lifesaving.nl banner 1

Robert Hendriks

Zoals de mensen die het dichtstbij wonen meestal te laat komen, zo is nu eindelijk Robert Hendriks gestrikt voor een interview. Ondanks dat hij hier op het LifeSaving.nl hoofdkwartier regelmatig binnenkomt lopen, was hij te laat voor zijn interview, ook niet zo gek als je bij Hamburg nog even de Seevetal Cup gedaan hebt.

 

 

Lifesaving.nl: Daar hebben we mister sprint! Toch nog geselecteerd… was het spannend?

Daar is ie toch! Jazeker, ik vond het wel spannend, voor hetzelfde geld bepalen de coaches dat ze zonder mij beter af zijn. Gelukkig had ik mezelf verrast door toch in 2 snelste estafette opstelling te zitten.

 

Robert (tweede van rechts) en zijn EjK Bulgarije 2002 team
Robert (tweede van rechts) en zijn EjK Bulgarije 2002 team.

 

Lifesaving.nl: Jij bent inmiddels een vaste waarde in het senioren team, hoe kijk jij dan aan tegen nieuwkomers als Stefan en Martin?

Wie? [lacht] Altijd fijn, vers bloed en in het algemeen is het toch wel meer zielen, meer vreugd, dus ik ben allang blij dat we met 6 dames en 6 heren gaan. Alleen betekende het helaas nu wel dat mijn sprintmaatje (Peter Crijns, red.) het veld moest ruimen.

 

Lifesaving.nl: Hoe zit het met de teamspirit in dit team?

Volgens mij is de teamspirit behoorlijk gegroeid de laatste tijd, vooral de FILCOW (WK voorbereidingswedstrijd voor het Nederlandse WK team in Westende, België, red.) en het trainingsweekend in Monster droegen daar veel aan bij. Is ook niet zo gek als je in de meest verschrikkelijke omstandigheden met z’n allen een tentje op het strand probeert op te zetten. [knipoogt en steekt zijn tong uit]

 

De eerste aanvaring met een sportief geziene lievelingsvijand
Robert tijdens de eerste Nivea Trophy Beach Flags wedstrijd in 2005.

 

Lifesaving.nl: De meeste beach flags legendes blijven thuis tijdens de WK, zie je kansen? Of ben je toch meer iemand van de 90m beach sprint?

[lacht] Kansen zijn er altijd, nu nog een beetje geluk erbij en als dan al de trainingsarbeid eruit komt, dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Ik ben inderdaad iets meer van de 90 meter beach sprint, niets zo mooi als de suizende wind in je oren als je over het zand heen vliegt. De kick van heersen bij Beach Flags is eigenlijk groter, maar om daarop de finale te halen zal ik een driedubbele dosis geluk nodig gaan hebben. Die finale onder kunstlicht was vorig jaar toch eigenlijk wel legendarisch, dus zeg nooit nooit!

 

Lifesaving.nl: De popestafette; pure speculatie natuurlijk, maar als je de snelste 4 selectietijden optelt, kom je op ongeveer 1:16 uit. Meer dan 4 seconden onder het NR?

As is verbrande turf! Al jarenlang baal ik dat onze popestafettetijd nog steeds net boven de 1:20 zit. Theoretisch kunnen we er al jaren onder, dus tijd om dat eindelijk eens in de praktijk te brengen!

 

Robert - Beach Sprint - Nivea Cup 2007
Robert onderweg naar goud tijdens de Nivea Cup 2007 Beach Sprint.

 

Lifesaving.nl: Welke doelen heb jij jezelf gesteld?

Kort en krachtig:
World Games 2009
Beach Sprint: A finale
Beach Flags: Finale
Alle estafettes bij de eerste 8, waarbij de taplin waarschijnlijk iets minder is.

 

Lifesaving.nl: Welke onderdelen denk jij te kunnen starten op de WK?

Ik denk dat ik het zeker weet, namelijk individueel 50 pop, Sprint & Flags en bij de estafettes, de popestafette, torpedo estafette, rescue tube, beach relay en Oceanman relay.

 

Met de WK in Duitsland, zijn heel veel andere Duitse wedstrijden afgelast of afgesloten voor buitenlanders. Wat vind je hiervan?

Belachelijk! De WK in 2006 was in dat seizoen ook een van de eerste wedstrijd en heeft voor mij in elk geval uitgewezen dat wedstrijdritme een pré is.
[na een korte pauze]
Helaas is het ook dit jaar niet het geval en zijn alle andere wedstrijden dit jaar zo´n beetje na de WK, maar niet getreurd, dan crossen we dit jaar maar iets minder door Europa heen. [knipoogt]

 

Robert springt een gat in de lucht - raak!
Robert's laatste optreden tijdens de Seevetal Cup op 12 juli 2008

 

Lifesaving.nl: De ene zwemmer wil juist veel wedstrijden doen om ritme op te bouwen, de andere wil er juist geen doen om tijdens de trainingen te kunnen focussen op één wedstrijd. Hoe kijk jij hier tegenaan? Had je dit jaar niet meer (ocean) wedstrijden willen doen voordat je aan de WK begint?

In de eerste plaats wil ik even een misverstand rechtzetten. Ik ben namelijk geen zwemmer, maar een Life Saver. [lacht] Uit ervaring weet ik gewoon dat ik aan het eind van het seizoen verreweg veel sneller ben als aan het begin van het buitenseizoen., dus ja ik had zeker wel meer wedstrijden willen doen als de twee die ik nu voor de WK heb gedaan. Daar heb ik wel gemerkt dat ik op bepaalde punten nog wat snelheid mis, maar meestal kan ik op momenten dat het echt moet toch nog ergens een turbo op de turbo vinden.

 

Lifesaving.nl: Tot slot: Gaat Nederland eindigen bij de eerste 8 landen in het World Games klassement?

Wie gaat ons er vanaf houden dan?!

 

Lifesaving.nl:  Bedankt voor je tijd en veel plezier en veel succes! Wel in die volgorde.

No worries! Houje wâ!