lifesaving.nl banner 1

PHILOROUX
Het is 29 november 2009…het koninkrijk der Nederlanden is er eindelijk in geslaagd een spion in het Belgische lifesaving netwerk te krijgen. Zijn doel??? Onderzoeken hoe de lifesaving wedstrijden  georganiseerd worden in België. De wedstrijd??? Het provinciaal Kampioenschap van Luxembourg. Plaats???


Bastogne.
Na 3 maanden infiltratie ben ik eindelijk in  vriendschap verbonden met de Brigade van Leuven (LERC) Gezamenlijk met deze strijders bevind ik mij op weg naar Bastogne… Hoe laat het is?? Geen idee!! In ieder geval te vroeg voor mijn begrippen. Geen rationeel mens durft  zich op dit tijdstip van zijn bed te verwijderen. Slecht een kleine groep strijders heeft zich bij elkaar weten te rapen voor de 1,5 uur durende toch naar Bastogne. De auto indeling was snel gemaakt, want enkele jongeren met veel zenuwen voor de wedstrijd lieten al springend zien dat zij wel al wakker waren. Dit  was een sein voor de overige strijders om zich in een andere auto te plaatsen. Een tactisch goede beslissing  zo vroeg in de morgen.


Na een rustige heenreis arriveerden wij in Bastogne. Hier moesten wij de eerste lastige hindernis nemen voor het kunnen deelnemen aan de wedstrijd. Dit was nog niet zo makkelijk. Het zag ernaar uit dat de Leden van de brigade van Bastogne hun strategie bepaald hadden. Om deelnemers uit Nederland te vermijden hadden de slimme gasten uit de plaatselijke club een taalbarrière opgeworpen. Een lastige hindernis om te nemen voor een spion zonder talenknobbel. Gelukkig was ik in vriendschap verbonden met de brigade uit Leuven. De vriendelijke en vooral wakkere (dit laatste is een mopje) Georges Volders (Sjors Volders voor de Nederlanders) fungeerde als tolk, zodat ook ik mij kon inschrijven. Dit betekende: LET THE GAMES BEGIN!!!

 

Sjors


Het eerste verschil met de Nederlandse wedstrijden kwam al snel naar voren… Er werd op de een of andere rare manier geen aandacht besteed aan de kampioen inzwemmen!! I.p.v. te vechten voor de eer om als laatste het bad uit te gaan, ging iedereen vrijwel meteen het water uit. Hier kunnen de Nederlandse organisaties nog een puntje aan zuigen. Of was het dan toch de matige inzet van de aanwezige sporters???? Het toevoegen van meer buitenlandse teams zal vast en zeker resulteren in een spannender gevecht voor deze prijs.
Het eerste onderdeel: De 200m Hindernisredden (lees: 200m hindernis).


Bij de junioren dames beloofde de wedstrijd een spannende race te worden. Eline Lechein zwom gelijk op met Lize Boogaerts van LERC. Gedurende de 200m bleef het verschil klein. Terwijl de twee titanen hard vochten voor de uiteindelijke 1ste plaats bleef de rest van het veld ver achter. Uiteindelijk was het Eline die slechts 8 tienden van een seconden voor bleef op Lize. Toch stond er een brede lach op het gezicht van de jonge junior. Waarom vraagt u zich af? Nou ze had persoonlijk record van iets meer dan 3 seconden, dus klagen over een 2de plaats deed ze niet.

 

1
Lechein ElineACE2:26.85
2
Boogaerts LizeLERC2:27.61
3
Deladrier MagaliCSB2:54.26
 

Bij de senioren dames was het gevecht goed aan. In de serie ging mevrouw Peeters van LERC er als een speer vandoor. Het resultaat was dat de andere deelneemsters van deze categorie slechts konden toe kijken hoe ze weg zwom. Helaas voor Hannemie kon ze haar snelle begin niet goed volhouden. Een vermoeide en verzurende tegenstandster lijkt een goede prooi voor Nele Vanbuel, maar deze topper had net iets teveel toegegeven in het begin van de wedstrijd om Hannemie nog te stoppen.

 

1
Peeters HannemieLERC2:23.80
2
Vanbuel NeleBEN2:30.07
3
Lechein ZoëACE2:44.98

      
Bij de heren was het dan eindelijk mijn beurt om te gaan zwemmen. Door een praatje met een ruim een kop grotere concurrent op baan 4 kwam ik erachter dat deze zwemmer niemand minder was dan: Nicolas Sapieha. Niet de minste hindernis zwemmer aangezien zijn persoonlijk record nog altijd op een 1minuut en 59 seconden staat. Nicolas vertelde ook nog dat hij niet zoveel getraind had, dus dat hij waarschijnlijk niet zijn toptijd kon zwemmen. GELUKKIG dacht ik, want met een persoonlijk record van 2.12,94 lag ik toch al een stukje achter. Eenmaal in het water was het op baan 3 Laurent Parisis die het voortouw nam. Maar Nicolas en Peter ( dat ben ik) gaven niet veel toe. Pas op de 2de 50m moest ik een kleine meter prijs geven t.o.v. de zwemmers op baan 3 en 4. Maar ze liepen niet verder uit, dus dit was een goede kans om terug te komen. Alle zwemmers perste er nog een sprintje uit….de laatste hindernis komt!! We liggen alle 3 weer naast elkaar, de laatste paar slagen en….......
Uiteindelijk was het Laurent Parisis die slechts een vingertopje voor Peter aantikte. Slechts 5 tienden later kwam Nicolas aan die zijn voorspelling van een 2.07 waarmaakte.

 

1
Laurent ParisisSCR 2:06.81
2
Peter CrijnsRBH2:06.82
3
Nicolas Sapieha
SCR2:07.31

       

Estafette onderdeel 1: de 4x50m hindernisaflossing (lees 4x50m hindernisestafette).
Omdat ik in vriendschap verbonden ben met de brigade van Leuven was dit ook de club die ik toejuichte.
Bij de dames was het 4-tal van LERC veel sterker dan de concurrerende teams. Met maar liefst 7 seconden voorsprong verpulverde de dames de rest van het deelnemersveld. Hoe kwam dit??? Nou in het dames team van LERC zitten niet alleen maar dames. Ik hoor u denken: wat krijgen we nou dan!! Maar er zitten ongelogen niet alleen maar dames in het dames team van LERC. Het team telt in feite maar 2 dames. De aanvulling van het team bestaat namelijk uit 1 Junior meisje en 2 aspiranten meisjes. Je kunt dus met recht stellen dat er heel wat potentie in dit team zit.


1
LERC2:10.04
2
CSB 22:17.06
3
CSB 12:34.09

 

Hindernisestafetteteam

 

Uitslag heren:

 

1
SCR01:51,0
2
ACE01:57,6
3
LERC02:00,6

 

2de onderdeel: 100m reddingscombiné (lees:  100m reddingswissel)
Op dit onderdeel konden we voor de 2de keer van de dag genieten van de strijd tussen de junioren talenten: Lize Boogaerts en Eline Lechein. Net zoals op het vorige onderdeel waren de aankomende dames veruit het beste van hun categorie. Weer werd het onderdeel gewonnen door Eline die een beetje uitloopt op haar concurrente. Alles is nog mogelijk met slechts 4 punten verschil. Dus niemand kan zich fouten permitteren. Het laatste onderdeel gaat beslissend worden.

 

1
Lechein ElineACE1:26.28
2
Boogaerts LizeLERC1:30.13
3
Deladrier Magali CSB1:36.32

       

Bij de senioren was het Hannemie Peeters die graag wilde laten zien dat ze niet alleen in Warendorf de snelste Belgische was in haar categorie!! In een kleine 33 seconden was ze al klaar met haar eerste 50meters. Helaas voor Hannemie had haar concurrente Nele Vanbuel, haar tactiek doorzien. En ging ongeveer net zo snel af. Na een stukje `relax` onderwater zwemmen konden de dames door met het lange stuk popvervoeren. Bij het oppakken van de pop lagen de concurrenten nog altijd gelijk, maar na het keerpunt was het toch echt Hannemie die de voorsprong genomen had en deze ook nog eens uitbreidde!! Dit leidde uiteindelijk in een nieuwe toptijd voor Hannemie, ze kwam dan ook met een stralende glimlach terug uit het water.

 

1
Peeters Hannemie
LERC1:21.62
2
Vanbuel NeleBEN1:24.71
3
Lechein Zoë ACE1:37.63

Bij de heren was het weer mijn beurt om dit geliefde onderdeel te zwemmen. Ik koos ervoor om eens flink hard weg te gaan. Na 50m en 25 seconden later begon het zware gedeelte, namelijk het onderwater zwemmen en het vervoeren. Op dit stuk kwamen de schoolslag kwaliteiten van Nicolas Sapieha naar voren. Hij vervoert de pop nog old-school door middel van enkelvoudige rugslag. En daarmee was hij niet te stoppen. Zelf lag ik op een goede 2de plek was het niet dat ik later op de uitslagen zag dat ze mij een DQ gegeven hadden.

 

1
Nicolas Sapieha SCR1.11.92
2
Van Liefferinge François ACE1.20.76
3
Clerens NicolasSCR1.21.25
-
Crijns PeterRBH1.13.76

 

4x25m pop

 

Het 2de estafette onderdeel: 4x25m popaflossing (lees: 4x25m popvervoeren)
De 4x25m popestafette is altijd een riskante bedoeling. Een keer de pop onder en het is over en uit voor het team. Maar er is ook niet veel tijd om rustig aan te zwemmen en de pop boven te houden, want het blijft een race!!!
Deze race was spannender dan de 1ste Het begin van deze  race was spannender dan de 1ste race. Na 1 zwemmer ging het nog wel gelijk op. De teams draaide nagenoeg gelijk en alles was nog mogelijk. Maar naar mate de race volgde bleek ook hier weer dat de dames van LERC alles wilde winnen vandaag. Met een ruime voorsprong tikten zij het eerste aan. Al was er een scheids die hier niet mee eens was en hun een DQ 12 gaf dit is de internationale Belgische DQ code voor pop onder. Dit was heel jammer, omdat hun kansen voor het winnen van het totaal klassement hierbij ook verkeken waren.


1
CSB 12:15.32
2
CSB 21:59.04
3
LERC1.54. DQ

 

(De oplettende kijker heeft gezien dat er iets niet klopt bij deze uitslag. Voor meer vragen mag men zich melden bij de brigade van Bastogne)
Uitslag Heren:


1
SCR01:30,6
2
CSB 201:42,4
3
BEN01:46,0

 

En toen het laatste individuele onderdeel…. De 100m lifesaver (lees: 100m lifesaver)
Zoals we allemaal weten is het een beetje vreemd om de lifesaver in een 25m bad uit te voeren. Als je eenmaal op gang bent mag je weer draaien en naast het klikken van de pop moet de pop ook nog eens een rare flik-flak-achtige 180 graden draai maken.. Dit laatste geeft wel wat extra spanning in race, want als de pop niet goed draait…. dan ben je af!!


Eens kijken hoe het de junioren dames afgaat:
De 1ste 2 onderdelen waren gewonnen door Eline en Lize was 2des geworden. Maar Lize is normaal gesproken beter op de lifesaver. Met de strijd en de …. aan staan we aan de start. Mevrouw Boogaerts laat tijdens de race zien waarom zij de snelste junioren dame van België op dit onderdeel is. Met goed klikwerk en een subtiele draai aan de pop tikt ze na 1minuut 9 seconden en 17 honderdste als 1ste junior aan. Eline kon alleen haar best doen en hopen dat ze als 2de of 3de aan kwam. Wat haar dan wel nog gelukt is.

 

1
Boogaerts Lize LERC1:09.17
2
Lechein ElineACE1:11.20
3
Deladrier Magali CSB1:16.26
         

Ook bij de dames was de strijd na 2 onderdelen nog niet beslist. Hannemie staat wel 4 punten voor op Nele. Met de kennis dat de lifesaver Nele’s beste onderdeel is en Hannemie’s slechtste onderdeel. Gaan we een hele interessante en spannende race tegemoet. Nele laat vanaf het begin van de race zien dat zij op dit onderdeel bij de wereldtop hoort. Ze schiet door het water alsof ze geen weerstand heeft, maar Hannemie verliest niet veel terrein op de 1ste 50m. Bij het klikken komt naar voren waar de verschillen zitten. Nele klikt de pop als een geoliede machine en is er direct helemaal weg van. Het klikken bij Hannemie gaat goed, maar het is duidelijk dat deze 22-jarige nog niet zo lang de sport beoefend en het dus onmogelijk is om alle technieken al tot in de puntjes te beheersen. Na het klikken is er nog maar 1 hindernis…namelijk die verdraaide draai op 75m! Bij Nele gaat de draai gewoon goed en ze zwemt zich naar een tijd van 1:04. , helaas voor Hannemie gaat de draai bij haar helemaal fout!! Ze gaf de pop wel een zetje, maar de pop was een echte dwarsligger en dat was te zien bij het wegzwemmen. Dus nog maar een keer de pop goed leggen en ook Hannemie was er weg van. Uiteindelijk zwom ze een tijd van 1:13. Waar ze niet echt tevreden mee was, want ware het niet dat de draai fout gegaan was dan had ze een mooie 1.09 gezwommen. Maar of haar gezwommen tijd genoeg was voor het winnen van het totaal klassement??? Dat wist nog niemand.

 

1
Vanbuel Nele BEN1:04.81
2
Peeters HannemieLERC1:13.88
3
Lecluyse CarmenLERC1:17.45
       
Ook bij de heren was de wedstrijd nog niet beslist. De nummer 1 van het 1ste onderdeel was 5de geworden op het 2de onderdeel, dus was uitgeschakeld. De nummer 2 (ikzelf) van het 1ste onderdeel had een DQ op het 2de onderdeel, dus was ook uitgeschakeld. De nummer 3 van het 1ste onderdeel had het 2de onderdeel gewonnen. Maar de nummer van 4 van het 1ste onderdeel was 2de geworden op het 2de onderdeel. Hierdoor was er maar slechts een puntenverschil van 4. Een 1ste plaats voor François en een 3de plek voor Nicolas zou een gedeelde 1ste plaats opleveren. Eens kijken wat er gebeurt.


in de 1ste serie was het al de beurt aan François van Liefferinge en door een inschrijffout mocht ik ook starten in die serie. Na een stukje zwemmen, klikken en worstelen met een draai, waarbij het touw van mijn torpedo om mijn vin zat , stopte de tijd uiteindelijk op een 1:02. Wat niet een heel verkeerd resultaat was. Naast mij zag ik François stranden op een 1:03.
In de laatste serie was het de beurt aan Nicolas met als doel: hij moest onder mijn 1.02 komen. Na heel wat zwemgeweld was het afwachten naar de tijd. Even navragen en…….. hij zwom 1.01 en die tijd resulteerde in de winst van de dag voor Nicolas Sapieha.

 

1
Nicolas SapiehaSCR1:01.05
2
Crijns PeterRBH1:02.22
3
Van Liefferinge FrançoisACE1:03.80

 

torpedo est gezamelijke foto


En dan nog het derde en laatste estafette onderdeel: de 4x50m Reddingsgordelafossing (lees: Torpedo estafette)
Deze strijd kunnen we natuurlijk het beste weergeven met een filmpje… dus veel kijkplezier.

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=1A_P-pXIaG4}

 

Zoals u ziet winnen de dames van LERC en ze zijn ontzettend blij. U vraagt zich af waarom??? Nou ze hadden het Belgische record met 2 seconden verbroken. Niet geheel onverdienstelijk dus.

 

1
LERC1:58.29
2
CSB 22:08.01
3
CSB 12:25.21

 

Uitslag Heren:

1
ACE01:10,6
2
SCR01:44,3
3
LERC01:52,9
      
Ook hier weer heel vreemde uitslagen, want 1:10 dat is een wereldrecord van 19 seconden… zelfs de Chinezen kregen dat niet voor elkaar.


Junioren dames totaalklassement

Junioren dames

1
Lechein ElineACE58
2
Boogaerts LizeLERC56
3
Deladrier Magali
CSB
48

Senioren dames totaalklassement

Senioren dames

1
Peeters HannemieLERC58
2
Vanbuel NeleBEN56
3
Lechein Zo ACE46

Senioren heren totaalklassement

1
Nicolas SapiehaSCR56
2
Van Liefferinge FrançoisACE48
5
Crijns PeterRBH
36


Dames estafette totaalklassement
dames est

1
CSB 254
2
CSB 152
3
LERC40

 
Heren estafette totaalklassement

1
SCR58
2
CSB45
3
BEN43

 

Verschillen in wedstrijden:   
•    individuele onderdelen en team onderdelen in 1 wedstrijden
•    Puntentelling gaat niet ahv de wereldrecords, maar per plaats
•    Bij een eventuele DQ op een estafette onderdeel geld er geen punten i.p.v. strafpunten
•    DQ worden niet meteen vermeld aan de zwemmers, maar pas op de uitslagen
•    Geen inzwemcompetitie ( wat een schande)
•    Vreemde naamgeving van onderdelen
•    RB Aoreven heeft een Belgische variant van de clubnaam erbij. Naast rb Aoreven (NL), rb Heythuysen (NL, D), rb Heythusen (D, B), rb Heytse (NL, D), rb Heyste (D) en rb Baexem (D) nu ook RBH (B)
 

Uitslagen

Foto's: PHILOROUX