lifesaving.nl banner 1

Ineke Goossens

Een zomer vol spanning staat op Ineke Goossens te wachten, daarom opnieuw een diepte interview met zo ongeveer de moeder van het Nederlandse Team.

 

 

 

 

Lifesaving.nl: Hoeveel keer heb je deelgenomen aan de WK, Ineke?

Ik heb ondertussen 4 WK’s achter de rug en dit gaat mijn 5e worden.

Lifesaving.nl: Kun je een korte samenvatting geven van jouw prijzenkast?
Mijn prijzenkast begint vanaf ongeveer 1996. Ik kan niet precies zeggen hoeveel medailles en records er op het lijstje staan maar ik ben zeer tevreden en trots op de prestaties van de afgelopen 12 jaar.

 

Ze was er dus ook al bij in in Warendorf 2003
Ook de German Cup 2003 werd bezocht door Ineke.

 

Lifesaving.nl: Verandert er veel nu er twee nieuwe dames in de selectie zitten?
Er verandert zeker veel. De ploeg is nu jonger en wat minder ervaring. Voor mij is het sowieso anders omdat mijn twee beste maten (Maartje van Keulen & Monique Driessen, red.) er dit jaar niet bij zijn. Zonder een woord te zeggen wisten we altijd wat er gedaan moest worden. Dit wil niet zeggen dat we er dit jaar niet voor gaan. Het is geweldig dat deze twee nieuwe meiden (Marianka Peeters & Leone Kelleners, red.) zo ontzettend gemotiveerd zijn en dat we er een super goed toernooi van gaan maken.

Lifesaving.nl: Er werd gefluisterd dat je nog hard je best had moeten doen op de tweede selectiedag om überhaupt nog geselecteerd te kunnen worden, hoe zit dat?
Ik heb echt ontzettend slecht gezwommen op de selectiedagen. Voor de eerste heb ik mijn trainingsschema aangepast richting de selectie toe. Deze ging zo ontzettend slecht dat ik voor de tweede heb besloten om gewoon door te trainen richting de WK en te hopen dat het net genoeg zou zijn om mee te kunnen. Het was een gok en gelukkig pakte het goed uit.
 
Lifesaving.nl: Welke onderdelen denk je te kunnen starten op de WK?
Ik ga dit jaar voor de 50 pop, 100 reddingswissel, alle estafettes en op het strand de 90 sprint, beachflags, boardrace, skirace (misschien) en de estafettes. Een druk programma maar wel met de onderdelen die ik ook echt heel leuk vind.

Lifesaving.nl: Wat denk je te bereiken, wat is je doel?
Mijn doel is om met dit team het beste uit deze wedstrijd te halen. Klinkt logisch maar het is toch wel spannend hoe het gaat uitpakken met een nieuw team. Ik ben zeker van plan om een a-finale op de 50 pop te gaan scoren en 100 reddingswissel is afwachten. PR’s zwemmen zal dit jaar lastig worden maar ik ga er zeker voor. Verder gaan we op alle estafettes ontzettend hard zwemmen zodat we de gestopte dames niet eens missen.

 

Ineke Life Saver - Dordrecht 2007

Lifesaving.nl: Dit jaar gaat er weer een sportmasseur mee, ben je daar blij mee?
Ik ben hier zeker blij mee. Het is een zware wedstrijd die 5 dagen duurt waartussen 1 rustdag/reisdag zit. Het is altijd fijn om te weten dat er iemand mee is die je kan behandelen zodat je je tijdens de wedstrijd volledig kan concentreren op je onderdelen. Hoe mee je je op de wedstrijd kan focussen hoe beter.
 
Lifesaving.nl: Op de ocean events is in Nederland de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt, hoe heb je dit ervaren?

Ik was nog bij de opening van het oceangebeuren. In 2000 stonden we in Sydney nog te klappertanden bij het idee dat we ons tussen die witte haaien moesten gaan begeven op zo’n raar plankje. Nu is dit wel anders, we hebben hier ontzettend hard voor gewerkt. In plaats van een plankje voor ongeveer 40 mensen hebben we nu ontzettend veel materiaal. Meerdere mensen zijn ook naar Australië geweest om te trainen zodat we ook de komende jaren genoeg info hebben om nog dichter tegen de top aan te komen. Het key-word is uiteindelijk toch trainen en heel hard werken.

 

Inie - Board Race goud - Nivea Cup 2007
Ineke Goossens en haar glorieuze Board Race overwinning - Nivea Cup 2007

 

Lifesaving.nl: Denk je dat Nederland zich, gezien die ontwikkelingen op ocean events, nog steeds voornamelijk op de pool events moet richten?
Je moet nooit opgeven waar je groot mee bent geworden. Nederland is gewoon een zwemland. En dat moet je niet aan de kant schuiven. Het is nog steeds een nadeel dat je in de winter minder makkelijk buiten kan trainen.  Dit wil niet zeggen dat de selecties en de focus ook meer richting het strand moet gaan. Het zal een en-en situatie moeten worden.

Lifesaving.nl: Tot slot: De vraag die iedereen bezig houdt, gaat Nederland zich plaatsen voor de World Games?
Dat zullen we na de WK met zekerheid kunnen zeggen. Het is nog nooit zo moeilijk geweest als dit jaar. De heren zijn in een mooie stijgende lijn bezig en bij de dames zal het knokken worden voor elk punt. Als we ons allemaal volledig inzetten dan kunnen we alleen maar duimen en hopen dat andere landen puntjes laten liggen (en deze aan ons geven!) [lacht]

 

Lifesaving.nl: Nou Ineke ook voor jou onwijs veel succes in Berlijn en Warnemünde en we zullen voor jullie duimen!

No problemo!