lifesaving.nl banner 1

Aquapulca

We schrijven 8 maart 2009. Plaats van wedstrijd is Dordrecht. Zo als gebruikelijk wordt de ontvangst, inzwemmen en start van de wedstrijd strak gepland. Alleen deze keer kon er toch al een stukje sneller bezit genomen worden van het zwembad.  En dat waarschijnlijk voor de laatste keer in het oude bad. Reden voor Bastiaan de Knoop om het inzwemmen officieel als eerste te openen.

 

200 meter obstacle race

Daarmee konden de senioren beginnen met de 200 meter hindernis. Hoe lang er nog met/tegen de diepliggende afgezonken Nederlandse hindernissen gezwommen moet worden is overigens onduidelijk. Duidelijk werd wel dat de verschillen in fitheid en inzet groot waren. Zo konden sommige junioren een flink deuntje meeblazen in het seniorenklassement. Zo was daar de Dordtse junioren delegatie, die in het seniorenveld gewoon op het podium waren gekomen. Ollie van Bommel verbeterde voor deze gelegenheid zijn PR een keertje niet en bleef een dikke 4 seconden steken boven zijn NR.

 

#
Jongens (RB)
tijdHeren (RB)
tijd
1
Alwin Hillebrink (Dordrecht)
2:17,0Ruud van Bommel (Heythuysen) 2:12,6
2
Melvin van de Meij (Dordrecht)
2:23,2Bastiaan de Knoop (Gouda)
2:24,4
3Jimmy van Raay (Zevenaar)
2:29,9Rik Op het Veld (Echt)
2:27,1

 

Ook bij de vrouwelijke Life Savers zat er afgelopen zondag veel pit in. De nieuwe talenten van Reddingsbrigade Tilburg konden opnieuw PR's laten smelten als sneeuw voor de zon en zouden ook laten zien dat ze meer kunnen dan alleen hard zwemmen. En dat terwijl bij de senioren alleen Anneloes Ploin in staat om ervoor te blijven. Maike Op het Veld kon dankzij de harde trainingsarbeid haar dipje nog niet overbruggen en moest al direct 5 seconden toegeven.

 

#
Meisjes (RB)
tijdDames (RB)
tijd
1
Ela Hutten (RBT98)2:26,9
Anneloes Peulen (Heythuysen)
2:24,5
2
Tanja van Essen (THTO)
2:32,6
Maike Op het Veld (Echt)
2:29,1
3Kitty Schiphorst Preuper (RBT98)
2:40,3
Marianka Peeters (Echt)
2:40,8

 

100 meter combined rescue medley

Het klinkt vreemd, maar het leek toch echt of alle deelnemers zin hadden in de reddingswissel. Misschien ligt het wel aan het feit dat er niet onderuit te komen is, als je een fatsoenlijk klassement wil hebben. Tenminste, als de 100 popvliezen niet meer in de programmering zou passen. 

 

Bij de heren zien we dat masters nog steeds de steelpan uit kunnen roeleren. Daarom hebben we ook geen apart masters Lifesaving.nl Vergelijkings-Tabelletje®. Als je als master gewoon meedoet bij de senioren, dan publiceren wij dat ook gewoon zo. Geen punt. Niet alleen was Hans Vijge veel sneller dan de rest, nee deze tijd is ook nog eens een nieuw Nederlands Master Record. Helaas voor Sven Roemen wordt zijn tijd met zo'n 5 seconden aan gort gezwommen. Van de senioren heren was Basta Knoopmans als enige enigszins in staat een antwoordje te leveren op het masterlijk geweld. 

 

#
Jongens (RB)
tijdHeren (RB)
tijd
1
Melvin van de Meij (Dordrecht) 1:20,6Hans Vijge (Amersfoort)
1:16,6
2
Stefan Teley (Heythuysen) 1:21,7
Bastiaan de Knoop (Gouda)
1:20,5
3Alwin Hillebrink (Dordrecht)1:21,8
Ruud van Bommel (Heythuysen)
1:23,4

 

De brigade van Heythuysen moest bij de dames de winnaressen van de reddingswissel leveren. Zal wel iets met het zuurstofgehalte daar te maken hebben. Renske Venner kon Ela Hutten nog net van zich af houden in de strijd om het eremetaal. Voor het eindklassement moest ze zo'n 140 punten goedmaken, dus deze negen tienden was pas de bekende druppel op de gloeiende plaat. Deborah van Os werd best of the rest en hield nummer vier ruim achter zich. 

 

#
Meisjes (RB)
tijdDames (RB)
tijd
1
Renske Venner (Heythuysen)
1:29,2
Anneloes Peulen (Heythuysen)
1:23,3
2
Ela Hutten (RBT98) 1:30,1
Maike Op het Veld (Echt)
1:25,0
3Deborah van Os (Eindhoven) 1:38,3
Leone Kelleners (Echt)
1:30,0

 

100 meter manikin tow with fins

Na de reddingswissel kwam een iets beter bezet onderdeel in de vorm van de Life Saver. Tijd om duidelijk te maken wie er aan het eind van de dag zou gaan winnen. Tenminste zo dachten enkele heren erover. Ruud van Bommel gaf weer es richtig gas en kwam met een 58'er op de proppen. Aangezien Master Hans van een andere klasse was, maakte Olliegator een stap richting eindzege. Zelfs Rik Op het Veld moest flink toegeven met 61,1. Jan Teltniet alias Stefan Teley deed dit op zijn beurt bij de junioren. De enig(st)e twee die een beetje konden volgen waren Axel Tichelaar en Dick "LZR racer" Duisters. Speciale credits voor Axel die zijn inschrijftijd precies zwom met 1:01,81.

 

#
Jongens (RB)
tijdHeren (RB)
tijd
1
Stefan Teley (Heythuysen) 1:01,4Ruud van Bommel (Heythuysen) 0:58,4
2
Axel Tichelaar (Zevenaar)
1:01,81
Hans Vijge (Amersfoort) 0:59,6
3Dick Duisters (Heythuysen)1:04,1
Rik Op het Veld (Echt)
1:01,1

 

Voor Renske Venner drong de tijd nog meer om iets terug te doen. Dit deed ze dan ook door het snelst Life te Saven en dat maar liefst met een waardering van 160 punten meer! De rollen waren dus per direct omgedraaid in het tussenklassement. Voor haar tussenklassement deed Kitty Schiphorst Preuper ook goede zaken door dicht bij de leidster te blijven. Op de derde plek Naomi Alphenaar met een goede defensie Inge Hover van zich af houden.  Bij de volwassen dames kon Leone Kelleners de hegemonie van Anneleos doorbreken. Smaike moest een flinke achterstand toegeven en dat zorgde ervoor dat Ilvy van Grimbergen en Saskia Coolen aan konden sluiten achter Anneloes. 

 

#
Meisjes (RB)
tijdDames (RB)
tijd
1
Renske Venner (Heythuysen)
1:09,0
Leone Kelleners (Echt) 1:06,9
2
Kitty Schiphorst Preuper (RBT98)1:10,8
Anneloes Peulen (Heythuysen) 1:07,3
3Naomi Alphenaar (Waddinxveen)
1:12,3
Saskia Coolen (Heythuysen)
1:09,1

 

50 meter manikin carry

En toen was het tijd voor de echte sprinters. Trouwens ook het eerste onderdeel dat de junioren zich niet in de seniorenstrijd konden mengen. Wel hield Stefan opnieuw Alwin van zich af. Hoefde hij ook wat minder te balen dat precies zijn sterke onderdelen, de 100 pop met vliezen en de Super Life Saver, niet op het programma stonden. Opnieuw hielp een hele snelle zwembroek Dick Duisters aan een klassering bij de eerste drie. De nog bredere mannen deden het allemaal net een tikkeltje sneller en maakten het ook een stukje spannender, de top 5 zat binnen 1,8 seconden. Uiteindelijk trok Robert aan het langste eind op een nagellengte voor Sappie. Neluz herhaalde dit truukje en tikte precies voor Bastiaan de Knoop aan. De gele trui drager, Ollie, maakte daarachter het vijftal compleet.

 

#
Jongens (RB)
tijdHeren (RB)
tijd
1
Stefan Teley (Heythuysen) 37,5Robert Hendriks (Zevenaar)35,5
2
Alwin Hillebrink (Dordrecht) 38,4
Rik Op het Veld (Echt)35,6
3Dick Duisters (Heythuysen)40,4
Niels van Dalen (Heythuysen) 36,2

 

Ook de junioren meisjes konden deze keer de senioren dames niet helemaal bij houden. Opnieuw was het Ela Hutten die de snelste tijd op de klokken wist te zetten en was het haar teamgenootje die in haar kielzog volgde. Helaas voor Renske betekende dit dat de tijd die ze nu verloor teveel was om in het algemeen klassement voorop te blijven. Alleen een extra onderdeel plus overtuigende winst zou hierin nog verandering kunnen brengen. Ondertussen leverde Anneloes de laatste slag uit aan de andere dames. Op haar lievelingsonderdeel pakte ze uiteraard ook de overwinning. Je bent tenslotte niet voor niets nummer drie van europa. Smaike en Leone konden helaas geitenkaas niet mee in de stroomversnelling naar een tijd onder de 40. Niet dat het nog heel veel uitmaakte voor het eindeklassement, dat niet.

 

#
Meisjes (RB)
tijdDames (RB)
tijd
1
Ela Hutten (RBT98) 43,8 Anneloes Peulen (Heythuysen) 38,9
2
Kitty Schiphorst Preuper (RBT98)44,0
Maike Op het Veld (Echt)40,8
3Renske Venner (Heythuysen) 45,5
Leone Kelleners (Echt) 42,1

 

100 meter manikin carry with fins

Al snel gedurende de wedstrijd bleek dat er nog ruim tijd over was voor een onderdeel toe, als een soort liter Bulgaarse yoghurt. Daarvoor werd de indeling aangepast en mocht alleen iedereen die per se dit onderdeel wilde zwemmen zich melden bij de voorstart. Daarop werden dan de provisorische indelingen gefabriceerd, zodat elke die-hard aan zijn carrying kwam.  Het meest die-hard bleek maar weer eens Hans Vijge. Of hij nu uit Zeist, Amerstfoort of Amersfoort komt, hard zwemmen zal ie. Verreweg als enigste dook hij onder de magische grens van de minuut. Alleen Robert Hendriks kwam enigszins in de buurt, maar dat is niet zo moeilijk als de pop meer onder als boven is, aldus Events Director Wim de Klerk. Dikke dis dus. Dat leverde Niels van Dalen en Bastiaan de Knoop een treetje hoger op. Jan liet bij de junioren ondertussen ook zien waarom hij liever wel een 100 popvliezen op de planning heeft staan. Met overmacht zwom hij de overgebleven junioren naar huis. 

 

#
Jongens (RB)
tijdHeren (RB)
tijd
1
Stefan Teley (Heythuysen) 1:02,5Hans Vijge (Amersfoort)0:59,0
2
Dick Duisters (Heythuysen)1:07,0
Niels van Dalen (Heythuysen)
1:04,5
3Melvin van de Meij (Dordrecht) 1:08,1
Bastiaan de Knoop (Gouda)
1:04,7

 

Voor Renske en of Ela was het erop of eronder, waarbij Ela de beste papieren in handen had. Maar ook dit onderdeel viel ten prooi aan mevrouw Hutten die haar eerste Life Saving Hoofdprijs bij kon schrijven. Renske verhoogde wel haar uiteindelijk puntenaantal, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet genoeg was. Kitty zorgde met haar vierde onderdeel ook voor een stap omhoog in het klassement, zelfs zo'n grote stap dat ze niet alleen nummer drie van de 100 pop met vliezen werd, maar ook nummer drie van de dag. Anneloes liet ook op het extra laatste onderdeel nog een keer zien waarom zij de beste van de dag moest zijn. Ook dit onderdeel wist ze te winnen. Ilvy wist met een 730-tal punten ook nog een fiks aantal punten meer bij te schrijven, dit wiste haar matige 50 pop en zorgde uiteindelijk voor een plaatsje nét naast het podium. Leone verstevigde haar derde tussenstek door daarachter derde te worden. 

 

#
Meisjes (RB)
tijdDames (RB)
tijd
1
Ela Hutten (RBT98) 1:10,2Anneloes Peulen (Heythuysen) 1:07,0
2
Renske Venner (Heythuysen) 1:11,7
Ilvy van Grimbergen (Heythuysen)1:07,5
3Kitty Schiphorst Preuper (RBT98)1:13,8
Leone Kelleners (Echt) 1:07,8

 

Daarmee kwam uiteindelijk een eind aan de wedstrijd en konden de Dordtenaren enthousiast de toko af gaan breken. Terwijl de deelnemers vrolijk een koude douche namen sloeg de jury aan het rekenen, waarna het gezellig nakletsen was in de volle kantine. Daar kwam dan de volgende uitslag al dan niet ten gehore.

 

Masters 

#
Masters Heren M (RB)
puntenMasters Dames M (RB)
punten
1
Hans Vijge (Amersfoort)
2.249,32Francoise Heijdeman (Amersfoort)
2.210,71
2
Klaas van Belzen (Vlissingen)
1.424,21
  
3Piet Praet (Dordrecht)
1.101,21
  

 

Meisjes B vs Dames A

#
Meisjes B (RB)
puntenDames A (RB)
punten
1
Ela Hutten (RBT98) 2.875,32Anneloes Peulen (Heythuysen) 3.385,27
2
Renske Venner (Heythuysen) 2.852,32
Maike Op het Veld (Echt)
3.180,27
3Kitty Schiphorst Preuper (RBT98)2.743,98
Leone Kelleners (Echt) 3.025,85

 

Jongens B vs Heren A

#
Jongens B (RB)
tijdHeren A (RB)
tijd
1
Stefan Teley (Heythuysen)  2.727,80Ruud van Bommel (Heythuysen)2.875,79
2
Alwin Hillebrink (Dordrecht)2.592,92
Niels van Dalen (Heythuysen) 2.757,11
3Melvin van de Meij (Dordrecht)2.477,16
Bastiaan de Knoop (Gouda) 2.677,11

 

Jongen C vs Jongens D

#
Jongens C (RB)
tijdJongens D (RB)
tijd
1
Ken Boonen (Heythuysen)
4.219,62Vincent Atres (Gouda)
3.764,74
2
Stan Snijders (Heythuysen)3.810,81
Rick van Wegberg (Echt)
3.741,12
3Ivo Hover (Echt)
3.751,93
Mitch Engels (Heythuysen)3.584,52

 

Meisjes C vs Meisjes D

#
Meisjes C (RB)
tijdMeisjes D (RB)
tijd
1
Fiona Meuffels (Echt)
3.562,78Daphne Scheurwater (Alblasserdam)
3.777,32
2
Sylvana Kusters (THTO)
3.462,36
Charlotte Osseweijer (Dordrecht)
2.919,27
3Kayleigh Engels (Heythuysen) 3.301,83
Sharona Kardinaal (Dordrecht)2.791,68

 

Extra respect voor de Nederlandse Records:

Daphne Scheurwater, meisjes D, 50 meter torpedoboei

Vincent Atres, jongens D, 50 meter torpedoboei

Fiona Meuffels, meisjes C, 50 meter torpedoboei

Ken Boonen, jongens C, 100 meter hinderniszwemmen

Ken Boonen, jongens C, 50 meter reddingswisselslag 

Ken Boonen, jongens C, 50 meter torpedoboei

Hans Vijge, heren M, 100 meter reddingswisselslag 

 

"Leuk" detail, Vincent Atres stootte voor de 50 meter torpedoboei zijn teen, maar zwom toch de 50 meter torpedoboei. Na het Nederlands Record was het op naar huis en naar de dokter, waarbij uiteindelijk bleek dat zijn teen gebroken was. De volgende generatie bikkels staat klaar!

 

Uitslagen

ILSe wedstrijd Dordrecht 2008

ILSe wedstrijd Dordrecht 2007