lifesaving.nl banner 1

Rik Op het Veld

Vanochtend ging onze reporter even langs bij Rik Op het Veld, om hem een paar sappige vraagjes voor te leggen. Hoe kijkt Rik tegen het komende WK in Egypte aan? We zullen het zo weten, want in Eindhoven, waar hij traint, studeert en woont, werd hem eens even stevig aan de tand gevoeld.

LifeSaving.nl: Statistisch was de kans dat je geselecteerd zou worden al groot, en praktisch gezien misschien nog wel groter. Dus het was geen verassing, of wel?
"Ik had inderdaag wel verwacht in het team te zitten, gezien het feit dat ik in het zwembad op twee individuele nummers punten kan halen, en er niet veel andere zwemmers zijn om mij daarop weg te concurreren. Daarnaast denk ik ook nog in de estafettes een toegevoegde waarde te hebben en denk ik ook dat mijn ervaring op de ocean onderdelen een rol speelt."

Rik in actie op de ski @ DLRG Cup 2010.

LifeSaving.nl: Op Nederlandse oceanwestrijden vaar jij vaak iedereen naar huis. Hoe anders is dat op de WK?
"Heel anders. Ik dat ik ondertussen wel tot de beste tien Europeanen behoor op de oceanman, board race en ski race. Maar daarmee haal je op de WK geen finale, want er zijn twee Australiërs, twee Zuid-Afrikanen, twee Nieuw-Zeelanders en dan nog Chinezen, Japanners en Amerikanen die op zijn minst vergelijkbaar zijn met de Europeanen. Al met al ben ik dan, denk ik, een van de twintig personen op een WK die een finaleplaats kan behalen op deze onderdelen."

LifeSaving.nl: En is het dan lastig voorbereiden op de WK omdat de situatie in de race dan zo anders is?
"Fysiek niet, maar mentaal wel. Bij wedstrijden binnen Europa wil ik winnen of op zijn minst om de medailles strijden. Bij het WK moet ik gaan racen om de finale te halen en het dan in de finale zo goed mogelijk te doen."

LifeSaving.nl: Je maakt er vaak geen geheim van dat je ocean prefereert boven de pool events. Toch is jouw rol in het zwembad ook niet weg te denken. Hoe kijk jij hier tegenaan?
"Qua onderdelen en sfeer vind ik de ocean wedstrijden inderdaad leuker, maar qua prestaties op het WK weet iedereen dat een Europeaan het over het algemeen van de pool events moet hebben, en ik dus ook." 

Rik tijdens de superlifesaver op de EK 2007 in Tenerife.

LifeSaving.nl: Is de voorbereiding voor ocean events anders dan voor pool events? En hoe combineer je dat dan?
"Nee, ik bereid me voor op een wedstrijd van vier dagen met bijna dertig races. Dat houdt in dat ik fysiek topfit moet zijn, zodat ik op dag vier nog fit genoeg ben om er vol in te gaan en mijn tegenstanders goed partij te kunnen geven. Momenteel ligt de focus dus op de conditie, dus a-specifiek trainen om mijn lichaam fysiek klaar te maken voor de WK. In het laatste stadium van mijn voorbereiding ga ik pas specialiseren naar mijn eigen onderdelen. Gelukkig kan ik in de verschillende trainingen voldoende variatie aanbrengen om mij scherp genoeg te maken voor de pool en ocean onderdelen. En die variatie is nou juist wat ik zo leuk vind aan de Life Saving sport."

LifeSaving.nl: Zie je in het team nog ontwikkelingen waardoor jij je nog meer kunt richten op ocean events?
"Nee, want als volledig gespecialiseerde ocean lifesaver zou ik niet geselecteerd worden voor het WK."

LifeSaving.nl: In hoeverre beschouw jij jezelf als teamcaptain?
"Eigenlijk helemaal niet. Ik gewoon goed overweg met de coaches, en ik heb altijd wel een mening omdat ik zelf ook verenigingscoach ben. En omdat ik niet bang ben om mijn mening te vertellen, val ik misschien wat meer op dan mijn teamgenoten. Maar om nou te zeggen dat ik de teamcaptain ben... dat gaat me wat ver."

LifeSaving.nl: Ben je dan een verlengstuk van de coaches in de selectie?
"Dat ligt een beetje aan wat je onder 'een verlengstuk' verstaat. Zoals ik al zei, denk ik dat dit vooral komt omdat ik goed overweg kan met de coaches en al lang met ze werk. Daarom weet ik vaak beter wat ze bedoelen en kan ik de dingen die ze zeggen in andere, en soms meer begrijpbare, bewoordingen uitleggen aan mijn teamgenoten. Of je dat een verlengstuk wilt noemen is aan jezelf."

LifeSaving.nl: Is het voor een team belangrijk om iemand te hebben die het initiatief neemt?
"Ik vind van wel, anders gebeurt er soms niks."

Mug shot van Rik. Kijkerstip: Let ook op die rare Kappel op de achtergrond.

LifeSaving.nl: Heeft dit herenteam de ideale samenstelling?
"Het herenteam bestaat momenteel uit het beste wat Nederland op Life Saving gebied te bieden heeft. Ik persoonlijk zie in het zwembad, ons sterkste punt eigenlijk, bij een aantal punten nog mogelijkheden tot verbetering. Dan bedoel ik onderdelen zoals de 200m hindernis en de reddingwissel. Waarom is er niemand in Nederland die bij deze onderdelen een internationale toptijd kan zwemmen?"

LifeSaving.nl: Geen idee. Trouwens, wie stelt hier de vragen ook alweer?
"Haha, klopt. Maar je snapt mijn punt wel, toch?"

LifeSaving.nl: Ja, dat wel. Hoe zit het dan bij de andere onderdelen?
"Bij de andere onderdelen in het zwembad zie ik mogelijkheden voor een of twee sporters om dat wel te kunnen, die internationale toptijd. En op ocean kunnen wij ons ook nog veel verbeteren. En dan is het de vraag waarom we op ocean dan afhankelijk zijn van een select groepje sporters... Ik vind dat wij als sport in Nederland in de breedte op ocean moeten ontwikkelen."

LifeSaving.nl: Is de doelstelling, eindigen bij de beste tien landen, haalbaar?
"JA, mits iedereen een goed WK beleeft. Daarbij zullen we hier en daar een beetje geluk nodig hebben. Ik denk dat wij als Nederland bij de beste 8 tot 12 landen van de wereld behoren. Toplanden als Australië, Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika, Italë, Spanje, Duitsland en China hebben een te hoog niveau voor ons. Maar daarachter moeten wij de concurrentie aangaan met landen zoals de VS, Canada, Japan en Frankrijk."

LifeSaving.nl: Duidelijk. Bedankt voor het interview en veel succes op de WK!
"Bedankt, tot ziens!"

Rik soeverein op kop tijdens de board race @ DLRG Cup 2010.

Alle berichten over Rescue 2010