Ook als bondscoach ontkom je niet aan een gesprek met onze reporter. Dus was onze reporter vanmiddag op bezoek in Roermond bij bondscoach Nico Laumen. Op zijn balkon, wat uitkijkt over de Maas, ging het gesprek niet alleen over koetjes en kalfjes, maar kwamen het WK natuurlijk ook nog ter sprake.
LifeSaving.nl: Nico, nog gefelciteerd!
"Bedankt, waarmee?"
LifeSaving.nl: Je tienjarige jubileum als bondscoach. Gaat dit nog ergens gevierd worden?
"Klein rekenfoutje, ik ben dit jaar alweer elf jaar bondscoach, want ik ben in december 1999 gestart. Momenteel heb ik nog geen plannen voor een feestje, eerst maar eens naar het WK, daarna kijken we verder."
LifeSaving.nl: Hoe ben je ooit als bondscoach begonnen?
"Op het EK 1999 in Antwerpen ben ik gevraagd door Jolanda (van Dalen, red.). Men was toen bezig met het opzetten van de Sector Sport in een Commissie Breedtesport en een Commissie Topsport."
LifeSaving.nl: Je zit dus al aardig lang in het vak. Welke eigenschappen heeft dan, volgens jou, een goede bondscoach?
"Je moet kunnen luisteren naar sporters, kennis hebben van zaken en de sport, voorwaarden scheppen waarin de sporter optimaal kan trainen en de wedstrijden kan doen. Verder moet je beslissingen durven nemen, ook al is niet iedereen het daar mee eens. Je moet een duidelijk plan hebben, open staan voor kritiek, het totaal beeld in de gaten houden en vooral ook nastreven."
LifeSaving.nl: Wat is de algemene indruk die je in de voorbereidingsperiode van de kernploeg gekregen hebt?
"Dit jaar hebben we gekozen voor een nieuwe werkwijze, het is ons als trainers goed bevallen. Het werken met een kernploeg leidt tot meer concurrentie en gedrevenheid tussen de sporters. Het is nu niet zo dat al vroeg in het seizoen de WK-ploeg bekend is, waardoor het idee kan onstaan dat de sporter er al is. We hebben meer sporters dan er beschikbare plekken zijn. Hierdoor is iedereen meer gefocust op zijn/haar prestaties. De gedrevenheid om de doelstellingen dit jaar te halen is groter dan ooit. Het is ook buiten de activiteiten van de ploeg om een vriendenclub die weet wat men aan elkaar heeft."
LifeSaving.nl: Als bondscoach moeten er veel knopen doorgehakt worden, waaronder ook veel belangrijke knopen om het maar zo te zeggen. Heb je voor jezelf een bepaalde manier om zulke beslissingen te maken?
"In onderling overleg met René (Peeters, red.) proberen we alle kanten van de dingen te bekijken en alle voors en tegens af te wegen. Hierna leggen we dit aan de Commissie Topsport voor. Zij kijken vervolgens of we nergens iets over het hoofd gezien hebben. Alle beslissingen dienen goed onderbouwd en uit te leggen te zijn."
LifeSaving.nl: En waar let je dan vooral op? Details of het geheel?
"We houden ons steeds het totaalplaatje voor en niet een individueel doel."
LifeSaving.nl: Is het wel eens voorgekomen dat je achteraf getwijfeld hebt of je wel de goede keuze gemaakt hebt?
"Twijfel niet, maar achteraf maak je een evaluatie op en probeer je verbeterpunten naar voren te halen. Beslissingen neem je met de kennis die je op dat moment hebt. Met de wetenschap die je achteraf hebt zal het altijd wel eens zijn dat je een beslissing misschien anders had genomen."
LifeSaving.nl: Waar liggen de sterke en zwakke punten van deze selectie?
"De sterke punten zijn dat we één team zijn, de onderlinge sfeer is goed en dat de breedte in de ploeg steeds op een hoger niveau komt. Het is ook een vriendenclub die veel gelijke interesses heeft. Met name bij de heren zijn we in de breedte en top gegroeid. Bij de dames is het natuurlijk moeilijk om het wereldniveau van de 'oude damesploeg' te behouden met een grotendeels vernieuwde ploeg, maar hiet zijn we ook op de goede weg."
LifeSaving.nl: Wie moeten we in de gaten houden voor de medailles?
"Natuurlijk de toplanden zoals o.a. Italië, Duitsland, Australië, Nieuw Zeeland en natuurlijk Nederland. Maar voor het behalen van medailles ben je ook afhankelijk van je concurrenten, dit heb je zelf niet helemaal in de hand."
LifeSaving.nl: Is een plek bij de beste tien landen haalbaar?
"Ja, als alles op zijn plek valt moet een plaats bij de eerste tien mogelijk zijn. Belangrijker nog dit jaar voor de lifesaving sport in Nederland is dat er 42 landen mee gaan doen aan de WK."
LifeSaving.nl: En die 42 landen zijn haalbaar?
"Daar ga ik hier niks over zeggen."
LifeSaving.nl: Wij hebben in de wandelgangen gehoord dat het er al 44 zouden zijn. Dus dat zou een ja betekenen.
"Je hebt altijd nog landen die op het laatste moment toch niet op komen dagen, dus als ik jou was zou ik nog niets definitiefs gaan roepen of de 42 gehaald wordt of niet."
LifeSaving.nl: Oke, begrijpelijk. Toch bedankt voor ons gesprek, en we zien ons in Egypte!
"Ja, graag gedaan hoor. En tot ziens!"