haar slechts een derde plek. Floody wist ondertussen nog van niets, of zo als ze het zelf mooi wist te formuleren: "Ik werk zelf op een bank, maar ik ben toch niet zo goed met nummers, dus ik wist niet hoe het zat toen ik op de finish afrende." "Maar nu doet m'n gezicht zeer van het lachen!"

 

Mooi roze - zwart is niet lelijk

 

 "Vorig jaar tijdens de WK was ik sterk, maar niet fit." vertelt Floody, die haar overwinning dankt aan een nieuw trainingsregime, waarin ze afviel en krachtiger werd. "Ik heb m'n figuur veranderd nu ik me meer op het kajakken ga richten" aldus een Kellogg's Kampioene met een Olympische droom. Voor de Olympische Spelen van Peking probeerde ze al eens via het zwemmen de Olympus te beklimmen, maar die droom spatte al snel uiteen. Nu gaan de pijlen dus richting London 2012, maar dan op de K1

Voorlopig is deze 22 jarige dame in haar achtste seizoen wel mooi de eerste New South Wales Life Saver die de Kellogg's Series wint.

 

Met het nastreven van de Olympische Droom is ze bij lange na niet de eerste Life Saver die een Kajak carrière begint, na recentelijk een Ken Wallace (goud en brons in Peking). Ook de Beach Flaggers doen het goed in Olympia, met Melissa Whoar die het in de skeleton probeerde en natuurlijk ook onlangs ene Paul-Cracroft-Wilson die zijn Flags tijdelijk in de wilgen hing en bewust meer gewicht ging kweken voor zijn Cool Runnings droom. Op naar het beste van de dag.

 

Pooley Pooley he's our man, he can do, no-one can!

De Pooley fanclub was ook ter plaatse

 

Goed, de heren dus. Shannon stond voor aanvang van de finale een "riante" drie punten voor op lievelingvijand Zane Holmes. Net als vorig jaar, waar Shannon het zand toch te heet onder de voeten werd. Net als Floody wist hij de eerste twee eliminatie rondes feilloos te doorstaan en met glans te winnen.

 

golfkoppen 

 

Sterker nog, op Shannon stond geen maat. Met afstand wist hij iedereen dik in te maken. Geen ontkomen aan. De vierde Kellogg's titel voor The Professor was een feit. "Ik kan niet geloven hoe goed ik me vandaag voelde," aldus een nog nagloeiende Shannon Eckstein, "Ik zag Zane staan te puffen na de eerste ronde en het leek er op of hij al diep moest gaan, maar je kunt hem nooit uitsluiten, hij haalt in de laatst race van het jaar altijd weer ergens wat vandaan." Deze keer dus niet, Zane - Shannon: 5 - 4.

 

there can be only one

 

Ondanks dat Zane het in de finale niet had, wist hij nog wel, mede dankzij zijn prestaties, het teamklassement te winnen. Ondanks dat dit de derde keer op rij was, best wel verrassend. Het Hammers team uit New South Wales kreeg het nakijken met maar liefst drie hele punten. Dat terwijl dit team toch best lekker aan de leiding ging na ronde 4, zo ziet u maar weer dat niets zeker is in de Life Saving Wereld.

 

Zane had het vandaag niet 

Zane had het vandaag niet

 

Hieronder nog even de winnaars van de Kelogg's Nutri-Grain Iron Man Series, Naomi Flood en Shannon Eckstein, die respectievelijk 21.000 en 33.000 Australische dollars voor de totaal overwinning meepikten.  Of er volgend jaar een Kellogg's Series zal zijn is nog niet helemaal zeker in deze tijd van crisis. Maar het feit dat dit jaar voor een ongekende hoeveelheid publiciteit heeft gezorgd is al wel te zeggen: zo goed als zeker tot volgend jaar. Graag gedaan!

 

ka-ching! 

 

De laatste speciale eer op de valreep nog even voor de 39-jarige Dean Mercer, die na 21 jaar professioneel Life Saverschap ermee stopt. 21 jaar! In die tijd won hij twee keer een ronde van de Kellogg's Series, twee Australische titels en de Ocean Man series van 1997 (Moet je bij zijn geweest volgens Thomas Zachert) In deze laatste finale won hij de eerste eliminatie ronde en werd uiteindelijke tiende.

 

Thumbs up! 

 

Bronnen

SLSA

Foto's

Harvpix deel 1, Harvpix deel 2

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 1

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 2

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 3

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 4

www.kelloggsironman.com.au (Nu met filmpjes tot en met ronde 4!)