lifesaving.nl banner 1

Maike Op het Veld

Vanwege het jaarlijkse uitstapje van de LifeSaving.nl redactie gisteren, was er geen interview. Dus voor de verandering een dagje later, hadden wij Maike Op het Veld tegenover ons. Wij moeten toegeven dat de thee in huize Op het Veld in Echt erg goed smaakte, maar belangrijker is, wat had ze te vertellen?

LifeSaving.nl: Had je er überhaupt een moment aan getwijfeld of je wel geselecteerd zou worden?
"Natuurlijk ga je er niet zomaar van uit dat je geselecteerd wordt, maar ik had er wel veel vertrouwen in. Op basis van de resultaten in het zwembad en in buitenwater van het afgelopen seizoen kun je wel een beetje inschatten waar je ongeveer staat binnen de ploeg."

Maike op de board race, toen de DLRG Cup nog de NIVEA Cup heette.

LifeSaving.nl: Wat is het verschil tussen de Maike van nu en de Maike die in 2006 aan de start stond van het WK in Australië?
"Ik denk dat er veel verschillen zijn tussen toen en nu, ik ben in allerlei opzichten sterker geworden. Zo sta ik nu veel zelfverzekerder aan de start en ben ik fysiek ook sterker geworden. Ook het hele wedstrijdgevoel is anders, toen was ik nog het jonkie van de damesploeg en was ik al heel blij dat ik twee estafettes mocht meedoen. Inmiddels ben ik een van de oudste dames en mag ik op allerlei onderdelen starten." 

LifeSaving.nl: In hoeverre neem jij nu de nieuwere meiden op sleeptouw?
"Ik denk dat niemand in ons team het nodig heeft om op sleeptouw genomen te worden. Natuurlijk helpen we elkaar wel waar nodig en soms komt ervaring daar wel bij van pas, maar ik ben niet de enige dame in het team met internationale ervaring."

LifeSaving.nl: Je hebt op de vorige WK in Duitsland twee individuele A-finales gehaald. Ben je er nu ook mee bezig om deze prestatie te evenaren?
"Mijn doel is om deze prestatie te overtreffen, je wilt toch altijd beter? Ik ben keihard aan het trainen om A-finales te behalen en ik hoop dat ik in die finales boven mezelf uit kan stijgen."

Mug shot van Maike @ WK 2008.

LifeSaving.nl: Denk je dat de toppers uit andere landen rekening houden met jou? Of anders gezegd, zijn ze misschien bang voor jou?
"Ik denk niet dat de toppers rekening houden met mij, want ik heb nog geen absolute toptijd gezwommen die internationaal echt opvalt. Hopelijk breng ik daar op de WK verandering in. [glimlacht] Ook weet ik zeker dat geen enkele Australische dame slecht zal slapen van het idee dat ik ook start op de ski race of de oceanwoman. 

LifeSaving.nl: De toekomst van Life Saving als topsport in Nederland staat wel een beetje op het spel tijdens de WK. In hoeverre vind jij de sport leuk genoeg om daarna door te gaan als breedtesporter?
"Ik vind Life Saving een geweldige sport dus ik zal er zeker mee doorgaan. Ik vind niet alleen de grote internationale toernooien leuk om te doen, maar vooral ook de (kleinere) wedstrijden in Nederland, Duitsland, België, etc."

LifeSaving.nl: Is die motivatie ook nodig om topsporter te worden en te blijven?
"In mijn ogen is die motivatie zeker nodig, je moet de sport toch leuk vinden om er zo fanatiek in te worden dat je in de nationale ploeg komt en aan internationale toernooien deel mag nemen. Het is niet zo dat je deze sport voor het geld of de roem moet gaan beoefenen, dus ik denk dat iedereen het toch doet omdat hij/zij het zo leuk vindt."

LifeSaving.nl: Heb je echt geen andere sport op het oog voor het geval het mis zou gaan?
"Nee, daar heb ik nog geen moment over nagedacht."

Maike achter de startblok in Tenerife tijdens de EK in 2007.

LifeSaving.nl: Met welke doelen begon je aan het voorbereidingstraject naar deze WK?
"Mijn doel voor de individuele onderdelen in het zwembad is het verbeteren van mijn persoonlijke records, hiermee hoop ik dan in de A-finales te belanden. Bij de onderdelen in de zee ga ik voor goede, sterke en tactische races en finales. Ik vind het moeilijk om echte doelen te stellen voor de teamonderdelen, want het is toch altijd lastig in te schatten hoe hoog je kunt eindigen of welke totaaltijd je kunt halen. Ieder moet gewoon zijn aandeel in de estafette superhard en goed uitvoeren en dan zien we achteraf welke tijd en welke plek ons dat oplevert. Toch hoop ik stiekem wel op een strijd om de medailles bij de 4x25m popvervoeren..."

LifeSaving.nl: Heb je de doelen tussendoor nog bij moeten stellen?
"[korte pauze] Nee."

LifeSaving.nl: Denk jij dat het Nederlandse teeam sterk genoeg is om in Egypte bij de beste tien te eindigen?
"Als iedereen in ons team een goede wedstrijd heeft is dat zeker mogelijk, we gaan er gewoon voor!" 

LifeSaving.nl: Maike, bedankt voor je tijd en veel succes op de WK!
"Graag gedaan, doei!"

Maike in actie op de ski race @ WK 2008.

Alle berichten over Rescue 2010