lifesaving.nl banner 1

EJC 2012 Sweden

Dit jaar vindt het EJK plaats in het Zweedse Jönköping, spreek uit: Jun-sjeu-ping. Jawel, het strijdtoneel is dit jaar het koude hoge noorden. Nou zien de weersvoorspellingen er niet zo heel slecht uit, maar we kunnen er vanuit gaan dat de deelnemers eerder een wollen wintermuts in gaan pakken dan een gepolariseerde zonnebril (al weet je het met Hans Vijge nooit natuurlijk). Met een als maar kleiner wordende lijst van onderdelen heeft Reddingsbrigade Nederland er toch voor gekozen om ook dit jaar af te reizen met vijf meiden en vijf jongens om op jacht te gaan naar het eremetaal. De wedstrijd begint op vrijdag 17 augustus met de opening ceremonie en aansluitend de SERC. Op zaterdag zullen alle races in het zwembad plaatsvinden. Alle ocean onderdelen zullen op zondag plaatsvinden op het smalle strand van Vätternstranden.

Gaan we nu over naar de geselecteerden namens Nederland. De insiders weten inmiddels dat bondscoaches Hans Vijge, Ron Marteijn en Bart Coolen dit jaar een heel ingenieus en vooral een ander selectie-systeem hebben toegepast. Of het ook tot betere resultaten gaat leiden, laten we hier maar even in het midden. Dit was in ieder geval het resulaat.

Tanja van Essen Tanja van Essen

Tanja is ondertussen een vaste waarde in de juniorenploeg. Na de successen van vorig jaar is ze er op gebrand om haar laatste jaar bij de junioren dan ook spetterend af te sluiten (figuurlijk bedoeld natuurlijk). Omdat dit haar 4e EJK zal worden heeft ze een ruime hoeveelheid ervaring die ze zeker zal delen met de relatief jonge ploeg van dit jaar. 
Fiona Meuffels Fiona Meuffels

Vorig jaar heeft ze haar internationale debuut gemaakt bij het EJK in Denemarken en dit jaar zit ze met haar handen vol aan selectie-punten dan ook als allrounder in het team. Deze alleskunner uit de brigade Echt zullen we dan ook vaak terugvinden op de uitslagen, het liefst zo hoog mogelijk natuurlijk! 
Marlou Jacobs Marlou Jacobs

Deze dame van RB Heytse zal dit jaar haar internationale debuut maken op het EJK. Tijdens de selecties heeft ze bewezen dat ze zowel in het zwembad als in het buitenwater  meekan met de rest. Nu krijgt ze de mogelijkheid om te tonen in het Europees geweld hoever ze kan komen.
Kathy Groot Kathy Groot

Vorig jaar was haar broer een Groot succes, dit jaar zal Kathy voor het eerst meegaan met het team. We gaan er stiekempjes van uit dat ze die familiaire druk wel aankan tijdens haar internationale doop. Overigens zou het zo maar kunnen dat we haar nog langer gaan zien in dit team, want ze is de jongste EJK-ganger.
Jacqueline Teley Jacqueline Teley

Al enige jaren lid van de junioren selectie, en nu zal ze zich (moeten) gaan bewijzen tijdens het EJK. Deze dame is op haar best als er zwemvliezen aan te pas komen. Maar oké, dat vinden we ook niet heel erg wonderlijk. Een familiekwaaltje zullen we maar zeggen.
Shari Veggelers Shari Veggelers reserve

Helaas voor Shari zal ze dit jaar mee kijken vanaf de reservebank. Wellicht hebben alle extra trainingen en de trainingsstage haar het laatste stukje ervaring en motivatie gegeven zodat ze het volgend jaar een basisplaats veilig kan stellen.
Ken Boonen Ken Boonen

Deze vaste kracht uit Heytse zal al zijn ervaring dit jaar nodig hebben om de jongensploeg richting het eremetaal te leiden. Hij zal nog één keer alles uit de kast halen om te knallen tijdens zijn laatste EJK. Het zal daarmee ook zijn laatste kans zijn om internationale ervaring mee te pikken voordat hij zal proberen om aansluiting te vinden bij de nationale seniorenploeg.
Jelmar Hillebrink Jelmar Hillebrink

Dit talent uit Dordrecht heeft met recht een plaats verworven in dit team. Tijdens de selectiedagen gooide hij met name op de ocean onderdelen hoge ogen. We hopen hem dan ook terug te vinden op het ereschavot in Zweden. Het zoveelste geval van famillie-van in dit team, maar is hij in staat om in de voetsporen te treden van zijn broer?
Joep Teulings Joep Teulings


Joep heeft zich sinds vorig jaar, waar hij nog als reserve aan de zijlijn stond, ontvouwen als een vaste waarde in het team. Met name in de poolonderdelen zal hij de nodige punten gaan verzamelen.

Ruben van Erk Ruben van Erk

Ruben is bijna niet te stoppen in het water. Dit pure zwemtalent uit Alblasserdam zal zijn kunsten voor het eerst gaan vertonen tijdens een EJK. En naar verwachting zeker ook niet voor het laatst.
Ivo Hover Ivo Hover

Hij is geen grote meneer in het zwembad, maar geef deze man een board en hij laat iedereen achter zich. Gelukkig voor hem is dat onderdeel nog niet van het programma gestreept. Overigens, wij mogen het eigenlijk niet, maar als u dan toch van plan was geld in te gaan zetten op een team, willen wij u vast wijzen op de combinagje Jelmar/Ivo op de board rescue.

Niek van der Borgh Niek van der Borgh reserve

Deze vrolijke zwemmer van RB Melick-Herkenbosch kon dit jaar nog niet op tegen de prestaties van zijn teamgenoten. Na een spannende na-selectie en stage wist hij dat dit jaar niet zijn kans op europees succes zou worden. Maar hij heeft de smaak van succes geproefd dus we verwachten hem terug te zien de komende jaren!

Tot zover het Nederlandse team. Zoals u ziet een hele hoop veranderingen ten opzichte van vorig jaar, waarbij de gemiddelde leeftijd drastisch naar beneden gegaan is. Laten we hopen dat de "oude rotten" in dit team hun ervaring kunnen gebruiken en samen met de "jonkies" voor verrassende resultaten gaan zorgen daar in Jönköping.

Alle berichten over afgelopen EJK's