lifesaving.nl banner 1

Martin_Teley
Afgelopen weekend zijn de laatste voorbereidingen getroffen voor Rescue 2012 in het zwembad van Wachtebeke. Over iets minder dan één week vliegt het Nederlands Lifesaving Team naar Adelaide om te gaan "spetteren" op de Wereld Kampioenschappen in Australie!
Maar wat is een groot kampioenschap zonder interviews met de deelnemers?! Hier alvast de eerste en gelijk niet de minste! Mag ik u voorstellen: Martin Teley.

Al een aantel jaren is Martin onderdeel van de Nederlandse ploeg. Vooral met vliezen gaat hij hard. Hoe hard? Dat gaan we zien over twee weken tijdens Rescue 2012 in Australië! 

Onderdelen Rescue 2012

- SERC (leider)

- 100m lifesaver

- 4x25m popvervoeren (3e zwemmer)

- 200m superlifesaver

- 4x50m torpedoboei estafette (4e zwemmer)

- Rescue Tube Rescue Race (redder)

- Surf Race


Martin

Sinds dit jaar train je bij PSV in Eindhoven, krijg je hier speciale lifesaving trainingen?
 

Mijn trainingen bij PSV zijn afgestemd op mijn eigen doelen. Dat betekent dat ik vaak net iets anders zwem dan de rest, meestal zit er net een weekje of twee verschil in het piekmoment. Mijn trainers houden daar gewoon rekening mee. Vooral de specifieke prikkels doe ik vaak met vinnen, elastiek en/of parachute. Inspanningstechnisch sluit het allemaal heel goed aan dus. De technische stukjes train ik dan minder regelmatig bij reddingsbrigade Heythuysen, RB Eindhoven en natuurlijk bij de nationale ploeg. Deze WK is wel het eerste moment dat uitsluitsel gaat geven of deze methode van trainen voor mij werkt. Dit jaar heb ik wel wat pech gehad met blessures en andere dingen, maar tijdens de trainingen loopt het allemaal heel goed. Daarom ga ik ook met vertrouwen naar de WK.


Jij bent DE lifesaver specialist, hoeveel paar vliezen heb je?
 

Ik snap niet zo goed wat het specialisme op de lifesaver te maken heeft met het aantal paren vinnen. In mijn ogen gaat het over een aantal jaren de normaalste zaak van de wereld zijn om voor ieder onderdeel een ander paar vinnen te hebben. In ieder geval voor de wereldtoppers. Ik heb vijf verschillende paren vinnen (plus nog wat versleten zooi). Alle paren 25cm breed, behalve mijn paar zoomers, die zijn heel klein en gebruik ik veel bij trainingen (maar hebben dus wel dezelfde voet als de rest van de vinnen). Dan heb ik voor de 50m slepen in de torpedoboei estafette een paar wat heel erg hard is, voor de 100m's een paar met normale hardheid en voor de 200m een paar wat iets soepeler is en gemakkelijker aan te trekken. Dan voor de Rescue Tube Rescue Race in de zee heb ik nog een paar wat gemakkelijk aan te trekken is en 60x24cm is, zodat ik wat minder last heb van het tikken van de vinnen tegen mijn drenkeling.

Ook heb ik nog een paar glide-fins besteld, dat nieuwe model waar de Italianen en de Duitsers nu al mee zwemmen, maar daar zal ik pas mee gaan trainen voor de World Games.

Voor veel mensen lijkt deze redenering heel onlogisch, maar ieder onderdeel heeft een ander karakter, en dus ook een ander soort vinnen nodig. Als je je vinnen dus goed op het onderdeel aanpast, kan dat net dat kleine beetje verschil maken om wel op dat podium te komen. En daarnaast gaat het natuurlijk ook erom om dat te doen waar je je fijn bij voelt.