lifesaving.nl banner 1
leiderdorpse-reddingsbrigade
Afgelopen zaterdag verscheen weer menig brigade aan de start voor de jaarlijkse 8-uursmarathon in Leiderdorp. Het leek er in eerste instantie op dat het deelnemersveld wat geslonken was dit jaar, ware het niet dat deelname uit onverwachte hoeken van het land voor de nodige bezetting zorgde. Het zuiden des lands werd onder meer gerepresenteerd door RB Venlo, daar waar RB Lelystad de Flevopolder vertegenwoordigde. Ook een oudgediende als Staphorst liet van zich spreken, met maar liefst twee teams, ware het niet dat zij onder andere wat hulp kregen van de rood-zwarte rakkers uit Echt.

Zij waren niet de enige met incrowd, want ook de brigade uit Dordrecht droeg bij aan de gezellige mengelmoes van brigades (vanwege de deelname van een Alblasserdamse zendeling). De omstandigheden waren dit jaar goed, hoewel de hitte wel wat toeneemt na de nodige honderden of duizenden metertjes. De organisatie was wederom feilloos.

Aan de start merkte menigeen dat het een sportieve wedstrijd zou worden die ook de nodige ontspannen sfeer met zich meebracht. Dat bij monde van de plaatselijke scoutingvereniging, wie liet blijken dat zij naast zwemmen ook het nodige potje konden schree.. juichen! Naast de scouting en de veelvoud aan brigades waren ook zwemverenigingen LZ 1886 (Leiden) en DKD (Leiderdorp) aanwezig. De deelname van zwemvereniging LZ 1886 bleek na een uur al een serieuze bedreiging te gaan vormen voor het evenementrecord dat zover de auteur zijn geheugen strekt behoorde tot RB Weert, gezwommen in 2008 (32 kilometer rond / 1100 meter per kwartier). LZ 1886 ving aan met een gemiddelde van iets meer dan 1100 meter per kwartier (4.450 m.), en bleek dan ook landelijk bewezen zwemmers in huis te hebben. Achter dit strijdgedruis volgde brigade Dordrecht met 3.950 meter, onder andere dankzij een mooie opening van 1.250 meter van EJC-zwemmer Melvin van der Meij. Zij werden weer op de voet gevolgd door RB Gouda, met onder andere Tom van Dam en Nathan Groenedijk in hun midden.

Na twee uur bleek de top vier flink los te zijn van de rest van het klassement, met een zelfs versnellend LZ, dat nu 4.750 meter op de telkaartjes bracht. De thuisbrigade Leiderdorp volgde op een vijfde plaats, die zij de rest van de avond en nacht niet meer kwijt zouden raken. Zij werden wel nipt gevolgd door een uiteindelijk zesde wordend Leidschendam. Maar terwijl zij in de nek hijgde van Leiderdorpse brigade (100m verschil na zes uur), eindigde Leiderdorp toch 350 meter boven de Leidschendammers. Tot en met 23.00 (na vijf uur zwemmen) was het voor de nummers twee, drie en vier stuivertje wisselen, tot dat zwemvereniging DKD tussen 23.00 en 0.00 het offensief opende en hun voorsprong op respectievelijk Gouda en Dordrecht vergrootte tot 650 en 700 meter. Gouda haalde Dordrecht voor de tweede maal deze avond in, en nu hielden zij de voorsprong van 50 meter ook in het een na laatste uur vast.

In de periode 0.00 tot 1.00 wist RB Hendrik-Ido Ambacht ook een plaatsje op te schuiven in het klassement, door ‘De Eendracht’ met 100 meter te passeren om vervolgens nog een maal 100 meter uit te lopen. Daarmee werden zij zevende. Ruim gevolgd door LZ 1886 recreanten (het wat breder opgezette team van de Leidse zwemvereniging), RB Staphorst 1, RB Staphorst 2 en RB Lelystad. De rijen werden gesloten door respectievelijk RB Leiden, RB Leiderdorp 2, de scoutingvereniging uit Leiderdorp, en als rode lantaarndrager RB Venlo.

Rest nog het slotakkoord om de plaatsen twee, drie en vier, alsmede de eerste plaats in het fictieve brigadeklassement. Het laatste uur is altijd het meest slopend, dus het veld lag nog enigszins open. De achterstand van de brigades uit Gouda en Dordrecht op DKD werden in het één na laatste uur nog teruggebracht met 150 meter, maar dat mocht niet baten. DKD (in combinatie met Koudekerk) maakt dat het laatste uur weer gewoon goed op Dordrecht. Zij werden dan ook tweede in het eindklassement. Zij maakte echter nog meer goed op de brigade uit Gouda, want hadden die in het voorlaatste uur nog een voorsprong van 50 meter op de Dordtse equipe, stonden zij aan de finish 50 meter achter de Dordtenaren. Dordrecht werd dus de laatste podiumklant.

Rest nog het gemiddelde van LZ 1886: 1.186 meter per kwartier / 37,95 kilometer in acht uur. Een nieuw record voor dit evenement. Wie durft volgend jaar? 19 op 20 maart 2011 is de door de organisatie geplande datum.

Uitslagen Nacht van Leiderdorp 2010Nacht van Leiderdorp 2009