lifesaving.nl banner 1

Kellogg's Nutri-Grain Series startDe opmaat van Kellogg's Nutri-Grain Iron Man Series 2009 vond op 29 en 30 november plaats. Dit alles op Wanda Beach, New South Wales. Oftewel vlak bij Sydney. Terwijl we in Nederland in de Iron Man top maar één paar broer-zus hebben, slaagden in Aussie maar liefst vijf paar broertjes en zusjes erin om een gooi te mogen doen naar de 200.000 Australische Dollar. Maar slaagden alle grote favorieten er wel in om überhaupt de hoofdronde te halen?!

 

 

 

 

Mocht u nu schrikken en denken dat een Zane Holmes of Shannon Eckstein het niet gehaald hebben, integendeel. Zij waren al lang en breed geplaatst door hun prestaties in de vorige editie. Voor een korte update wie er ook alweer alvast geplaatst zijn, verwijzen wij u graag naar ons eerdere verslag.

 

Kellogg's Nutri-Grain Iron Man Series

 

Terug naar 29 november 2008. Al met al zo'n 100 deelnemers voor nog 21 te vergeven plaatsen. Om precies te zijn; 11 dames- en 10 herenplaatsen. Bij de dames lijkt het een iets eenvoudigere zaak nu Kristy Harris, net als Kristy Munroe, haar materiaal aan de wilgen heeft gehangen en Elizabeth Pluimers een blessure aan haar rug heeft. Niets is minder waar, want wie staat er weer aan de start? Inderdaad, Kristyl Smith. Terug van weggeweest. Verder is er natuurlijk nog ene Hayley Bateup die zich nog moet kwalificeren voor dit jaar, maar ook Alyce Bennet en Courtney Hancock, gezamenlijk de top drie van de Coolangatta Gold, zijn voorlopig nog niet van de partij. Onze favoriete Europese deelneemster Flora "Frenchy" Manciet moet ook nog flink aan de bak, wil ze erbij zijn. Bij de heren zijn daar dan nog Corey Jones, Jacob Lollback, Chris Allum en Tim Peach, haast teveel om op te noemen.

 

Elizabeth Pluimers
Geblesseerd: Elizabeth Pluimers

 

Zaterdag: wedstrijd 1 & 2

Tijdens de eerste ronde op zaterdag voor de heren kwam Matt Poole als overwinnaar uit de bus. Behoorlijk knap voor de 20-jarige die Australisch junioren kampioen op de Iron Man werd in 2007. Poole die vorige jaar nog 17e werd, wist dat hij dingen moest veranderen om beter te gaan presteren, verhuisde van Northcliffe naar Mooloolaba en deed een groeispurt van zo'n 30 centimer. De nu 1.95 meter lange Matt Poole had daarmee geen enkel probleem met het M-parcours. Datzelfde gold ook voor Chris Allum en zijn broertje Hayden die twee en drie werden. 

 

In de tweede rond op zaterdag wist Cory Hill van Northcliffe te winnen op het traditionele korter Iron Man parcours. Kort wil in dit geval zeggen een parcours zo als op (grote inter)nationale wedstrijden. Ook hij deed een carrière-move, want hij speelde altijd twee viool achter Jacob Lollback tijdens zijn junioren bestaan. Alleen ging hij juist richting Northcliffe om met types als Shannon Eckstein te trainen. "Zie daar het resultaat" aldus Cory. Zijn trainingspartner Luke Nisbet werd tweede. Dylan Newbiggen, broer van Gemma, wist beslag te leggen op plaats twee. Een drama voltrok zich voor Chris Allum. De Australisch Kampioen op de Surf Race zag de A finale aan zijn neus voorbij gaan en moest genoegen nemen met een eerste plaats in de B finale. Dit levert voor hem een scenario op waarin hij op dag twee wel heel veel punten moet halen om geselecteerd te worden voor de series.

 

Courtney Hancock

Courtney Hancock

 

Bij de dames was het in de eerste ronde niemand minder dan Kristyl Smith die orde op zaken stelde. Op het strand waar ze practisch opgroeide was ze iedereen tijdens de dertig minuten durende slachtpartij te snel af. Zelfs Hayley Bateup moest op gepaste afstand volgen. De derde plek was weggelegd voor Courtney Hancock. De nog verder versnelde Flora Manciet werd vierde!

 

Courtney Hancock wist tijdens het korte Iron Woman rondje in wedstrijd twee één plaatsje te stijgen. Jawel, één plaatsje maar, want eerste was wederom Kristyl Smith. "Na een handje vol tweede en derde plaatsen in de Kellogg's Nutri-Grain Series, wordt het eens tijd om te winnen" was haar directe reactie. De derde plaats ging deze keer naar Alyce Bennet. 

 

Tussenstand na zaterdag, met naam (club) en puntenaantal:

 HerenDames

  1. Matt Poole (Mooloolaba) 73
  2. Dylan Newbiggin (Mooloolaba) 73
  3. Corey Jones (Metropolitan Caloundra) 73
  4. Andrew Mosel (Cottesloe) 73
  5. Hayden Allum (Cronulla) 72
  6. Cory Hill (Northcliffe) 63
  7. Luke Nisbet (Northcliffe) 63
  8. James Stewart (North Burleigh) 62
  9. Mark Simpson (Cronulla) 60
  10. Tim Peach (Mooloolaba) 60
  11. Sam Hamilton (Tugun) 60
  12. Chris Allum (Cronulla) 58
  13. Kendrick Louis (Collaroy) 58
  14. Ben Squires (Wollongong City) 57
  15. Josh Blair (Swansea-Belmont) 56
  16. Jacob Lollback (Burleigh Heads/Mowbray Park) 53
  17. Jack Hansen (Mooloolaba) 50
  18. Hayden White (Warilla-Barrack Point) 47
  19. Daniel Moodie (Northcliffe) 46
  20. Thomas Trembath (North Burleigh) 40

  1. Kristyl Smith (Northcliffe) 80
  2. Courtney Hancock (Northcliffe) 77
  3. Hayley Bateup (Kurrawa) 76
  4. Allira Richardson (Maroochydore) 69
  5. Alyce Bennett (Burleigh Heads/Mowbray Park) 68
  6. Flora Manciet (Northcliffe) 68
  7. Bonnie Hancock (Northcliffe) 67
  8. Brodie Moir (North Burleigh) 67
  9. Chelsea Mackenzie (Burleigh Heads/Mowbray Park) 66
  10. Kirsten Ulmer (Northcliffe) 60
  11. Chloe Jones (Metropolitan Caloundra) 59
  12. Terri Sullivan (Kurrawa) 59
  13. Rebecca Creedy (Metropolitan Caloundra) 57
  14. Amanda Hey (Northcliffe) 57
  15. Candice Falzon (City Of Perth) 48
  16. Maddison Prior (Warilla-Barrack Point) 47
  17. Katie Graham (Northcliffe) 45
  18. Kristen Askew (Burleigh Heads/Mowbray Park) 42
  19. Nikki Chapman (Swansea-Belmont) 41
  20. Alisha Miller (Freshwater) 40

 

Zondag: Wedstrijd 3

Op zondag ging het er dus voor diverse mensen om spannen. Vooral voor Chris Allum, die toch ook echt voor Australië uit kwam tijdens Rescue 2008 werd het kantje boord. Samen met zijn broertje Hayden en nog vijf andere Life Savers verdwenen in één grote wirwar van armen en benen in een grote golf, vlak voor de sprint naar de finish. Hierna kon Chris als negen en Hayden als 11 op het uitslagenlijstje bijgeschreven worden. Na 10 minuten kwam het verlossend woord. Beide broers zijn geselecteerd. 

 

Chris Allum

Chris Allum

 

Bij de dames wist Brodie Moir er met de eer vandoor te gaan, voor de neus van Bonnie Hancock weg. Geenszins dezelfde uitslag als dag 1 dus, want Madison Boon wist derde te worden. Dit was ook wel een beetje de schuld van een anderhalve meter hoge golf die een heel veld deelneemster meenam richting de finish. Bonnie wist hiermee haar doktersadvies te weerstaan. Dit advies had ze gekregen na een trainingsongelukje bij Northcliffe. 

 

Roei! Harder!

 

Bij de heren was het de 20 jarige Kendrick Louis, die zaterdags nog 13e stond, maar zondags een Board rondje voer om bang van te worden. Uit zijn kleine teen kwam het tot hij om de laatste boei was en alles gaf op een runner die uiteindelijk een golf werd. Kat in het bakkie.

 

Ondanks dat de SLSA zwijgt over verdere resultaten van de zondag zag U in de tussenstand al vast een aantal bekende namen, al waren het misschien alleen de achternamen. Zoals gezegd dus een vijftal paar familieleden die gaan strijden voor het grote geld. Naast de gebroeders Allum die binnen zijn, hebben ook de gezusters Bonnie en Courtney Hancock het voor elkaar. De terugkeer van Kristyl zorgde dat ze samen met Nathan paar drie was. Voor Kristyl overigens een jubileum, met haar tiende deelname aan de Kellogg's Series. Familie nummer vier in de series zijn Gemma en Dylan Newbiggen. Ook deze familie is een legendarische al was het even geleden dat hun achter-oom in de jaren 40 van de vorige eeuw vijfvoudig Australisch Open Surf Race kampioen werd. Het lijstje wordt volgemaakt door Corey Jones met zijn zusje Chloe.

 

De uiteindelijke geselecteerden, wederom met hun naam (club) puntenaantal. 

 Heren Dames
  1. Matt Poole (Mooloolaba) 110
  2. Dylan Newbiggin (Mooloolaba) 109
  3. Luke Nisbet (Northcliffe) 102
  4. Hayden Allum (Cronulla) 102
  5. Corey Jones (Metropolitan Caloundra) 99
  6. Kendrick Louis (Collaroy) 98
  7. James Stewart (North Burleigh) 96
  8. Tim Peach (Mooloolaba) 93
  9. Chris Allum (Cronulla) 90
  10. Andrew Mosel (Cottesloe) 89
  1. Courtney Hancock (Northcliffe) 114
  2. Hayley Bateup (Kurrawa) 109
  3. Kristyl Smith (Northcliffe) 107
  4. Brodie Moir (North Burleigh) 107
  5. Bonnie Hancock (Northcliffe) 106
  6. Alyce Bennett (Burleigh Heads/Mowbray Park) 103
  7. Allira Richardson (Maroochydore) 101
  8. Chelsea Mackenzie (Burleigh Heads/Mowbray Park) 92
  9. Rebecca Creedy (Metropolitan Caloundra) 91
  10. Flora Manciet (Northcliffe) 90
  11. Chloe Jones (Metropolitan Caloundra) 88

 

Bron: SLSA: Tough Test ahead, Kristyl Shines as Matt Pooles, Queenslanders dominate, Family affair