lifesaving.nl banner 1

Vorig jaar nog werd Surf Life Saving Historie in ere gesteld door de Coolangatta Gold. Ook dit jaar, op 15 oktober wordt er weer één georganiseerd. Nu hoor ik u denken, Coolangatta Gold?! Vooruit hier een kleine uitleg:

De Coolangatta Gold is dé uithoudingswedstrijd van de Surf Life Saving. Vroegâh al georganiseerd en destijds alleen voor mannen. (Geeft misschien al aan hoe of wat) Tegenwoordig doen de vrouwen niet meer onder voor de mannen en mogen gelukkig ook mee doen. De geëmancipeerde organisatoren hebben wel het vrouwenparcours een "stukje" korter gemaakt. De mannen doen in 46,65 kilometer:

  1. Ski: 23 km
  2. Lopen: 0,65 km
  3. Zwemmen: 3,5 km
  4. Lopen: 4 km
  5. Board: 5,5 km
  6. Lopen 10 km

Best lachen dus. De vrouwen daarentegen worden dus iets minder afgebeuld en dat in 25,5 km:

  1. Ski: 10 km
  2. Board: 5,5 km
  3. Zwemmen: 2,5 km
  4. Lopen: 7,5 km

Ook worden er in navolging van de SMI(W)M estafette varianten gehouden. Aangezien deze wedstrijd opengesteld is voor jan én alleman, doen allerlei Australische topsporters een gooi om deze prestatietocht te voltooien. Ik noem een Tim Horan (Rugby) die zal gaan skien. Een australische triathlon kampioen Troy Fidler, die zal gaan zwemmen, net als zijn collega triathleet Courtney Atkinson. Ook zal er in een ander team een voormailg Australisch Olypier meedoen, Mal Allen. Dit geeft natuurlijk wel de status van deze wedstrijd aan.

Waarom heeft deze wedstrijd dan zo'n status, hoor ik u denken?! Vroegâh is er een keer een film gemaakt tijdens deze wedstrijd, heel toepasselijk The Coolangatta Gold. Men had een mooi plot bedacht en de grootste Iron Man van die tijd speelde een belangrijke rol daarin. Dit alles werd dus gefilmd tijdens de echte wedstrijd. Hoe mooi het plot ook was (een 19 jarig broertje moest zijn grote broer en een andere favoriet verslaan), de werkelijkheid liep nog mooier, een young gun, 19 jaar, deed iedereen verbleken en won. Dit leverde deze film heel veel populariteit op en zo kreeg de Iron Man tak van Surf Life Saving, een populariteits boost. En wat wil nou het geval. vorig jaar tijdens de eerste nieuwe editie van "The Gold" won alweer een young gun! Dit alles met de leeftijd van 19 jaar (toeval?) Hij versloeg daarmee zijn grote broer Shannon Eckstein en die andere favoriet, Zane Holmes en Old Skooler Dean Mercer.

Cover























De prijzenpot zal ook net als vorig jaar bestaan uit 65.000 Australische Dolars(!). Helaas zal de winnaar van deze vorige editie, Dennis van Eck Caine Eckstein, niet meedoen vanwege een trainingsachterstand. Hij was al eerder richting leger gegaan om Navy Xeal te worden, maar daar werd hij ziek en keerde terug naar de Goud Kust. Bij de vrouwen won overigens vorig jaar, de welbekende Hayley Bateup. Daarom hier uit de oude doos het promofilmpje van vorig jaar!

Coolangatta 2005 Promo Filmpje

Cain


Uitslagen enzo volgen uiteraard, zoals u gewend bent, zo spoedig mogelijk.