lifesaving.nl banner 1

Thrills and spillsHet was lang wachten op meer spektakel, maar dat was het wachten waard. Afgelopen zaterdagnacht Nederlandse tijd vond namelijk ronde 3 plaats van de Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series. De professionele wedstrijdserie voor Life Savers, met voor de gelegenheid hoge golven.  Hoe hoog? Heel!

 

 

 

 

 

 

Want het verlengde M parcours dat op het programma stond was gepland voor een wedstrijd van 25 minuten. Bij de dames deed de winnares er echter 50 minuten over. Er was zelfs iemand die na 90 minuten eindelijk de finish haalde, zo hoog waren de golven dus. Een wedstrijd onder deze omstandigheden brengt ook vaak verrassende winnaars met zich mee, of...?
 
 Kent u deze nog?
 
Jawel, Kristyl Smith had weer problemen met de ski én de golven. Het lijkt een herhaling van ronde 2, maar in ronde drie ging het toch echt weer bijna hetzelfde. Kristyl ging voorop vanaf de Swim leg. Tijdens het rondje ski, moest ze echter de ski laten gaan, alleen was ze deze keer niet in staat om de overwinning op te eisen. Sterker nog, Pas na anderhalf uur, of 90 minuten, zo u wil, bereikte ze eindelijk de finish.  Het was sowieso een slechte dag voor de eerst drie dames in het tussenklassement. Naomi Flood, de nummer 2, deed het wel iets beter dan Kristyl, maar werd toch slechts 13e. Terri Sullivan, de veterane die op 3 stond, moest zelfs opgeven. Ze was tijdens de warming-up al gestoken door een blue-bottle en tijdens de Swim leg weer. Die tweede blue-bottle deed haar de das om en koste haar ook haar derde plaats in het algemeen klassement. Kortom er was een vers paar winnaressen in Coolum.
 
IEEEJAAAA hooorrrrr, daar gaat ze weer
Je begint de ski van Kristyl steed makkelijker te herkennen...
 
Goed, de mindere Life Saver goden konden dus beter omgaan met de verpletterende twee meter hoge golven die overging in een wasmachine van jewelste. Voor een groot gedeelte van de race, gingen Hayley Bateup en Alice Bennet gelijk op. Totdat de dames op het board een golf tegen kwamen. Alice besloot een beetje te wachten en Hayley dook met board en al onder de golf. Voordat we naar de gevolgen hiervan gaan, eerst even een frappant detail. Hayley werd namelijk in de media samen met collega-veteraan Terri Sullivan getipt als favoriete voor dit weekend. Aangezien het met de andere favorieten ook al slecht afliep, hier het gevolg:
 
:-O
Wat hebben we nu geleerd, boardende vrouw?

 

Het knalroze board van Hayley begaf het compleet onder de zware druk van de megagolven, lande in haar nek en liet haar versuft achter. Daardoor lag ze direct uit de wedstrijd. Dat was Kristyl nooit gebeurt deze ronde, na haar kapotte paddel van ronde 1, heeft ze voor de zekerheid al haar materiaal dubbel bij zich. Maar goed, we dwalen weer af. We waren bij Alice Bennet, die ineens moederziel alleen voorop lag. En daar valt heel wat eer mee te halen in de Kellogg's Nutri-Grain Series, want dan win je zo de ronde.
 
Alice Bennett
 
Afgetekend tweede werd Alicia Marriot, die op ruim 6 minuten finishte van Alice. Alicia moest op haar beurt dan wel weer ervoor sprinten. Dit deed ze tegen Allira Richardson. Achteraf waren alle dames het er wel over eens, dat dit één van de zwaarste wedstrijden ooit was in hun Life Saving Loopbaan.
 
De beste drie
Dames podium van ronde 3

 
Zouden de heren ook gekke dingen beleven? Jazeker. Maar zouden de favoriete heren er dan ook aan moeten geloven? Laten we eens kijken naar hun gezichten direct na de race:

 

hmmm...

 

Erg blij kijken ze niet, maar ze werden wederom nummer 1 en 2. "De belachelijke omstandigheden zorgden ervoor dat de slimste wint." Aldus Shannon, die een master in Surf Skills is, zo bewees hij weer eens. Hij had al de pech dat zijn Ski zich als een duikboot begon te gedragen en half vol water liep. Dat zorgde ervoor dat hij stuurloos de kant bereikte. Ondanks dat wist Zane dus niet weg te komen van Shannon. Het spectaculairste eindschot tot nu toe kwam tijdens het rondje board. De finish kwam al in zicht voor de beide heren, toen Shannon door een hoge golf crashte en op miraculeuze wijze dezelfde golf wist te bodysurfen. Daar kon Zane op dat moment echt niet tegen op en gaf  Shannon 10 meter voorsprong. 

 

Yeah!

 

"Ik probeerde al weg te komen bij Zane om een sprintfinish te voorkomen, maar dat lukte maar niet. Dat ik die golf had nadat ik viel was gewoon een wonder!" Zo zei hij na de finish: "Ik zag echt niet waar ik heen ging door al het opspattende water, maar ik moest die golf hebben, zo niet, dan had Zane gewonnen. Het was dus alles of niets." En alles werd het dus voor Shannon, die hiermee ook de leiding terugpakte van Zane in de tussenstand. 

 

Nathan Smith

 

Nathan Smith had de eer om het podium te complementeren, gevolgd door Luke Nisbet en Hugh Dougherty. Matt Poole finshte zesde en pakte daarmee in de tussenstand plaats 3 af van Pierce Leonard. 

 

Tussenstand na ronde 3:

 

Dames
Heren
Kristyl Smith 40
Naomi Flood 39
Alyce Bennett 36
Courtney Hancock 34
Terri Sullivan 33
Elizabeth Pluimers 33
Chloe Jones 33
Allira Richardson 30
Chelsea Mackenzie 29
Gemma Newbiggin 29
Hayley Bateup 28
Alicia Marriott 28
Brodie Moir 24
Bonnie Hancock 24
Flora Manciet 21
Kirsten Ulmer  20
Bianca Lee 15
Rebecca Creedy 10

Shannon Eckstein 53
Zane Holmes 51
Matt Poole 41
Pierce Leonard 40
Nathan Smith 39
Hugh Dougherty 38
Corey Jones 34
Dean Mercer 33
Chris Allum 30
Luke Nisbet 29
Wes Berg 27
James Stewart 21
Hayden Allum 19
Dylan Newbiggin 16
Jack Hansen 13
Kendrick Louis 12
Andrew Mosel 9
Brendon Sarson 8

 

Morgen is ronde 4, opnieuw in Coolum, dus dat belooft weer wat! 

 

Bronnen

slsa.com.au
au.news.yahoo.com

Foto's: www.harvpix.com

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 1

Kellogg's Nutri-Grain Ironman Series - Ronde 2

www.kelloggsironman.com.au (Nu al met filmpjes van ronde 1!)