Het is weer donderdag, dus tijd om het brouwsel van onze reporter weer op het wereldwijde web te zetten. Dit keer was hij op bezoek bij Ruud van Bommel, de jongen die werkelijk overal de energie vandaan weet te halen om toch weer harder te gaan. Ook mentaal is hij heel sterk, dat bleek wel uit het kunststukje op de 100m manikin carry with fins in Warendorf afgelopen jaar. Hoe denkt hij over het WK in Egypte?
LifeSaving.nl: Gefeliciteerd, blij dat je voor de derde keer op rij naar de WK mag?
"Ehm... nee niet zo... [korte pauze] Maar natuurlijk ben ik daar blij mee!"
LifeSaving.nl: Ik dacht al... Goed, elk team heeft zo zijn specialisten en zijn allrounders, waar denk jij dat jij bij hoort?
"Hmmm, je begint meteen met een moeilijke vraag. Ik denk dat ik mezelf meer zie als een allrounder met veel specialismes. Opzich heb ik voor bijna alle onderdelen wel aanleg, popvervoeren zonder zwemvliezen is zo'n uitzondering, en dat maakt me een allrounder, lijkt me zo. Maar dit seizoen heb ik me bijna alleen maar gefocust op mijn beste onderdelen, en dat maakt me een specialist."
LifeSaving.nl: Ben je er dan, als allrounder hè, ook bang voor dat je te veel onderdelen doet?
"Nee, deze keer niet. Ik zal wel op redelijk veel onderdelen aan de start staan, maar ik heb er eigenlijk wel vertrouwen in dat ik het aankan. In 2008 heb ik te veel onderdelen gestart, en daar heb ik van geleerd. Ik denk dat ik ook nu nog meer duurvermogen heb dan ik in 2008 had, dat helpt. En daarnaast is het programma voor mij redelijk gunstig, dus dat helpt ook wel."
LifeSaving.nl: Welke onderdelen doe je zoal?
"Ik heb mijn pijlen dit jaar gericht op de 100m manikin carry with fins, 100m lifesaver, de linethrow en de estafettes op zowel pool als ocean."
LifeSaving.nl: En zijn die onderdelen heel verschillend in voorbereiding?
"Naar mijn idee heb je wel wat specifieke vaardigheden nodig, maar verder zijn er eigenlijk niet veel verschillen in de voorbereiding."
LifeSaving.nl: Brengen die onderdelen die je als specialist doet ook extra spanning met zich mee?
"Ja en nee. Aan de ene kant wil je heel graag op die onderdelen schitteren en dan moet alles op het juiste moment lukken, aan de andere kant weet je na een goede voorbereiding ook precies waar je aan toe bent. Ik geloof dat ik wel een koele kikker ben, of in ieder geval koel genoeg, dus het zal wel meevallen met de zenuwen."
LifeSaving.nl: Het gerucht gaat al langer dat je eigenlijk helemaal niet zo veel traint op de linethrow, kun je dat ons eens uitleggen?
"Ehm... waar hebben jullie dat dan vandaan? Ik ben wel degelijk hard aan het linethrowen!"
LifeSaving.nl: Nou, je schijnt ooit zelf gezegd te hebben dat dat alleen maar zenuwen met zich mee brengt.
"Wat kan ik zeggen? Linethrow komt neer op techniek, ervaring en een beetje geluk. De kracht pik ik automatisch mee in de andere trainingen, dus daar zal ik het niet voor doen. Maar ik blijf wel zeker mijn techniek onderhouden en mijn ervaring uitbouwen."
LifeSaving.nl: Wat is belangrijker als team zijnde: alle onderdelen vullen en hopen op een paar gelukjes, of alleen starten op de onderdelen die bijna gegarandeerd punten opleveren?
"Dat is geen moeilijke keuze, gewoon starten op de onderdelen die punten opleveren en geen krachten verspillen in kansloze oorlogen."
LifeSaving.nl: Worden jullie als team hierin gestuurd door de coaches?
"We maken onderling de opstelling en leggen die dan voor aan de coaches, dat is inmiddels ook al gebeurd dacht ik."
LifeSaving.nl: Weet je ook al wat ze er van vinden?
"Nee, maar we hebben overal goede argumenten aangedragen, dus zijn ze het vast met ons eens. We willen toch allemaal maximaal resultaat?!"
LifeSaving.nl: Je zei net dat jullie geen energie willen verspillen in kansloze oorlogen. Hebben jullie dan bij het maken van de opstelling alleen gelet op de uitslagen van de WK 2008, of kijk je ook nog ergens anders naar?
"Ik vind niet dat je vanalles kunt baseren op de uitslagen van 2008. Het is twee jaar geleden en de verhoudingen kunnen inmiddels helemaal anders liggen. De rest was het daar wel mee eens volgens mij. We hebben wel de zwembadtijden gebruikt als richttijden voor een finaleplaats, maar zeker weet je het nooit."
LifeSaving.nl: Is het herenteam een hechte groep? En waaraan zou je dat kunnen zien?
"Ja, zeker. We kennen elkaar door en door, het is altijd gezellig en we gaan ook buiten de sport veel met elkaar om."
LifeSaving.nl: Is het van invloed dat vier van de zes heren afkomstig zijn van RB Heytse?
"Als je die vraag zo stelt heb je een splitsing in het team van een groepje van vier, en dan nog twee losse sporters. Dat is helemaal niet het geval, wij zijn gewoon een groep van zes! Of een groep van 12 als je de dames meetelt, of een groep van 14 met de reserves erbij! Wat mij betreft zit het met de groepsfeer wel goed hoor."
LifeSaving.nl: Oke dan, laatste vraag. Zie jij in het hele team de kracht, kunde en de wil om de doelstelling te halen?
"De top tien halen neem ik aan?"
LifeSaving.nl: Ja.
"Het wordt vechten voor wat we waard zijn, maar de kans bestaat zeker!"
LifeSaving.nl: Goed, bedankt voor het interview en alvast veel succes!
"Thanks, no problem. Groets!"