Woensdag 20 juli

Met wisselvallig weer in Duisburg begint de derde dag van ons bij de World Games. Vandaag geen verslag van de Nederlandse ploeg, maar van een official. Een andere kijk en beleving van de World Games.

Vandaag zal de official bespreking plaats vinden en kan ik mij verder gaan inleven op mijn taken. Hoewel het tijdstip van de official bijeenkomst een van de best bewaarde geheimen was, werd deze toch prijs gegeven. Na de ploegleidervergadering werd spontaan de official vergadering belegd. De taak is, het assisteren van de beide hoofdscheidsrechters.

Bij de pool events is Frans Kenis uit België de hoofdscheidsrechter en bij de Ocean events is dit Dave Thomson uit Australië. Elk van acht deelnemende landen levert scheidsrechters aan en het is dus een bonte verzameling van verschillende talen. Bij de official bespreking bleek dit echter geen probleem.

Er wordt dringend verzocht, om de wedstrijden op tijd te laten verlopen in verband met de pers en bezoek van V.I.P.’s. Pas dan dringt het besef door van de omvang van de World Games. Televisie stations en journalisten uit de gehele wereld (meer dan 100) volgen de wedstrijden. Elke dag zijn er bijvoorbeeld uitzendingen van de WDR, Eurosport en andere broadcast stations.

Voor de komende dagen hoef ik me geen zorgen te maken om een tribune plaats. Als official maak je deel uit van de Bühne en volg je de wedstrijd eigenlijk vanuit de VIP lounge en dat drie dagen lang. Een verschil dat de laatste dagen al duidelijk werd. De sporters en begeleiders zijn zich optimaal aan het prepareren en ik heb in alle rust diverse sporten bekeken. Als official kijk je dan ook naar de verschillen in de beoordeling en organisatie van een sport. Je ontdekt toch aardige verschillen en soms verbaas je over sommige regelingen en straffen. Zo kreeg bij het bowlen de Nederlandse bowler een gele kaart, omdat een boterham tijdens de wedstrijd werd genuttigd.

 

Onze vaste World Game begeleider Frank heeft ons vandaag meegenomen naar ritmische gymnastiek. Veel sporters besloten in het hotel te blijven en hebben helaas moeten missen hoe flexibel je kan zijn. Alle deelneemsters bleken te zijn gemaakt van een zeer rekbaar elastiek en wisten met touw of bal het touwtje springen of bal gooien een heel andere dimensie te geven. De beoordeling vond plaats op technische moeilijkheid, combinatie van beweging en muziek, alsmede de daadwerkelijke uitvoering.

De ritmische gymnastiek wordt gehouden in een theater en is niet in de nabijheid van het Wedau sportcentrum gelegen. Het vervoer is echter uitstekend geregeld. Op de heenweg werd gebruik gemaakt van busjes van een hoofdsponsor (Mercedes). Met onze World Game passen kan gratis van het openbaar vervoer gebruik worden gemaakt en dit hebben we op de terugweg uitgeprobeerd.

Alles is goed georganiseerd bij de World Games. Na deze ochtend heb ik een goede indruk voor de komende dagen bij het zwemmend redden. Hopen dat ik als official de komende dagen sporters mag aanschouwen die de onderdelen perfect uitvoeren.

Met minimale inspanning hoop ik natuurlijk op succes van de Nederlandse sporters die een maximale inspanning zullen leveren.

 

 

Ab Blokland

Nederlands official zwemmend redden

Twitter Feed

by acls us

Login