lifesaving.nl banner 1

Pinotti in vogelvluchtMensen laten we wel wezen: records zijn er om verbroken te worden, maar dit slaat werkelijk nergens meer op. Zoals beloofd zouden de Italiaanse kampioenschappen nog aan bod komen, want Federico Pinotti had bijvoorbeeld nog niet gezwommen. Gelukkig kunnen er meer Italianen hard zwemmen. De records staan al op de bekende wereld record site, dus blijken ze ook al goedgekeurd. Dit zijn tijden die wil je gewoon NIET weten, of toch wel?! Klaar voor de grote barrière breakthrough??

 

 

 

 

 

Elk jaar is het natuurlijk dik feest in het beste Pool land van de wereld als de Italiaanse Kampioenschappen gehouden worden, maar nu gaan de magische grenzen met reuzensprongen naar beneden. En jij dacht dat 50 onder de 30 al snel was? Of 100 pop met vliezen onder de 50 ook snel?  Nee dan de reddingswissel. Maar laten we eens "rustig" vooraan beginnen.

 

200 meter hindernis - Dames

Weet u het nog? De wereldkampioenschappen in Berlijn. Ene Chinese, Ying Lu, zwemt onverwachts het wereld record van Erica Buratto aan gort met bijna een seconde.  Waar kwamen die Chinezen ineens vandaan? Behalve China dan. Het wereld record voor de dames stond ineens op 2:09,03. Maar als er iemand is die zoiets nog op zich laat zitten is het Erica Buratto wel, al meerdere malen vocht ze zich terug naar verschillende titels en één keer eerder naar een wereld record. Precies ja, één keer eerder. Want in Riccione staat blijkbaar het snelste zwembad ter wereld, daar ging Burrito als een Bugatti naar 2:08,2.

 

Ja dat is voor vrouwen ja.

 

Erica Buratto

Erica Buratto

 

100 meter popduiken met zwemvliezen - Dames

Vorige keer dat wij rapporteerden over Marta Mozzanica, die ineens het wereld record van Katja Popke uit de boeken zwom. Daarbij bleef ze steken op een tijd van 0:56,88. Maar zoals altijd met mensen in vorm kan het nog een stukje harder. De top 5 van de A finale bleef zelfs onder minuutsgrens, maar Marta Mozzanica spande weer de kroon met 0:56,41

 

Marta Mozzanica

Marta Mozzanica

 

200 meter hindernis - Heren

Je ziet dit kopje en weet wat er komen gaat. Ook het wereld record op de 200 meter hindernis is eraan. De tijd van 1:55,31 gezwommen door Blaine Morgan van de Verenigde Staten tijdens de thuis-WK in Orlando 2002 is niet meer de snelste tijd van de wereld. Drie keer raden wie dat gedaan heeft! Okay, er zijn meerdere Italianen, die al dan niet hun handen breken aan startblokken, die dat kunnen, maar Duopenotti Federico Pinotti kreeg het voor elkaar. Het was niet veel maar zeven honderdsten sneller levert toch 1:55,24 op. 

 

Kunnen die puntentabellen ook eindelijk eens bijgewerkt worden.

 

50 meter popduiken - Heren

Vijftig meter popduiken. 50 meters niets meer, niets minder, maar ga er maar eens goed voor zitten. Begin 2007 was het WR nog 30,69 door Hagen Leditschke, wat in een briljant 1 op 1 gevecht tussen de toen hagelnieuwe Pinotti in 3 sets (German Cup, Series EK 2007 en finale EK 2007) stuivertje wisselend naar een onwaarschijnlijk 29,48 ging. Maar dat was vroeger. Vroeger toen je nog meetelde met een 31 of 30'er. De series van de 50 pop leverde in Riccione al 6 man onder het oude WR van 30,69 op. Pinnotti deed een 29,27 en Marco Mosconi een 29.92. Hé een 29,27 is dat dan geen nieuw wereldrecord? Gelukkig zijn de Italianen altijd heel rustig wat wereld records betreft en zeker als ze pas in de series gezwommen zijn, want er kwam nog een finale. In die A en B finale werd er weer onwaarschijnlijk hard gezwommen, maar werd de druk voor een aantal mensen wat hoog. Behalve natuurlijk de koelste kikker van allemaal, Federico Pinotti. Zijn eindtijd kwam in een vloek en een zucht tot stilstand op 28,94. Achtentwintig komma vierennegentig...

 

Federico Pinotti

Federico Pinotti

 

Ga maar weer op de stoel zitten, want het kan nog veel harder en dan laten we alle nét niet wereld records maar even achterwege. Wel vermelden we dat Lutz Heimann nog gerust adem kan halen, zijn Super Life Saver record is toch niet gesneuveld, maar er finishten dan ook maar 3 man in de A en 5 man in de B finale, dus wat daar gebeurd is, Joost mag het weten.

 

100 meter popduiken met zwemvliezen - Heren

Laten we snel verder gaan met wat echte snelle tijden. Er was eens een junior die een paar jaar geleden voor het eerst in de geschiedenis van de Life Savende Mensheid onder de magische 50 seconden grens (49,72) op de 100 popvliezen dook. Helaas geitenkaas werd dit record nooit officieel in de boeken opgenomen en als zout in de wonden zwom later dat jaar tijdens de German Cup een Zuid Afrikaanse junior ook onder de 50 en nét iets harder met 49,49. Alsof het niet nog erger kon, werd hij later ook door zijn landgenoten alweer ingehaald. Nicola Ferrua haalde weer een fractie van het WR af en zette het op 49,42 tijdens de WK in Berlijn. Twee jaar nadat de voormalige junior voor het eerst onder de 50 ging was het tijd voor revanche. Simone Procaccia, want daar hebben we het over, verbeterde zijn persoonlijk record in de series naar 49,06. Maar we hebben net het Italiaanse principe uitgelegd, want in de finales kan het harder als je je hoofd koel houdt. Daar zwommen drie mannen alweer onder de 50. Maar dat was nadat Simone Procaccia de koffie alweer op had. Nieuw wereld record: 48,36!

 

Simone Procaccia

Simone Procaccia

 

100 meter reddingswisselslag - Heren

Vroeger had je een Rescue Medley (old) waar eerst legendes als Lutz Heimann eeuwig de dienst uitmaakten, tot dat ene legendarische Fransman Guillem Riand begon te zwemmen. Daarna maakte men een nieuw klassement voor de Rescue Medley (new) want nieuwe afstand, nieuwe prijzen. Daar maakte Guillem Riand ook weer de dienst uit, totdat Federico Pinotti begon te zwemmen. Daarop raakte zelfs de Wereld-record-bijhoudende instantie in de war, want prompt staat er op de site een nieuw klassement. Maar misschien is dat ook wel terecht, want lang voorspeld en nu eindelijk bereikt is de minuutsgrens op de reddingswissel. Was het in de series nog rustig aan doen, in de finale trok Pinotti alle paardenkrachten los en was terug in een luttele 59,78!!

 

4 x 50 meter torpedoboei-estafette - Heren

"Weet je nog vroeger, jongen?! Toen zwommen we in Nederland steeds harder op de torpedo-estafette, we kwamen steeds dichterbij het wereld record, dat steeds slechts een paar honderdsten verbroken werd rond de 1 minuut 33. Dat waren nog eens tijden, jongen. Zo worden ze niet meer gezwommen." Precies! En dat is maar goed ook, want aan dat getouwtrek maakten de Chinezen tijdens Rescue 2008 een definitief einde, door er met een allesverpletterende en zeer snelle vliezenzwemmer 3 seconden af te halen. Die 1:29,66, dat was bizar, dat moest wel heel lang blijven staan. Nou veel plezier hebben ze er niet van gehad. Het team van Marina Militare C.S.N., met Fanella, Mastrostefano, Mosconi en Giuglar konden dat gewoon nog wat harder, met 1:29,35.

 

F.I.N. Salvamento

 

Nou dat was wel weer even genoeg voor de Italiaanse kampioenschappen van dit jaar. Hiermee hebben ze ook het team van de World Games weten te selecteren. Best moeilijk met zo'n luxeprobleem. Gelukkig hebben de Italianen dan weer connecties en trainen ze de komende tijd lekker samen met de Chinezen.

 

Uitslagen Italiaanse kampioenschappen

Wereld/Europese Record Site