lifesaving.nl banner 1

NK van startEn toen was het eindelijk de eerste zondag van november en konden de zwemvliezen weer uit het vet. Ook dit jaar weer een groot internationaal deelnemersveld, vanwege het ontbreken van de German Cup  op de internationale wedstrijdkalender. Helaas konden er vanuit Italië geen vliegtuigen meer geboekt worden richting het Nederlandse, dus ontbraken de beloofde Italiaanse teams.

 

 

 

Klokslag vijf over half twaalf opende Dick Duisters van RB Heythuysen het inzwemmen en kon er zo’n 20 minuten de laatste puntjes op de taper gelegd worden.

200 meter Hinderniszwemmen

Het eerste onderdeel bleek voor een voor een aantal mensen een bron van irritatie, zo werd er een kopstoot en een ferme trap aan het metalen raamwerk uitgedeeld door deze of genen. Desalniettemin werd er toch hard gezwommen en bij de junioren meisjes bleken dit vooral onbekenden te zijn. Zo waren er een paar Spaanstalige dames die wel van zwemmen wisten, maar er was ook een Nederlands meisje van RB Breda. Stiekem waren de geruchten machines al op gang gekomen en werd er al sterk gelet op een drietal dames van RB Breda. Tot nu toe waren deze dames namelijk in de zwemwereld te vinden, maar heel voorzichtig waren ze aan een overstap toegekomen. Met succes zullen we maar zeggen, want Ela Hutten zwom zich als 15 jarige direct zwaar in de kijker. Bij de dames was het ook een internationale deelneemster die de maat aangaf. Jessica Luster maakte direct na één onderdeel duidelijk waar ze voor gekomen was; de Nederlands titel. Op gepaste afstand konden de eerste Nederlandse dames pas volgen.

 

#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Carolina Routier Canigueral
Catalonië
2:24,98
Jessica Luster
Duitsland2:16,91
2
Ela Hutten
RB Breda
2:34,05Maike Op het Veld
RB Echt
2:25,36
3
Noemirodriquez Rodriguez
Catalonië2:35,64
Anneloes Peulen
RB Heythuysen
2:26,33

 

Bij de jongens bevestigde Alwin Hillebrink maar even dat het westen van Nederland niet langer door mag gaan voor Life Saving ontwikkelingsgebied. Wat bij de meisjes, dames en heren niet lukte wist hij wel te doen, de Nederlandse driekleur kon fier in top. Zijn teamgenootje Melvin kon het Dordtse feestje compleet maken door tweede Nederlander te worden. Bij de grote jongens ging het allemaal een stukje sneller, maar vooral Mateusz Stawiany was lzr-snel en stak met kop en Poolse schouders boven de rest van het veld uit. Er was vantevoren misschien wel Nederlands tegenstand verwacht, met name van de Nederlands Recordhouder Ruud van Bommel. Helaas liet hij onze verslaggever weten ziekjes te zijn en dus niet als een volleerde windmolen door het water te kunnen maaien.

 

Roei!

 

#

JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Alwin Hillebrink
RB Dordrecht
2:18,03
Mateusz Stawiany
Wrocław2:05,65
2
Marc Ferrate Roca
Catalonië2:19,51
Rik Op het Veld
RB Echt
2:11,36
3
Melvin van de Mey
RB Dordrecht2:25,98
Ruud van Bommel
RB Heythuysen
2:14,01

 

Ook de masters mochten zondag hun kunstjes laten zien en aangezien in Nederland nog niet zo veel actief sportende Life Saver Masters zijn, waren alle Masters weer in een klassement gegoten. Zo kon Claudine Roemen gehakt maken van haar ex-nationale ploeg teamleden. Dat Masters af en toe net mensen zijn, liet Hans Vijge maar weer eens zien. Met twee hele vuisten in zijn neus, jawel, zwom hij makkelijk naar eeuwige mastersroem.

 

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1
Claudine RoemenRB Echt2:39,80Hans Vijge
RB Amersfoort
2:16,41
2
Dianne NienRB Weert2:47,57Jos Beckers RB Echt
2:30,89
3

Françoise Heijdeman

RB Amersfoort2:52,77Eric Dumas
RB Echt
2:40,98
 

100 meter popduiken met zwemvliezen

Daarna konden voor het eerst deze dag de zwemvliezen aangetrokken worden voorde 100 meter popduiken met zwemvliezen, het woord zegt het al. Bij de junioren meisjes zat de top drie wel héél dicht bij elkaar en gingen alle prijzen naar het buitenland. Eerste Nederlandse was Renske Venner met 1:13,61 gevolgd door Sharon Giesberts en Inge Hooover. Bij de senioren dames kon ook geen enkele Nederlandse voorkomen dat Aline Hundt, ondanks haar matig snelle tijd, er met het goud vandoor ging. Derde Nederlandse werd Ilvy van Grimbergen met 1:08,84.

 

#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Magdalena Bielecka
Wrocław1:11,74
Aline Hundt
Duitsland1:04,02
2
Monica Gimeno Gomez
Catalonië
1:11,87Anneloes Peulen
RB Heythuysen
1:07,54
3
Carolina Routier Canigueral
Catalonië1:11,91
Leone Kelleners
RB Echt
1:08,57

 

Snelle jongens

 

Bij de eerste herenserie ontstond er grote consternatie. In het naastgelegen 25 meter bad werd namelijk precies voor een onderdeel gestart toen de eerste heren zich klaar stonden te maken. Deze heren waren dusdanig fanatiek dat ze direct op het startblok sprongen en op het fluitsignaal voor de aspiranten vertrokken. Een aantal officials schrok zich een hoedje, maar drukte toch de stopwatch in. Helaas was de valse startlijn door een richtige scout vastgeknoopt en moest een bepaalde jarige job de lijn met paal en al in het water werpen. Zodoende hoefden de ongelukkige heren maar een kleine 50 meter te zwemmen. Na een korte rustpauze kon er dan gestart worden met poging twee. Dit leverde voor Sjors Pietermans weer een kneiter van een tijd op, echter niet helamaal in de buurt van zijn tijd op de EjK. De verdere kampioenschapsmedailles gingen wederom over de grens. Stefan "Jan" Teley werd echter wel de tweede Nederlander met drie tiende achter op Simon Beckers. Axel Tichelaar kon als derde Nederlander kon met 1:08,29 wel weer een pr verbreken, wat hem op de EjK helaas niet lukte.

 

Klaar voor de start?! Af!

Internationale Start bij de 100 m manikin carry with fins. 

 

In de A categorie wisten er meer mannen onder de minuutsgrens te duiken, met weer de internationale deelnemers voorop. Martin Teley was deze keer degene die de Nederlandse eer hoog moest houden. Hij werd gevolgd door zijn teamie in de vorm van Ruud van Bommel. Rik Op het Veld wist net niet onder de minuut te geraken, maar was nog steeds derde van Nederland.

 

#
JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Sjors PietermansRB Echt
0:56,44
Kai Uwe-SchirmerDuitsland
0:53,47
2
Joel Schlussler
Schloss Holte-Stukenbrock1:00,10
Arnau Elias CentellesCatalonië0:55,33
3
Simon Beckers
Sint-Truiden1:01,01
Martin Teley
RB Heythuysen
0:56,55

 

Het masterspodium voor dit onderdeel verschilt niet heel veel van het 200 meter hindernis podium. Wel melden Mieke Hover en Sven Roemen zich daar voor het eerst deze dag en gaven daarmee aan om ook voor de Nederlandse Allround titel te gaan. 

 

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1
Claudine RoemenRB Echt1:08,42Hans Vijge
RB Amersfoort
0:57,26
2
Dianne NienRB Weert1:23,72Sven Roemen
RB Echt
1:04,16
3

Mieke Hover

RB Echt1:34,76Eric Dumas
RB Echt
1:05,14


100 meter reddingswisselslag

Dat de 100 meter Reddingswisselslag een niet zo populair onderdeel is, blijkt wel als we kijken naar het aantal startende Life Savers op dit onderdeel. Zeker 1/3e van het deelnemersveld kiest ervoor om tijdens de Reddingswissel een welverdiende rustpauze in te lassen. Dit leverde wel mooi de Nederlandse Titel op de Reddingswissel op voor Naomi Alphenaar van Waddinxveen. Tweede Nederlandse werd Deborah van Oss gevolgd door Majke van Bommel, inderdaad het zusje van, uitkomende voor de brigade van Heythuysen.

 

#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Carolina Routier Canigueral
Catalonië
1:23,32
Jessica Luster
Duitsland2:16,91
2
Lore Heyliggen
Sint-Truiden
1:32,62Maike Op het Veld
RB Echt
2:25,36
3
Gemma Ruiz Martinez
Catalonië1:33,99
Anneloes Peulen
RB Heythuysen
2:26,33

 

Alwin Hillebrink kon bij de jongens wederom iets duidelijk maken, namelijk dat de Reddingswissel wel degelijk voor Nederlanders weggelegd kan zijn. Op vier hele hondersten kwam hij achter Marc Casas Lazaro uit Catalonië terecht. Dat is in afstand uitgedrukt minder, als dat deze zin lang is. Vice-Nederlandse titelhouder werd Sjors Pietermans van Echt en met als nummer drie Frank Lust van de Groen-Zilver-Groene Formatie. Bij de heren wist geen enkele Nederlander in de top drie door te breken, slechts een halve seconde maakte het verschil tussen plaats vier voor Peter Crijns. Bastiaan "Basta" de Knoop kon als tweede Nederland in de Life Saving Geschiedenis boeken worden bijgeschreven. Voor Stefan Jacobs van RB Echt geldt hetzelfde, maar dan als nummer drie.

 

#
JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Marc Casas Lazaro
Catalonië
1:20,05
Alejandro Resano Moreno
Catalonië1:10,91
2
Alwin Hillebrink RB Dordrecht1:20,09
Kai Uwe-SchirmerDuitsland
1:11,83
3
Joachim Defort
Rixensart1:20,87
Erik Becker Duitsland
1:15,45

Ook bij de Masters werd en masse eieren voor het geld gekozen en werd de aanstaande pauze flink verlengd. Voor Marcel in 't Veld een kleine domper, hij was wel één van de twee startende Masters, maar wist volgens de officials het onderdeel niet volgens het reglement af te leggen. 

 

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1

Françoise Heijdeman

RB Amersfoort1:39,02Sven Roemen
RB Echt
1:21,25
2
Dianne NienRB Weert1:44,44Marcel In 't Veld
RB Dordrecht
DSQ
3
      

 

Pauze

In de twintig minuten durende pauze haalde "vriend van de show" Martin Teley even twee mensen naar voren om ze terecht in het zonnetje te zetten. Tijdens de NK ILSe is het namelijk traditioneel de verjaardag van Jeroen Koster van RB Zevenaar. Maar ook zou Renke Venner van RB Heythuysen zeer binnenkort verjaren. Na een voltallig “Lang zullen ze leven” kon Jeronimo zijn slagroomsoezen aan het publiek slijten. Renske Venner mocht echter nog een mooi cadeau in ontvangst nemen. Op haar verlanglijstje stond namelijk een "deur cadeau". Vrij vertaald uit het Limburgs betekent dat een duur cadeau, maar nog vrijer vertaald betekent het een deur cadeau. Zo gezegd zo gedaan kreeg Renske een knalroze deur voor haar slaapkamer. Van Harte!

 

Van harte!


50 meter popduiken

Dat de firma Catalonië niet voor niets was afgereisd lieten ze duidelijk merken bij het sprintnummer van de dag. De ploeg van de Spaanse provincie leverde namelijk een voltallig podium op. Slechts één dame wist niet in de buurt te blijven van haar teamgenootjes en mocht met de bus naar huis. Nu vraag u zich natuurlijk af wie van de Nederlandse meisjes dan wel in de buurt kwam, nou wij noemen een Kitty Schiphorst Preuper van RB Breda. Wie?! Waarvandaan? vraagt u zich natuurlijk af. Zoals gezegd dus een nieuwe brigade aan het fimament met een aantal overstappende dames uit de zwemwereld. Dat ze dus al heel snel ook met materiaal om kunne gaan laat Kitty direct even merken. Tweede en derde werden Inge Hover en Naomi Alphenaar. Nummer drie van de afgelopen Europese Kampioenschappen, Anneloes Peulen, kon bij de dames orde op zaken stellen, met de enige 40'er. Nummer drie van Nederland en net in de 42 seconden (42,02) werd Ineke Goossens van RB Vlissingen. 

 

#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Carolina Routier CanigueralCatalonië41,16
Anneloes PeulenRB Heythuysen40,56
2
Noemirodriquez Rodriguez
Catalonië
45,61Jessica Luster
Duitsland
41,37
3
Gemma Ruiz Martinez
Catalonië46,19
Maike Op het Veld
RB Echt
41,52

 

Een klein stukje sneller ging het bij de jongens zo'n 2 à 3 seconden om precies te zijn, waarbij Sjors het grootste gat sloeg ten opzicht van de dames en ook met de rest van het jongens veld. Tweede Nederlander werd Frank Lust met 40,92, die vooral sterk vervoerde, zij het in een achterhaalde rugslag. Stefan Teley voerde wel een borstcrawl popvervoer techniek uit, maar kwam met 41,33 niet verder dan plaats drie. Nog een stukje sneller was Arnau Elias met een 34'er op de klokken. Veel speling had hij niet op de rest van het podium de eerste drie finishte binnen 0,46 seconde. Met 35,87 kwam Stefan Jacobs als tweede Nederlander uit de bus en Peter Crijns met 36,35 als derde.

 

#
JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Sjors Pietermans
RB Echt
38,11
Arnau Elias Centelles
Catalonië34,25
2
Simon Beckers
Sint-Truiden38,22
Alejandro Resano MorenoCatalonië34,48
3
Marc Casas Lazaro
Catalonië39,53
Rik Op het Veld
RB Echt
34,61

 

Dat de masters ook nog konden sprinten bewezen ze zowel bij de dames als de heren met scherpe tijden. De familie Roemen spande de kroon door samen te winnen. Verder werd het een Echt feestje bij de Heren Masters, met het hele team op het podium.

 

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1

Claudine Roemen

RB Echt
45,76Sven Roemen
RB Echt
37,59
2

Françoise Heijdeman

RB Amersfoort50,67Eric DumasRB Echt
41,59
3

Mieke Hover

RB Echt
51,06
Jos Beckers
RB Echt
42,42


100 meter popslepen met torpedoboei

Bij de start van een of andere serie van de Life Saver was er weer wat te beleven, Anne van Thuijl van RB Nederweert was namelijk nog niet klaar voor de start of daar werd er gefloten. De starter had niet gezien dat ze nog niet klaar was, dus kreeg ze een herkansing in een latere serie, helaas pindakaas bleek deze tijd in de uitslagen dan weer spoorloos verdwenen. Minder problemen waren er voor Paulina Zatka uit Polen, ze won met een halve seconde voorsprong op Renske Venner. Nét buiten het podium, maar wel derde Nederlandse, werd Naomi Alphenaar met 1:12,7. Met enige afstand wist mevrouw Hundt wederom eerste te worden vóór Maike Op het Veld, die net niet bij kon blijven. Ook weer een puike prestatie van Ilvy van Grimbergen door tweedes te worden, die daarmee net Leone Kelleners voor kon blijven. 


#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Paulina ZatkaWrocław1:10,79
Aline HundtDuitsland1:04,65
2
Renske Venner
RB Heythuysen
1:11,26Maike Op het VeldRB Echt1:06,38
3
Inge Hover
RB Echt
1:11,38
Ilvy van Grimbergen
RB Heythuysen1:07,45

 

KLIK!

 

Sjors Pietermans kon alweer zijn geluk niet op met de derde winst van de dag. Dat alles wederom in een denderende tijd van 58 seconden en 75 hondersten. Axel Tichelaar kon ook op dit onderdeel een nieuw PR berwerkstelligen, door twee secondes van zijn oude persoonlijke besttijd af te halen. Stefan Teley deed dat waarschijnlijk niet met 1:03,80, maar was wel nummertje drie van het Nederlandse veld. Na de heren series werd iedereen die naar Niels van Dalen keek getrakteerd op een zeer grote glimlach. Dit had alles te maken met zijn dikke vette PR  van ruim onder de 60 seconden grens. Martin Teley haalde geen nieuw PR maar won wel bij de heren, heel briljant deed hij dit door een tiende sneller de te zijn dan de snelste tijd op dat moment. Geheel toevalligerwijs was dit de tijd van, en dat quoten wij, "Oldie but goodie" Hans Vijge. De derde Nederlander (Ja Limburg is ook Nederlands) had vijf honderdste meer nodig dan de beruchte 60 seconden om de Life Saver te voltooiien en kwam in de vorm van Peter Crijns.

 

#
JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Sjors PietermansRB Echt
0:58,75
Martin Teley
RB Heythuysen
0:58,34
2
Simon Beckers
Sint-Truiden1:00,48
Niels van Dalen
RB Heythuysen0:58,66
3
Axel Tichelaar
RB Zevenaar
1:00,59
Arnau Elias CentellesCatalonië
0:59,13

 

Claudine Roemen streek met de eer bij de Masters, maar kon haar toptijd ook niet helemaal benaderen, bij de heren kwam Hans Vijge wel weer dichtbij zijn eeuwenoude Nederlands Record van 57,11 gezwommen in Orlando tijdens de WK Interclub van 2002 en zwom de op eénnasnelste tijd van de dag. Jaja. {no comment}

 

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1
Claudine RoemenRB Echt1:07,97Hans Vijge
RB Amersfoort
0:58,43
2
Françoise HeijdemanRB Amersfoort1:18,90Sven Roemen
RB Echt
1:01,69
3

Mieke Hover

RB Echt1:24,14Eric Dumas
RB Echt
1:04,88


200 meter super Life Saver

Als aller allerlaatste onderdeel van de dag was eindelijk de Super Life Saver aan de beurt. Dit onderdeel viel bij de meisjes ten prooi aan ene Carolina uit Catalonië. Mijlenver lag deze jongedame voor op Renske en Inge, die op hun beurt weer nagenoeg gelijk aantikten. Kitty Schiphorst Preuper kon met de eerste Super Life Saver van haar leven gelijk wel derde van Nederland. Bij dames ging het uiteraard weer een tandje harder met een 2:36. Leone Kelleners bokste zowaar de Nederlandse titel voormekaar. Dat had er ook mee te maken dat de grote favoriet, Smaike Op het Veld gediskwalificeerd werd vanwege het verzuipen van de pop, terwijl ze dat eigenljk moest voorkomen. Dat zou haar achteraf gezien dure punten kosten. Ilvy van Grimbergen en Anneloes Peulen completeerden het Nederlands Podium.


#
MeisjesClub
Tijd
Dames
Club
Tijd
1
Carolina Routier CanigueralCatalonië2:40,86
Jessica Luster
Duitsland2:36,99
2
Renske Venner
RB Heythuysen
2:55,69Aline Hundt
Duitsland2:47,00
3
Inge Hover
RB Echt
2:55,79
Leone Kelleners
RB Echt2:51,70


Ook voor Sjors Pietermans was er aan het eind van de dag wat pech, ook hij kreeg een DSQ achter zijn naam. U raadt al waarom. Dat liet de weg wijd open voor de internationals om het podium te bezetten. Stefan Teley pakte daarmee de eerste plaats voor wat de Nederlanders betreft, gevolgd door Axel Tichelaar en Alwin Hillebrink.Bij de heren was het weer Viva Espagna wat de klok sloeg met een klassiek één-tweetje voor Catalonië. Eerste Nederlander Rik Op het Veld moest maar een kleinbeetje toegeven op Alejandro. Martin Teley deed zijn ding en werd tweedes. Bastiaan de Knoop kon voor de tweede keer aansluiten op het Nederlandse podium.

 

Edelhelpers bij de vleet


#
JongensClub
Tijd
Heren
Club
Tijd
1
Simon BeckersSint-Truiden2:35,84Alejandro Resano Moreno
Catalonië2:24,16
2
Marc Casas LazaroCatalonië2:40,00
Arnau Elias Centelles
Catalonië2:25,31
3
Olivier Clerens
Rixensart
2:40,80
Rik Op het Veld RB Echt2:26,39


Bij de masters maakten de favoriete Nederlanders het wel waar. Claudine Roemen wist afgetekend te winnen en nét boven de 2:50 aan te tikken. Dianne Nien en Mieke Hover maakten er dan weer een hele spannende strijd van, die uiteindelijk in het voordeel van Dianne werd beslecht. Ook Hans Vijge liet er geen gras over groeien, maar moest de twee dertig grens laten voor wat hij was.

#
Dames Masters
Club
Tijd
Heren Masters
Club
Tijd
1
Claudine RoemenRB Echt2:52,54Hans Vijge
RB Amersfoort
2:30,45
2

Dianne Nien

RB Weert
3:29,96Sven Roemen
RB Echt
2:42,32
3

Mieke Hover

RB Echt3:30,09Jos Beckers
RB Echt
2:46,46

 

Niet lang hierna werd er flink gebouwd aan het podium voor de prijsuitreiking en werd er ondertussen door enkelen uitgezwommen. Zoals bekend is het sinds jaar en dag ook een grote strijd om als eerst of als laatste daarbij te zijn, wegens de roemruchte vermelding.  Ook deze keer loog de strijd er niet om, met Life Savers die niet voor elkaar onder wilden doen. Het werd dan ook een zéér nipte finish. Volgens ingewijden kwam Robert Hendriks als laatste het water uit, maar Axel Tichelaar hield zich schuil achter zijn rug (niet zo moeilijk), dus werden de felicitaties doorgestuurd naar hem. Wat bleek nou, er werd nog steeds uitgezwommen door Claudine Roemen! Xeal kon dus helemaal niet de winnaar zijn. Daar kwam Claudet al het water uit, dus ze had toch gewonnen, als niet... Ja hoor, daar zwom Sven Roemen nog een baantje schoolslag uit, dus zoals altijd. Kan er maar één de winnaar zijn. We laten ons niet kennen, we gaan gewoon maar door en aan het eind van de dag was de familie Roemen dus uitzwemkampioen.

 

De eindafrekening

B Girls:

nk ilse 2008 podium b girls

2: Renske Venner (2.776,40 pt) 1: Carolina Routier Canigueral (3.295,12 pt) 3: Paulina Zatka (2.721,62 pt)


B Boys:

nk ilse 2008 podium b boys

2: Simon Beckers (2.874,51 pt) 1: Sjors Pietermans (2.916,81 pt) 3: Stefan Teley (2.636,16 pt)


A Women:

A Women

2: Aline Hundt (3.322,07 pt) 1: Jessia Luster (3.438,43 pt) 3: Maike Op het Veld (3.285,87 pt)


A Men:

A-Men

2: Kai-Uwe Schirmer (3.259,51 pt) 1: Arnau Elias Centelles (3.341,24 pt) 3: Rik Op het Veld (3.225,467 pt)

 

M Women:

Masters Women

2: Françoise Heijdeman (2.213,45 pt) 1: Claudine Roemen (3.027,48 pt) 3: Dianne Nien (2.082,74 pt)

 

M Men:

Masters Men

2: Sven Roemen (2.730,92 pt) 1: Hans Vijge (3.159,87 pt) 3: Eric Dumans (2.330,70 pt)


Uitslagen A & B categorie

Uitslagen C & D categorie

Uitslagen M categorie 

Gebruikte foto's met dank aan Adrienne Teley!

Beschikbare foto's: RB Heythuysen, Ruud van Bommel, RB Alblasserdam