lifesaving.nl banner 1

Bak waterHier was het in het eerste weekend van april dan allmaal te doen. Terwijl de Aussies zich in het zweet werkten aan het bloedhete strand, werkten de Nederlandse en verdwaalde Belgische Life Savers zich in het zweet in aangename klimaatje van zwembad de IJzeren man in Weert. Op zaterdag waren de junioren aan de beurt om hun eer te behalen en op de zondag was het grote mensenwerk. In ieder geval voor 14 jaar en ouder.

 

Helaas kunnen wij u bij deze wedstrijd geen snelle winnaar van  het inzwemmen benoemen, aangezien de thuisbrigade alvast begonnen was met inzwemmen terwijl de andere brigades nog buiten stonden te wachten op toegang tot datzelfde bad. Weert thuis altijd makkelijk zal de gedachte erachter wel geweest zijn.

Aangezien onze verslaggevers slechts bij de seniorenwedstrijddag op zondag zijn geweest, kunnen we u alleen daarvan een verslag aanbieden. Van de junioren wedstrijden geven wij u wel de uitslagen op de koop toe.

 

Junioren meisjes nederlands kampioenen

Junioren meisjes:

  1. Weert

  2. Echt

  3. Boxtel

Junioren jongens nederlands kampioenen
Junioren jongens:

  1. Weert

  2. Heythuysen

  3. Echt

Altijd die verrekte hindernis

Bij de senioren ging het natuurlijk los op de 4 x 50 hindernis. Bij de dames werd gelijk de toon gezet. Echt zwom een nieuw Nederlands record, met in de kielzog de dames van Heythuysen. De dames van het Belgische Sint Truiden konden buiten mededinging nog enigszins volgen.


4 x 50 m hindernis dames

1Echt2:04,0
2Heythuysen2:05,1
3St. Truiden2:12,0

 

 

 

Bij de heren bleef het Nederlands record ongedeerd, maar wel wist de thuisploeg van Weert voor de andere Nederlandse ploegen te blijven. Alleen de snelle zwemmers van Sint Truiden wisten sneller te zwemmen, maar maakten vanwege hun afkomst (geen discriminatie) geen kans op een plak. De mannen van Echt kwamen nog wel weg met een derde plek op de hindernisestafette.


4 x 50 m hindernis heren

1St. Truiden1:50,9
2Weert1:51,8
3Echt1:52,8

 

 

 

 

 

Al snel hierna gingen de dames verder met het popduiken voor ploegen, ook wel vaak liefkozend familiepop genoemd. Een heel kort onderdeel, dus des te belangrijker om dit goed te doen, want punten verliezen is met een klein foutje zo gebeurd. De dames van Heytse sloegen na de verloren hindernisestaftette direct terug, met een tijd van een seconde boven het Nederlands record. Daarmee lieten ze Echt op dit korte onderdeel 1,2 seconden achter zich. De dames van voormalige reddingsbrigade Zeist, deden onder de naam van Amersfoort als enig(st) ander team nog mee onder de 40 seconden.

 

50 m popduiken voor damesploegen

1Heythuysen36,9
2Echt38,1
3Amersfoort39,7

 

 

 

De heren van Weert lieten er geen gras over groeien en gingen genadeloos hard en klokten precies een drietal tienden boven het Nederlands record af. De heren van Zevenaar konden nog redelijk volgen en kregen een seconde langzamer op de teller. Echt deed er nauwelijks voor onder en kwam daar slechts twee tienden achteraan.

50 m popduiken voor herenploegen

1Weert32,8
2Zevenaar33,8
3Echt34,0

 

 

 

Het meest besproken onderdeel in de Life Saving wereld volgde direct hierna. 4 keer 25 popvervoeren. Ineens bleek ondanks de nieuwe reglementen dat de pop bij de start toch wel boven moest blijven. de 4 dames van Echt hadden hier weinig boodschap aan gingen ouderwets hard van stapel, de dames van Heytse lagen lang er naast/voor/net erachter maar kregen van de jury gratis 23,7 seconden bij de eindtijd opgeteld. Op zeer ruime achterstand konden de Belgische dames van St. Truiden dan nog tweede worden, mede dankzij datzelfde aantal strafseconden voor Melick-Herkenbosch en Zevenaar. Het oranje zwart van Amersfoort zette een derde plek neer. 

4 x 25 popvervoeren

1Echt1:36,5
2St. Truiden1:52,3
3Amersfoort1:53,3
dames

 

 

 

4 x 25 pop

Ondanks de strenge 4 scheidsrechters die in de 6 banen van alle series alle poppen onder water zagen gaan, werden er in de snelste serie geen strafseconden uitgedeeld. Waar de meesten kozen voor een rustige aanpak, gingen de heren van Weert er toch maximaal risico voor. Dit betaalde uit in het eerste officiële Nederlands record bij de heren. Het verbroken record stond overigens al op naam van deze zelfde ploeg, die de oude tijd al twee keer had gezwommen. Tweede werden weer de heren van Zevenaar, die dankzij het safe zwemmen wel punten, maar geen strafpunten verdiende. Hier zwommen ook weer de Belgen een podiumplek, door ook onder de anderhalve minuut te blijven.

4 x 25 m popvervoeren

1Weert1:22,2
2Zevenaar1:28,5
3St. Truiden1:29,5
heren

 

 

 

In de korte pauze waarin de prijzen van de Nationale Competitie uitgereikt werden, werd Theo Sligchers ook nog, ondanks verwoedde pogingen, in het onvervalst Limburgs dialect bedankt voor alle leuke trainingen van de talentontwikkelinsploeg.

Na de pauze kon er verder gegaan worden met de 4 x 50 meter torpedoboei-estafette. Helaas zorgde een een overname die compleet de mist in ging ervoor dat een nieuw Nederlands Record niet naar Heytuysen maar naar Echt ging. Melick-Herkenbosch nestelde zich stevig op de derde plek.

4 x 50 m torpedoboei

1Echt1:53,0
2Heythuysen1:53,1
3Melick-Herkenbosch2:00,9
dames

 

 

 

zwem, zwem, zwem

Bij de heren finishte de top 4 binnen 1,7 seconden, waarbij er niet echt een team was welke er bovenuit sprong. Wel trok de thuisploeg weer aan het langste eind. Gevolgd door de teams van Echt, Zevenaar en St. Truiden.

4 x 50 m torpedoboei

1Weert1:53,0
2Echt1:53,1
3Zevenaar2:00,9
heren

 

 

 

Het éénnalaatste onderdeel, de reddingsestafette, werd een belangrijke voor de dames. De dames van Heytse wisten deze "ruim" te winnen voor de dames van Echt. Hiermee zetten ze een belangrijke stap in het eindklassement. Op gepaste afstand volgden St. Truiden en Melick-Herkenbosch.

4 x 50 m reddingsestafette

1Heythuysen2:32,7
2Echt2:36,1
3St. Truiden2:43,5
dames

 

 

 

Hevige strijd
Tik! (klik voor groter formaat) 

En weer een Nederlands Record moest eraan geloven bij de heren. Een indrukwekkende vervoertijd bij de heren van Weert leverde een 2 tienden snellere eindtijd op als ooit tevoren. Hiermee werd ook het baanrecord 0,2 seconden aangescherpt. Een stukje rustiger zwommen de teams van Echt en Zevenaar , die respectievelijk zo'n 3 en 6 seconden erachter zaten.

4 x 50 m reddingsestafette

1Weert2:16,5
2Echt2:19,7
3Zevenaar2:22,3
heren

 

 

 

Start tuigje

Het verlossende onderdeel tuigje, of soms lijnredding genoemd, kwam weer als allerlaatste onderdeel. Aangezien er maar 5 onderdelen telden voor het eindklassement en er hier en daar toch nog wel een steekje was gevallen, moest iedereen hier nog even flink aan de bak. Bij de dames ging het erom. De teams van Heythuysen en Echt stonden nek aan nek. Maar welk team zou er eigenlijk vandoor met een derde plek in het algemeen klassement? Ongemeen spannend was het en werd het. Aan het eind scheelde het tussen Echt en Heythuysen maar liefst een hele tiende van een seconde. Wel in het voordeel van Echt, maar wie was nou Nederlands kampioen?!

4 x 50 m lijnredding dames

1Echt2:06,5
2Heythuysen2:06,6
3Amersfoort2:17,3

 

 

 

De strijd om zilver tussen Echt en Zevenaar
De gelijk opgaande strijd om zilver (klik voor groter formaat)

Het eeuwenoude Nederlandse record op het tuigje hield bij de heren dan ook maar nét stand, maar liefst 3 tienden van een seconde kwamen de heren van Weert tekort om dit te verbreken. Eigenlijk was het ook al wel duidelijk de thuisploeg zou gaan winnen en hoe! De heren van Echt deden ook wat ze moesten doen en verzekerden zichzelf en van een goede tijd op dit onderdeel en van een zekere tweede plek in het eindklassement. De sympathieke ploeg van Boxtel wist als een duiveltje uit een doosje nog mooi even de derde tijd op de lijnredding te regelen.

4 x 50 m  lijnredding

1Weert1:52,0
2Echt1:57,5
3Boxtel1:58,7
heren

 

 

 

Aan het einde kwam dan het verlossende woord. Bij de dames was er maar liefst een verschil van 4,59 punten, tussen de nummer 1 en 2, oftewel wees blij dat er geen elektronische tijdwaarneming is, want een verschil in de honderdsten achter de komma had het kunnen doen. Voor de rekenaars onder ons is dat tussen de 0,16 en  0,69 seconden verschil, dat u weet waar het over gaat. Derde werden de dames uit Melick-Herkenbosch, dat was al snel duidelijk, maar groot was de verbazing toen bleek dat Echt de zilveren medaille kreeg! Na 8 jaren van heerschappij van de dames uit Echt, was het ineens een ander damesteam dat de Nederlandse titel won! 

Ietwat verrast eerste geworden!

Na het volgen van de wedstrijd was allang duidelijk dat er geen maat stond op de thuisploeg. Overduidelijk eerst geworden, zonder enige feitelijk tegenstand. De spannendere strijd om het zilver was uiteindelijk in het voordeel beslist van de heren uit Echt. Zevenaar kon naar huis met de bronzen medaille om de nek.

Altijd gezellig heren podium
De Nederlandse kampioenen staan nooit alleen. (klik voor vergroting)

 

Uiteraard waren er weer allerlei eindklassementen, zoals junioren klassement en het senioren klassement. Bij de junioren was het Weert, Echt en Heythuysen. Bij de senioren kwam het Belgische team St. Truiden op de derde plek, maar vanwege de buiten mededinging categorie, ging die plek naar Zevenaar. Eerste en tweede werden Echt en Weert. Het totale eindklassement bestond daarmee uit:

  1. Echt
  2. Weert
  3. Zevenaar 

Totaal Klasse!ment
De dolgelukkige kersverse kampioenscoaches. (klik voor groter geluk)

 

Volgend jaar op naar Echt! 


Uitslagen Junioren & Senioren

Foto's: RB Echt , RB Zevenaar