lifesaving.nl banner 1

Reddingsbrigade Nederland

Na herhaaldelijke verzoeken die binnenkwamen op de redactie van LifeSaving.nl, dan hier eindelijk de bekendmaking van de selectie die Nederland gaat vertegenwoordigen op de WK 2010 in Alexandrië, Egypte. De bondscoaches mikken met deze selectie op een plaats bij de eerste tien landen, wat vitaal is voor het voortbestaan van de (top)sport in ons land. Op het moment dat u dit leest, worden op de achtergrond de plannen van aanpak al gesmeed door de volgende personen.

De oplettende volger van het LifeSaving.nl nieuws ziet al meteen dat de selectie heel veel lijkt op de tienkoppige selectie die in Warnemünde de tweede plaats verroverde. Daarmee hebben de heren coaches dus bevestigd dat de DLRG Cup een serieuze voorbereiding was voor de WK, hebben ze twee zwembadgerichte lifesavers erbij geplakt, twee reserves aangewezen, en klaar was de selectie.

Anneloes Peulen Anneloes Peulen

Niemand verwonderde zich erover dat deze sprintster geselecteerd was voor de ploeg. Zij heeft de plannen overigens al helemaal klaar. Na een aantal jaren meegedraaid te hebben in het Nederlandse damesteam wat eeuwige roem vergaarde, plakte zij er nog een paar jaartjes achteraan. Maar Anneloes gaat niet zomaar afscheid nemen, ze gaat na deze WK nog een klein jaar trainen in het Mekka van de LifeSaving wereld: Australie. Om daarna op de EK in 2011 er een punt achter te zetten.
Maike Op het Veld Maike Op het Veld

Hield er stiekem al geen rekening meer mee dat ze niet geselecteerd zou worden. Timmert flink aan de weg op de ocean onderdelen, maar moet zeker niet onderschat worden op de pool events, waar Nederland het traditiegetrouw van moet hebben. Haalde in 2008 op zowel de 100m lifesaver als de 200m superlifesaver de A-finale, en was zeker niet onbelangrijk op de estafettes. We zijn benieuwd!
Marianka Peeters Marianka Peeters

Zal zich in het zwembad volledig kunnen focussen op de estafettes. Maar hoe... vorig jaar in Warendorf was ze iedereen, inclusief alle herenteams, de baas op de linethrow. Heeft al drie keer achter elkaar het wereldrecord verbroken, maar zal zich nog niet te veel bezig houden daarmee, want dat maakt haar alleen maar zenuwachtig. Nee, laat Marianka maar lekker trainen op het board, want ook daarmee is ze op de ocean estafettes een belangrijke schakel in dit damesteam.
Leone Kelleners Leone Kelleners

Zij kan heel hard popvervoeren, en wanneer zij een goede dag heeft, kan ze ongelofelijk hard popvervoeren. Zij zwemt de gemiddelde mannelijke lifesaver naar huis op de 25m pop, en dat zal zeker een pluspunt zijn geweest om haar mee te nemen naar Egypte. Kan ook op de onderdelen met vliezen goed uit de voeten. Ocean ligt haar minder.
Ilvy van Grimbergen Ilvy van Grimbergen

Is de snelste op de 50m vrij met zwemvliezen, en komt wellicht ook goed van pas wanneer er gerend moet worden op het strand. Weet de studie geneeskunde momenteel goed te combineren met de topsport, maar geruchten gaan dat dit ook wel eens meteen het laatste optreden van Ilvy op het WK zou kunnen zijn. Maar dat zal haar niet beletten om zich voor de volle 100% in te zetten voor het Nederlands team.
Saskia Coolen Saskia Coolen

Als laatste aan de selectie toegevoegd. Is misschien net niet de snelste, maar zeker gelijkwaardig. De coaches zagen in haar de ideale troef om anderen uit de wind te houden op zware onderdelen, zoals het slepen in de torpedo estafette en de RTRR. Hoe de plannen definief uit gaan pakken, is echter niet bekend. Of eigenlijk, maken wij gewoon lekker niet bekend.
Kitty Schiphorst Preuper Kitty Schiphorst Preuper (reserve)

Deze eerstejaars seniore zal zich niet in de stress laten jagen doordat ze niet mee mag naar Egypte. In tegendeel, ook zij traint gewoon volop door, want mocht er wat gebeuren...
Rik Op het Veld Rik Op het Veld

Werpt zich vaak op als teamcaptain, en neemt vaak het initiatief. Zal in Egypte veel onderdelen op zowel pool als ocean voor zijn rekening nemen. Elk team heeft zo zijn all-round alleskunners, en zo is Rik die van Nederland. Heeft zelf aangegeven wel op te willen passen om niet te veel hooi op zijn vork te nemen. Wij van LifeSaving.nl zijn het daar helemaal mee eens. Want let maar eens op wat er in oktober gaat gebeuren als Rik helemaal uitgerust aan de start staat.
Ruud van Bommel Ruud van Bommel

Heeft zich in het kielzog van Rik ook ontwikkeld tot all-rounder. Zal zich willen revancheren voor de nederlaag op de linethrow twee jaar geleden. Hij heeft in Eindhoven veel kracht kunnen opbouwen, en hoopt dat het uitbetaalt dit seizoen. Heeft in Warendorf laten zien dat hij met een 51'er mee kan met de wereldtop op de 100m popduiken met zwemvliezen. Of hij dat ook in Egypte kan halen? Natuurlijk, want Ollie kijkt alleen maar vooruit. En zo hoort dat.
Peter Crijns Peter Crijns

Is constant bezig met het verbeteren van zichzelf en de omgeving. Zegt zelf liefst zo relaxed mogelijk naar de WK toe te leven, maar wij weten uit betrouwbare bronnen dat ook hij zich volledig geeft op de trainingen. Zal zich vooral laten zien op de sprintonderdelen. Of het nou gaat om de 50m hindernis, 50m vrij met zwemvliezen, 25 pop, beach sprint, beach flags, of het zwemmen in de ocean estafettes, hij kan het. Nu nog puzzelen hoe dat dan met herstel zit.
Niels van Dalen Niels van Dalen

Is de lijm van deze selectie en kan met iedereen zeer goed overweg. Zou nog wel eens voor een verassing kunnen zorgen op de board race, en is in elk geval belangrijk voor de ocean estafettes. Verder is hij een man van weinig woorden, en vooral de praktische uitvoering boeit hem. Weet vanuit zijn tijd bij de juniorenselectie ook wat tegenslagen zijn, en zal er tijdens de training dan ook alles aan doen om dit te voorkomen voor dit jaar.
Robert Hendriks Robert Hendriks

Een van de twee specialisten in dit team. Was de eerste echte beachie van Nederland, en zal zoals vanzelfsprekend starten op de beach flags, sprint en relay. Verruimt zijn kennis met betrekking tot het rennen tegenwoordig bij de lokale atletiekvereniging, niet onverdienstelijk overigens.Verder spreekt zijn persoonlijke beste tijd op de 25m popvervoeren (16.9 seconden) ook nog eens tot de verbeelding.
Martin Teley Martin Teley

Als laatste aan dit team toegevoegd en is de tweede specialist. Heeft de rest van Nederland achter zich gehouden met een 55'er op de 100m lifesaver, waarmee een hele slok punten gehaald zou kunnen worden. Zal naar alle waarschijnlijkheid ook het slepen in de torpedo estafette voor zijn rekening nemen, maar heeft voor de rest geen druk programma. Al zou hij overigens, met een half oog op de belasting van andere sporters, zomaar eens aan de start kunnen staan als redder op de RTRR.
Sjors Pietermans Sjors Pietermans (reserve / Clown (met de hoofdletter C))

Is heel breed inzetbaar, en daarom toegevoegd als reserve. Kan het niveau wel bijbenen, maar onderscheidt zich nog niet op de individuele onderdelen. Hij is nog een tweetal jaren jonger dan de rest en timmert flink aan de weg, dus zou er volgend jaar ook zomaar tussen kunnen staan.
Nico Laumen Nico Laumen (coach)

Het tienjarige jubileum van deze bondscoach gaat echt ergens om. Kan hij het team leiden naar grote prestaties? Heeft tijdens de tien jaar in het vak al redelijk wat meegemaakt en weet nu hoe hij zijn selectie optimaal kan voorbereiden. Heeft met oog op de personen in de kernploeg een dicterende rol ingeruild voor een sturende rol. Waarschijnlijk wordt dit achteraf gezien als de sleutel tot succes. Maar daarvoor zullen we eerst de resultaten moeten afwachten.
Rene Peeters René Peeters (coach)

Men moet niet vergeten dat Nico een evenknie heeft. René opereert sinds 2005 graag vanaf de zijkant, en stuurt tegenwoordig op de details. Weet precies hoe hij sporters moet benaderen, en blaast dat niet van de daken. Hij is de persoon waar iedereen, en vooral Nico, altijd op terug kan vallen. Geruchten gaan overigens dat de Duitse nationale selectie hun begeleidingsstaf graag inruilt voor die van Nederland. Dus daar zal het straks in Egypte zeker niet aan gelegen hebben.

Ondertussen zijn wij van LifeSaving.nl nog op zoek naar live-reporters voor de WK National Teams in Egypte. Neem vrijblijvend contact op met de redactie, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. En misschien ben jij wel die freelance-reporter die wij zoeken.