Vanochtend vroeg sleepte de reporter zich toch maar snel met het goede been uit bed, want er stond een interview met Marianka op het programma. In Stramproy mochten we onder het genot van een lekker klassiek ontbijt haar een aantal vragen stellen. Wat gaat er in haar om als ze aan de WK denkt?
LifeSaving.nl: Ben je blij dat je naar Egypte mag?
"Ja natuurlijk! Hier train je voor en het blijft spannend of je mee mag. En het is gelukt! [glimlacht]"
LifeSaving.nl: Je staat nu voor de tweede keer aan de start van de WK. Wat heb je de vorige keer geleerd en denk je nu te kunnen gebruiken?
"Vorige keer heb ik flink genoten, alle indrukken, snelle sporters, de sfeer... Ik ben van plan dit keer weer te gaan genieten, en tegelijkertijd voor mezelf en met het team een topprestatie neer te zetten."
LifeSaving.nl: En wat denk je deze keer te leren voor de eventuele volgende WK?
"Lastig te zeggen als het nog moet plaatsvinden... Het enige wat ik zo kan bedenken is de wedstrijdervaring die ik natuurlijk weer opdoe en meeneem naar de volgende wedstrijden."
LifeSaving.nl: Wat is het dat de WK dan zo speciaal ten opzichte van die volgende wedstrijden?
"Er komen snelle sporters van de hele wereld samen om op hun piekmoment een super prestatie neer te zetten. Als je hier bij mag zijn om je te meten met die sporters, dan is dat voor mij speciaal."
LifeSaving.nl: Vind je van jezelf dat je de afgelopen jaren genoeg vooruitgang gemaakt hebt?
"Hmmm, het kan nooit genoeg zijn eigenlijk. Op ocean ben ik weer vooruit gegaan, en ook mijn sprint in het zwembad is sterker geworden. Gelukkig maar, want daar train je ook voor. Natuurlijk zou ik nog altijd steker willen worden, mijn sprint nog sneller maken en mijn omgang met golven verbeteren."
LifeSaving.nl: Wat zou je dan willen doen of veranderen zodat je nog meer groei kunt maken dan afgelopen jaren?
"Na de WK gaat er voor mij een spannende verandering plaatsvinden. Samen met Anneloes (Peulen, red.) vertrek ik naar Australië om daar een half jaar mee te trainen met een Australische club. De omgang met de golven vind ik leuk, maar vaak lastig. Tijdens de training daar zal ik er vast niet onderuit komen om dat te oefenen, dus dat is gunstig. [glimlacht] En daarnaast wil ik er natuurlijk sterker mee worden, ervaring opdoen en me verder ontwikkelen op ocean."
LifeSaving.nl: Hoe hecht is het damesteam? Kan iedereen goed met elkaar overweg?
"Het damesteam is best hecht! We kunnen het erg goed met elkaar vinden, ondanks de normale concurrentiestrijd tussen Echt en Heythuysen. [knipoogt] Haha, nu serieus. Naast de sport doen we ook vaker leuke dingen, ook met de jongens van Echt en Heytse. We zijn zelfs al eens met z'n allen op vakantie geweest naar Zuid-Frankrijk. Ik denk dat dit wel genoeg zegt, niet?"
LifeSaving.nl: En heeft dat effect op de resultaten tijdens de WK, denk je?
"We weten wat we aan elkaar hebben, doordat we elkaar goed kennen. Ik denk ook dat we heel veel tegen elkaar kunnen zeggen. Ik hoop dat we dit gewoon meenemen in de wedstrijd en er met en voor elkaar voor kunnen gaan. In dat geval zal het zeker een positieve werking hebben."
LifeSaving.nl: Is het eigenlijk wel nodig dat iedereen in het team elkaars vriendin is?
"Het is niet persé nodig om allemaal elkaars vriendin te zijn. Als je er in de voorbereiding en tijdens de wedstrijd maar samen voor kunt gaan. In dit geval kunnen we het dus allemaal goed met elkaar vinden, dat maakt het alleen maar gemakkelijker."
LifeSaving.nl: Sta je straks weer gespannen aan de start van de linethrow?
"Waarschijnlijk sta ik wel weer gespannen aan de start, ja..."
LifeSaving.nl: Misschien kun je eens beschrijven hoe jij je voelde in 2008 vlak voor de start van de finale.
"In 2008 haalden Anneloes en ik in de series al heel onverwacht een wereldrecord, ongelofelijk natuurlijk! Maarja, in de finale kun je mis gooien of pakken en kan een ander team sneller zijn, en dat zou allebei natuurlijk zonde zijn. Dus sta je weer gefocust aan de start om dat touw toch maar weer bij je teamgenoot te krijgen. Daar gaat eigenlijk alles om. Zodra Anneloes het touw heeft, maak ik me ook totaal geen zorgen meer. Wat voor tijd en klassering er dan uit komt, zien we wel als we klaar zijn. En toen waren we ook nog een beetje sneller dan in de series ook nog, de wereldittel in een wereldrecord, dus erg leuk!"
LifeSaving.nl: Heb je geen ideeën hoe je de spanning zou kunnen verminderen?
"Line throw is een onderdeel wat stress met zich meebrengt. Het gaat zo snel, dat touw mag niet in de knoop raken, het moet gewoon in één keer bij je teamgenootje komen. Vaak komt er ook een beetje geluk bij kijken. Ik hoop altijd dat ik de geluksfactor, en alle andere factoren waarover je gaat stressen, wat terug kan brengen door goed te oefenen. Het geluk mag trouwens altijd wel meehelpen. [glimlacht] Maar de spanning zal altijd wel blijven. Te veel is niet goed, maar het helpt me wel om scherp te zijn.
LifeSaving.nl: Dus gespannen zijn heeft voordelen ten opzichte van een relaxte houding?
"Met een relaxte houding kan ik vaak niet goed presteren. Er moet wel een beetje druk achter zitten. Zoals ik al zei, een beetje spanning helpt me dan ook om scherp te zijn. Ik moet er alleen voor zorgen dat mijn spanning niet omslaat in onzekerheid, daar doe ik mijn best voor."
LifeSaving.nl: Leuk om te horen hoe jij daar over denkt, ik denk dat er veel sporters zijn die hetzelfde zullen voelen. Dan nu de laatste vraag, waarom gaat het Nederlands team bij de eerste tien eindigen, of waarom niet?
"Omdat we er allemaal vol voor gaan, met elkaar!"
LifeSaving.nl: Bedankt voor je tijd, bedankt voor het ontbijt en veel succes tijdens de WK. Trouwens, heb je van Carlo geleerd hoe je spek met ei moet bakken? Erg lekker hoor!"
"Haha grapjas, ik deed het graag hoor. Doeii!"