Interview - Jeroen Koster

Jeroen Koster tijdens Rescue 2004 in Italië

Op 2 november 2008 gaf Jeroen Koster van RB Zevenaar zich niet meer selecteerbaar te stellen voor de Nationale Ploeg. Hieraan is tot nu toe niet veel ruchtbaarheid gegeven. Niet geheel toevallig was hij die dag ook jarige job én dat voor 34e keer. Later bleek ook nog dat er meer spannende dingen op de planning stonden voor deze Life Saving Goeroe. Al deze feiten bij elkaar opgeteld zijn genoeg redenen voor Lifesaving.nl om eens af te spreken voor een mooi interview.

 

Jeroen Koster

 

Lifesaving.nl: Hallo Jeroen, Hoes t?

Kuch, kuch. Je bedoeld natuurlijk hoe het ermee gaat? Nou het gaat prima. Druk als altijd, maar dat is een bewuste keuze en dat bevalt prima.

 

Jeroen Koster - Een goede publiekstrekker

Jeroen Koster - Een graag geziene gast.

 

Lifesaving.nl: Waar ben je zoal druk mee?

Druk, druk, maar dat is relatief. Maar veel tijd spendeer ik aan mijn werk met de daarbij behorende reistijd, sporten (zwemmend redden in mijn geval), quality time met familie en vrienden en onderhouden van mijn huis/tuin en de BUS.

 

De GZG VW Bus van Jeroen Koster

De GZG VW Bus van Jeroen Koster in volle glorie.

 

Lifesaving.nl: We hoorden dat je gestopt bent met de Nationale Ploeg, was het een moeilijke keuze om te stoppen?

Dat hebben jullie snel gehoord...... inderdaad heb ik besloten om te stoppen met de NP. (Nationale Ploeg, red.) Dit heb ik bekend gemaakt tijdens de NK op 2 november wat tevens mijn 34e verjaardag was. Zo'n keuze is zeker niet makkelijk, hier heb ik bijna een jaar over nagedacht. Nu 3 weken later is het nog steeds vreemd.

 

Jeroen Koster in RZR kleuren

UNIEK: Jeroen Koster starten voor RB Echt op de Beach Flags!

 

Lifesaving.nl: Hoe is het eigenlijk ooit allemaal begonnen met Jeroen Koster en Life Saving?

Heb je even, dit wordt een lang verhaal. Vroeger........ Nee, ik heb altijd gezwommen bij een reddingsbrigade. Van jongs af aan zwom ik bij RB Arnhem en deden wij mee aan avondmarathons en regiowedstrijden. Ook was ik in de zomers te vinden op de mooie Zeeuwse stranden voor de bewaking. In 1998 is er een werkgroep Ocean Events opgericht om de sport op buitenwater (Ocean Events) meer bekendheid te geven en te ontwikkelen. Dit vond ik een heel mooi onderdeel, zeker gezien vanuit mijn strandwachtactiviteiten. Een van deze trekkers was Jolanda van Dalen. Zij heeft mij toen aangeboden om eens een training in Zevenaar mee te komen doen. Zodoende stond ik aan de start van het NK ploegen in 1998 in Dordrecht met Zevenaar. En mijn eerste NK op Papendal waar ik met het balwerpen alles raakte, basketbalnet, scoreboard, juryleden, publiek en coaches.

Nadat ik 1999 was wezen kijken bij de EK in Antwerpen ben ik met een team van RB Echt naar Australië gegaan om mee te doen met de WK Interclub. Met die ervaring is Life Saving een "way of life" geworden.

 

Jeroen Koster - regelmtig onderwerp van fotoshops

Jeroen Koster - regelmatig onderwerp van fotoshops 

 

Lifesaving.nl: Hoe lang heb je in die jaren al met al in de Nationale Ploeg gezeten?

Dat is een strikvraag. Maar welgeteld zal dat 6 jaar zijn. NP2001, NP2003, NP2005, NP2006, NP2007, NP2008

 

Jeroen Koster derde tijdens Nivea Trophy 2004 - Deel III in Prerow

Jeroen Koster als een kind zo blij met zijn derde plaats op de ski race tijdens de Nivea Trophy 2004 - Deel III in Prerow.

 

Lifesaving.nl: Wat was in die tijd het absolute hoogtepunt?

In deze jaren heb ik diverse hoogtepunten gehad. Maar het absolute hoogtepunt was 2007. De nationale ploeg gehaald, een goede selectie gezwommen, geselecteerd worden voor het EK in Tenerife, daar een bronzen medaille gehaald op de SERC, geselecteerd worden voor de German Cup in Warendorf en als klap op de vuurpijl (via een omweg) een uitnodiging ontvangen voor het Sportgala 2007. Dat heb ik ervaren als het absolute hoogtepunt.

Maar ook de deelname aan de Ozzies (Australische Surf Life Saving kampioenschappen in 2004 en 2006), het Nederlands Kampioenschap met Zevenaar in 2007 en het behalen van een 2e plaats op de Ski Race in het eindklassement van de Nivea Trophy in 2005.

 

Jeroen Koster tweede in het totaalklassement van de Nivea Trophy Ski Race 2005

Jeroen Koster tweede in het totaalklassement van de Nivea Trophy Ski Race 2005

 

Lifesaving.nl: Wat was in die tijd het absolute dieptepunt?

Dat is een moeilijke vraag, net als wat zijn je sterke en zwakke punten bij een sollicitatie gesprek. Maar naast de vele hoogtepunten waren er zeker dieptepunten. Het niet halen van de NP in de jaren 2002 en 2004, niet geselecteerd worden voor de grote wedstrijden (EK, WK, German Cup) en zeker de blessures aan schouder en knie. Die zijn ondertussen wel aan vervanging toe.

Ook de discussies met de bondscoaches en commissie leden over regelgeving en gedrag heb ik als dieptepunt ervaren, hoewel ze mij geen windeieren hebben gelegd.[Knipoogt]

 

Jeroen Koster tijdens de Board Race van de Aussies 2004

Jeroen Koster tijdens de Board Race van de Aussies 2004

 

Lifesaving.nl: Zien we je nog eens actief terug in het zwembad/op het strand?

Nu ik gestopt ben, wil dat niet zeggen dat jullie van mij af zijn. Zeker blijf ik actief in het zwembad en op het strand, hoewel de nadruk wel op het strand zal komen te liggen. Ieder jaar zijn er mooie wedstrijden waar ik graag aan mee wil blijven doen. Daarnaast zal ik mijn ervaring en kennis willen gebruiken om de sport en sporters verder te kunnen ontwikkelen.

In het zwembad zal ik nog mee blijven doen met team Zevenaar en op gezelligheidsbasis de individuele onderdelen. De shampoo onderdelen wil ik wel op topniveau blijven beoefenen. Waar zijn de volgende wedstrijden...... Weert, Eindhoven, Echt?

 

Jeroen Koster - 3e van Europa op de SERC - EK 2007

Jeroen Koster - 3e van Europa op de SERC - EK 2007

 

Lifesaving.nl: Zijn er ambities om coach/trainer te worden op clubniveau of bij de Nationale Ploeg?

Daarover ben ik nog aan het nadenken. Organisatorisch ben ik al betrokken bij de CBS. Zoals ik al zei zal ik met mijn kennis en ervaring graag sporters verder willen helpen. Maar trainer/coach? Volgens mij zijn er anderen die daar beter in zijn dan ik.

Natuurlijk wil ik het niet bij voorbaat uitsluiten.

 

Jeroen Koster & Shannon Eckstein - (Inter)Nationale Life Saving Helden

Jeroen Koster & Shannon Eckstein - (Inter)Nationale Life Saving Helden

 

Lifesaving.nl: Waar ga je je hiernaast mee bezig houden in het zwarte gat na Top Life Saving?

Dat zwarte gat zal wel meevallen. Voorlopig zal ik nog lekker blijven trainen en bezig zijn met wedstrijden. Volgend jaar zal er ook weer een GZG CUP zijn die nog groter gaat worden dan afgelopen jaar. Hopelijk komen daar nog een aantal andere leuke wedstrijden bij. De nationale ploeg zal ik wel gaan missen maar van een zwart gat is geen sprake. Een beetje meer rust zal ook niet slecht voor mij zijn.

 

Jeroen Koster en Hemd - Board Rescue - Aussies 2006

Jeroen Koster en Hemd - Eerste Nederlandse teamdeelname Aussies 2006 - Board Rescue

 

Lifesaving.nl: We hoorden van spannende plannen in de pauze van het afgelopen NK pool, maar we zagen niet veel meer terug dan een roze deur, toch iets teveel sprake van plankenkoorts?/

Dat klopt inderdaad. Tijdens de NK was ik jarig en kort na de NK is Renske jarig. Die roze deur was een cadeau voor Renske, die wilde namelijk een "diek duur cadeau" dus kreeg zij een dikke deur kado. Voor mij was het geen kwestie van plankenkoorts maar voor mijn spannende plan was een bepaald ander persoon benodigd, helaas was die niet aanwezig.

 

Hemd, Mart Smeets en Jeroen Koster

Mart Smeets (midden) wilde ook wel met Jeroen op de foto tijdens het Sportgala 2007.

 

Lifesaving.nl: Dus je gaat nu trouwen?!?!

Hahaha, dat heb jij heel goed tussen de regels door gehoord (natuurlijk heb jij zo je bronnen). Het spannende plan was Janneke ten huwelijk vragen. Dat heb ik nu maar anders ingepakt. Dit heugelijke feit staat gepland voor 29 mei 2009. Jullie zijn van harte uitgenodigd.

 

Jeroen <3 Schanulleke

Jeroen en zijn grote liefde Janneke, beter bekend als Schanulleke.

 

Lifesaving.nl: Van harte gefeliciteerd dan! Heb je verder nog een laatste bijdrage aan dit interview?

Nou, als ik de mogelijkheid toch krijg. Ik wil graag de groeten doen aan Schanulleke, mijn vader, moeder, zusjes (Marloes en Melanie), zwager, neefjes (Sven & Olaf), mijn nichtje Tess, alle vrienden van Lifesaving.nl, de leden van de selectie 2007 (Rik, Niels, Robert, Ollie, Hemd, Stefan, Peter, Martin Ineke, Sjors, Sandra, Maike, Anneloes, Leone, Marianka, Maartje, Daantje en Monique. De coaches, Hans, Ron Marteijn, Nico, Sven, René, Jordi en Jan. Natuurlijk ook mijn aanstaande schoonfamilie. Alle mensen die mij gesteund hebben in het realiseren van mijn droom. De coaches van Zevenaar, Kor en Jolanda. Mijn reisgenoten naar de mooie wedstrijden over de hele wereld. Bedankt voor alles en tot ...

 

Jeroen Koster - Vlaggendrager Nederlands Team - EK 2007 - Tenerife
Jeroen Koster - Vlaggendrager Nederlands Team - EK 2007 - Tenerife

Twitter Feed

by acls us

Login