lifesaving.nl banner 1

Crawley OpenOp zaterdag 29 november 2008 trekken pool-lifesavers uit Zuid-Engeland richting Crawley, kort onder Londen. Het doel: deelnemen aan de jaarlijkse Crawley Open Challenge, natuurlijk georganiseerd door onze vrienden van het wereldwijd bekende Crawley Town

In het schitterende en enorme K2-sportcomplex staat een wedstrijd op het programma waarin zowel een SERC als een aantal bekende en minder bekende wedstrijd-onderdelen afgewerkt wordt.

 

Bekende onderdelen:
Minder bekende onderdelen:
Volslagen onbekende onderdelen:
200 Hinderniszwemmen
50 Popduiken
100 Popduiken met Zwemvliezen
4 x 25 Pop-estafette
LineThrow
4 x 50 Torpedoboei-estafette
6 x 50 Hindernis-estafette4 x 12 LineThrow-estafette
6 x 50 Vrije Slag mét of zónder Zwemvliezen

 

K2 Centre, Crawley

 

Er wordt gewerkt met teams van 6 personen (gemengd) waarbij alle deelnemers in de SERC deel zullen nemen.
Voor de individuele onderdelen wordt telkens één deelnemers van een team aangewezen.

Vanuit Nederland is Hans “Vijge” Vijge op speciale uitnodiging overgekomen om het “Crawley Guest Team” te versterken en hij komt in dat team onder andere Melissa “de zus van” Perks tegen, die op haar beurt helemaal uit Perranporth, Cornwall overgekomen is.
Daarnaast heeft de thuisploeg nog een A-, een B- en een Youth-Team op de been gebracht.
Team-manager van de teams is natuurlijk de Master aller Masters : Gary Lee.
In het Crawley-A team natuurlijk de sterke zwemmers George Hopkinson en Matthew Penny.
De concurrentie, 16 teams sterk, komt met name van Leeds, Bournemouth, Loughborough en Redditch.

 

THE Pool

 

Na het omkleden verdwijnen de teams direct richting afzondering voor de SERC.
In hoog tempo worden de teams naar binnen gedirigeerd om de nep-slachtoffers in veiligheid te brengen. Uw verslaggever ter plaatse heeft het hier zo druk mee dat de aard van het ongeval hem totaal ontgaat.
Leeds, Eastbourne en Crawley-A doen goede zaken door 1e, 2e en 3e te worden. De dubbele punten die voor de SERC uitgedeeld worden verhogen de feestvreugde voor deze teams aanzienlijk.
(de plaats in het klassement is ook het aantal punten, dus ‘minste punten wint’)

Na de SERC wordt het bad snel omgebouwd en klaar gezet voor de onderdelen die de gemiddelde lezer van Lifesaving.nl wat meer aan zullen spreken.
Gestart wordt met de 6 x 50 m. Hinderniszwemmen waarbij Crawley-A opnieuw de 3e plaats opeist. Winnaars zijn de zwemmers van het Redditch-Red (er is ook een Redditch-Yellow) die met 2,56.74 als enige team onder de 3 minuten blijven.

De 200 m. Hinderniszwemmen is een prooi voor Crawley-Guest. Niemand minder dan The Dutch Fossil weet met 2,17.20 de 1e plaats voor zich op te eisen, tot groot genoegen van assistent team-captain Emily. De beide teams van Redditch verdelen de plaatsen 2 en 3 terwijl Crawley-A nu genoegen moet nemen met de 4e plaats, maar zij slaan keihard terug op de pop-onderdelen.
Met 1,33.37 winnen zij de Pop-estafette en Matthew Penny is de snelste op de 50 m. Popduiken met 0,36.61
Op dit laatste onderdeel weet Vøge een 3e plaats te behalen met 0,37.50

De concurrenten van Leeds komen weer in beeld bij de 4 x 12 m. LineThrow estafette.
Hierbij wordt gestart met vier drenkelingen in het water en één redder op de kant. De eerste drenkeling wordt naar de kant gebracht door de redder, deze komt het water uit, neemt op zijn beurt de lijn en redt drenkeling twee. En zo verder met drenkeling drie en vier.
Slechts twee teams deden dit binnen de grens van één minuut, waarbij Leeds met 0,53.97 aan het langste eind trok en ColwickPark-Yellow (0,57.47) nog net achter zich weet te houden.

 

4 x 12 m Linethrow Relay

 

De ‘gewone’ LineThrow is een prooi voor Crawley-Youth. De youngsters van Crawley raffelen dit onderdeel even af in een indrukwekkende 0,09.76
Crawley-A doet weer vooraan mee met 0,10.46 en Loughborough-Red pakt het brons met 0,11.50
Toch mooie tijden voor zomaar even een willekeurige zaterdagavond.

Het team Loughborough-Red krijgt de smaak te pakken en doet het nog beter in de Torpedoboei-estafette. Zij pakken het goud in 1,43.78.
Op gepaste afstand (1,50,36 en 1,51.26) zijn het wederom Redditch-Red en Crawley-A die het podium mogen beklimmen.

Bij de 100 Popduiken met Zwemvliezen wordt het tijd dat Nederland weer eens van zich doet spreken. De kans daarop is in de loop van de avond wel wat kleiner geworden, aangezien er per onderdeel slechts drie series zijn en Hans tot nu toe bij alle onderdelen in actie is gekomen (afgezien van de LineThrow-onderdelen). De vermoeidheid gaat parten spelen en de benen en armen zijn zwaar.
Zijn 0,58.38 is ook na serie twee vooralsnog goed voor een 1e plaats, maar dan moet de laatste serie nog starten. Grote kanshebber George Hopkinson (Crawley-A) wordt echter met een valse start weggestuurd en dat betekent opnieuw goud voor Hansje Vijge. De DQ betekent echter ook het einde van de winst-ambities van Crawley-A.
Het zilver gaat nu met 1,01.41 naar Loughborough-Red en de jongelingen van Crawley pakken opnieuw een medaille. 1,04.75 brengt hen deze keer een bronzen uitvoering.

 

Hansje Vijg

Hansje Vijg

 

En dan de grote verrassing : 6 x 50 meter Vrije Slag mét of zónder Zwemvliezen.
Het blijkt dat de organisatie het gebruik van zwemvliezen wil promoten, maar niet de verplichting wil stellen om zwemvliezen aan te schaffen. Vandaar de toestemming om mét of zónder te zwemmen.
De ‘Grote Drie’ verdelen ook hier de prijzen. Loughborough-Red verpulvert de concurrentie met 2,15.84 en Crawley-A en Redditch-Red verdelen zilver en brons met 2,21.87 en 2,22.18

Nadat de stoom opgetrokken is en de jury de punten berekend heeft blijkt natuurlijk Loughborough-Red de grote winnaar te zijn van de ‘speed-events’. Met slechts 26 punten hebben zij maar liefst 18 punten voorsprong op Leeds, 21 punten op Redditch-Red en 22 punten op Crawley-A.
De 13e plaats van Loughborough-Red op de SERC en de bijbehorende dubbele punten breken het team echter lelijk op. Zij worden uiteindelijk toch slechts 2e in het totaal-klassement.
Een 4e plaats van Crawley-A op de speed-events is na de DQ alsnog een geweldige prestatie. In combinatie met de 3e plaats op de SERC brengt het hen toch nog een 3e plaats in het eind-klassement.
Het is echter Leeds dat min of meer stilletjes door het toernooi gegaan is, en uiteindelijk met een 1e plaats op de SERC en een 2e plaats in de speed-events de totaal-zege binnen sleept.

Ons Fossiel krijgt 2 gouden en een bronzen medaille mee naar huis. Mede daardoor vinden we Crawley-Guest terug op een zesde plaats (10e SERC en 7e speed), wat tot uitzinnige vreugde leidt bij captain Emily.

Volgend jaar weer?
Als je het weet, mag je niets zeggen......

 

Uitslagen (XLS)