lifesaving.nl banner 1

Ocean Assault

Na enkele sponsors als Carlton Mid en E toll was er dit jaar geen sponsor voor de wedstrijd Ocean Assault. Dat deerde niemand, want de actie was er niet minder om. Tussen 22 november en 4 januari werden er 7 rondes gehouden om het prijzengeld à 200.000 Aussie dollars te verdelen onder de gelukkigen. Zomaar even wat hoogtepuntjes en opvallende dingen van dit jaar.

Maar voor degenen die niet meer weten waar het over gaat, hier een klein geheugensteuntje van de E toll Ocean Assault 2007-2008

Ronde 1 - Kawana

Met dit in ons achterhoofd kijken we naar dit jaar en wel de eerste ronde in Kawana op 22 november 2008.

Zane Holmes op de Surf Ski

Niemand minder dan Zane Holmes won hier de Ski Race. Niets bijzonders zult u denken, dat wint hij wel vaker. Dat klopt, maar deze Ski Race was wel speciaal door Kawana Waters georganiseerd met als titel "The John Holmes Memorial Race" oftewel de Ski Race vernoemd naar zijn overleden vader. Vandaar ook een geëmotioneerde Zane aan de finish.

Bij de dames won Allira Richardson zowel de Iron Woman al de Board Race. De Iron Man werd gewonnen door Pierce Leonard. Een mooie comeback na een stil seizoen in 2007-2008, dit terwijl hij de allereerste Ocean Assault Iron Man won.

De Beach Flags werden gewonnen door wereldkampioene Melissa Howard bij de dames en door Ben Willis bij de heren. Willis die dit jaar ook al wereld kampioen werd, toen door verrassend de Japanner Masato Ueki te verslaan en nu door Paul Cracroft-Wilson te verwijzen naar een derde plek.

De heren Beach Sprint zagen naast winnaar Aaron Stubbs en Thomas Nolan ook nog een bekende naam op plaats drie. Als derde finisher was namelijk James Longden over de meet gekomen. Wie? James Longden bekend van het Britse team, waarin hij onder andere hangend aan een touwtje een wereld record Line Throw bij kon schrijven, overwintert dus alweer in het Australische.

There can be only one

Ronde 2 - Kawana

Op 23 november vond de tweede ronde plaats op hetzelfde strand in Kawana. Alleen werd de heerschend wereldkampioen Shannon Eckstein toen de Iron Man van de dag. Sterker nog: met een nipt sprint verschil won hij zelfs de Surf Race, laat meneer er maar voor sprinten. Bij de dames won Brodie Moir van North Burleigh de Iron Woman. Niemand minder dan Flora Manciet werd tweede, onderhand ook niet vreemd meer voor een halve Aussie.

De tweede ronde zag ook de terugkeer van de beste Surfzwemmer ooit. Na 10 weken rust na de Olympische spelen van Peking dook Ky Hurst opnieuw de oceaan in. Dit leverde hem een verdienstelijke tweede Surf Race plaats op.

als je capje maar goed zit

Paul Cracroft-Wilson stelde orde op zaken en wist de tweede ronde wel te winnen, voor Aaron Stubbs. Ben Willis was ondertussen nergens meer terug te zien. Bij de dames was het wederom Melissa Howard wat de klok sloeg.

James Longden versierde deze dag zelfs een hogere trede op het podium, met een zilveren Beach Sprint medaille, achter Chase (wat wil je met zo'n naam) en vóór Tom Nolan.

Ronde 3 - Tugun

Opnieuw kon Shannon Eckstein zijn stempel op de Iron man drukken, al was het ondertussen al 6 december. Dat hele Sinterklaasfeest maakt voor hem dus niets uit. Winnen deed hij deze keer voor Zane Holmes en Matt Poole, die nagenoeg gelijk over de finish sprinten. Shannon bracht daarmee zijn dagtotaal op vier stuks goud, na de Board Race, Ski Race en de Taplin. Ook niet slecht was de terugkeer van Kristyl Smith. Zij won namelijk zomaar de Iron Woman na een flinke Surf Life Saving Break. Ondanks deze breek van zo'n anderhalf jaar won ze ook nog de Surf Race en werd ze derde op de Ski. Deze Ski Race werd dan weer gewonnen door Coolangatta Gold kampioen Hayley Bateup. Nummer twee kwam helemaal uit Frankrijk, met als bijnaam Frenchy, dan weet u wie.

Chelsea Maples

De Sprint bij de dames werd gewonnen door een stukje Nieuw-Zeelandse inbreng in de vorm van Chelsea Maples. Dit deed ze vóór Melissa Howard, die op haar beurt wel weer gewoon de Flags won. Hierboven is Chelsea nog in haar nopjes met haar tweede wereld Beach Sprint titel op rij. Bij de heren was het weer Aaron Stubbs die de snelste benen had.

De Flags zorgde weer voor een verrassend beeld. Weer wist Paul Cracroft niet te winnen en zelfs maar vierde te worden. Zelfs Benjamin Willis haalde met de hakken over de sloot het podium. Voor hem stonden nog Thomas Reiken van de Bribie Island en Benjamin Mispelhorn van Kurrawa.

Ronde 4 - Tugun

Een nachtje slapen later was het dan eindelijk ronde 4. Qua Iron Person weinig aan, want dezelfde kampioenen stonden op het podium. "The Professor" Eckstein en Kristyl Smith aapten hun kunstje van ronde 3 gewoon na en konden met goud naar huis. Ook qua dames sprint en flags kunt u net zo goed hierboven kijken. Blijkbaar was het het weekend van Chelsea Maples en Melissa Howard.

Alleen bij de flags wist Paul Cracroft het podium deze keer wel weer te bereiken. Helaas dan wel het tweede treetje, achter niemand minder dan Morgan Foster, mede Nieuw-Zeelander en clubgenoot van Kurrawa.

De grote 3 Kiwi's

De grote drie flaggende Kiwi's

Finale 1 - Southport

20 december 2008, de eerste finale ronde van de Ocean Assault. Weer was het Smith van Northcliffe die won. Alleen dit keer de Iron Man...

Jawel, ook Nathan Smith, "De broer van" is verhuisd. Als je tegenwoordig ook maar een beetje mee wil doen, moet je ook wel in Northcliffe trainen, zo liet hij zien. Eigenlijk ging hij aan de leiding voor het grootste gedeelte van de wedstrijd, ondanks, of misschien wel dankzij de bijna 3 meter hoge golven. Tweede werd zijn teamgenootje Zane. Rhys Drury completeerde het podium bij de heren. Was er dan helemaal niets te zeuren? Jawel, dankzij de sterke stroming moesten de Life Savers maar liefst 100 meter verderop het water in gaan om überhaupt om de swim cans heen te kunnen gaan.

zonder handen!

Ook de dames kenden een "verrassende" winnares. Chloe Jones won namelijk voor de in topvorm verkerende Kristyl Smith. Toch een beetje jammer als nu juist vandaag het eerste beetje prijzengeld verdeeld wordt.

Voor de flagger met die gigantisch lange achternaam was het weer eens goud. Paul was deze keer weer gewoon in staat om Thomas Reiken naar plek twee te verwijzen.

Finale 2 - Southport

Winnen zat in de familie op 21 december, zo liet de familie Jones zien. Cory "The seagull" Jones liet in het laatste zwemrondje zien uit welk hout hij gesneden was, ging achter het leidende groepje het water in, pakte de beste golf en pakte Iron Man goud. Dit voor James Stewart van North Burleigh en Shannon Eckstein. Daarbij moet gezegd dat Shannon dit weekend geveld was door een virusje, dus vandaar de wat mindere klasseringen.

Op het strand was het veelal hetzelfde, waarbij we de dames niet eens meer noemen, u weet wie er won. Drie keer raden. Bij de heren was het deze keer alleen Benjamin Mispelhorn die achter Paul genoegen moest nemen met zilver.

Roei dan harder!

Grote finale - Southport

In de loop van de series deden telkens zo'n 900 deelnemers mee en kon er aan het eind van de dag een finale gehouden worden. Na de eerste rondes konden er dus punten verdeeld worde, om te bepalen wie naar de finales mochten. Na de finales werd dan duidelijk wie naar de GROTE finale mochten, dit gold alleen voor de beste 10 Life Savers op de Board, Ski en Iron Person Race. Tijdens de Surf Race mochten er namelijk 12 in de finale zijn en tijdens de Flags en Sprints maar 6. Ook slechts 6 Surf Boat Teams haalden de grote finale. Weet u gelijk welke onderdelen er gehouden werden.

postertje

Zoek je het ultieme in surf sport actie?

Na de verschillende leeftijdscategorieën finales op zaterdag 3 januari, was het zondag 4 januari 2009 de beurt aan de senioren. In de moeilijke omstandigheden was er maar één man die het niet moeiulijk had. Zane Holmes kon zijn Surf Skills mooi tentoonspreiden en had van de zwemstart tot aan de boardfinish nog een halve minuut voorsprong over op clubgenoten Nathan Smith en Shannon Eckstein.

Bij de dames was het Bonny Hancock die na het zwemmen de voorsprong had genomen. Ondanks een goede Ski start voor het tweede rondje om de cans, wist Kristyl Smith eerder op het strand terug te zijn. Tijdens de Board ronde had Bonny de achterstand zo weer goed gemaakt en gaf een golf vanaf de cans tot aan het strand haar het laatste duwtje in de rug voor een overwinning.

Bij Beach Flags dames werden allen wedstrijden gewonnen door Melissa Howard, dus ook deze laatste grote finale. Catherine Donaldson ging met zilver naar huis. De heren medailles werden verdeeld onder Paul Cracroft, Aaron Stubbs en Ben Willis.

James Longden pakte in de grote finale ook nog even brons mee op de sprint. Deze werd wel gewonnen door... verrassend... Aaron Stubbs.