Vandaag opnieuw een dame aan het woord die niet uitkomt voor één van de grootste wedstrijdbrigades van de afgelopen jaren. Maar dit jaar worden er maar liefst twee dames uitgezonden naar het EjK namens de brigade van Melick - Herkenbosch. Als eerste wordt Jenny van der Borgh onderworpen aan het Lifesaving.nl kruisverhoor.
Lifesaving.nl: Hey Jenny, gefeliciteerd met het behalen van de selectie. Was het een verassing voor jezelf?
Ja, ik had van te voren nooit gedacht dat ik mee naar het EJK mocht! Ik stond ook echt te springen voor de computer toen we het beslissende mailtje van Hans (Vijge, Bondscoach, red.) kregen. Dit was mijn eerste jaar in de Junioren Selectie en van te voren had ik zoiets van ik wil dit jaar ontzettend veel leren en misschien kan ik me wel als reserve selecteren zodat ik mee mag op de trainingsstage. Ik weet nog erg goed dat we een jaar of twee geleden een brief op de deurmat kregen waarin werd gevraagd om vrijwilligers voor het EJK. Ik had toen echt zoiets van “leuk, dan kan ik gaan kijken naar al die ‘goede’ mensen”. Ik blijf het een gek idee vinden dat ik volgende week zelf daar, tussen die goede mensen, op het blok sta.
Lifesaving.nl: Hoe ben jij in de Life Saving terecht gekomen? Wat heb je allemaal moeten doen, en wat heb je moeten laten?
Meteen na het behalen van mijn zwemdiploma ben ik bij verschillende zwemverenigingen gaan kijken, in eerste instantie vond ik een normale zwemclub niet leuk, omdat ik meer wilde dan alleen maar baantjes zwemmen. Toevallig had een vriend net een proefles bij de reddingsbrigade gehad en was dit goed bevallen. Sinds die tijd wil en doe ik niets anders meer.
Sinds november afgelopen jaar ben ik een stuk bewuster en serieuzer gaan trainen. Ik ben meer na gaan denken over wat ik met een training wilde bereiken en ben in mijn prestaties gegroeid, en ja daar laat ik een avondje stappen natuurlijk graag voor schieten [knipoogt]
Lifesaving.nl: De nationale ploeg zat al een tijdje zonder life savers uit Melick Herkenbosch, maar nu zitten er twee in de juniorenselectie. Heeft dit een positief effect op de prestaties van jouw brigade?
In principe is de sfeer binnen de brigade het zelfde gebleven, het is een kleine en erg gezellige brigade waar het gros van de mensen ècht voor het plezier komt trainen. Sinds Susanne (Laumer, ook in de EjK selectie, red.) en ik geselecteerd zijn, is er in principe niet extreem veel veranderd, maar door de vele technieken, zoals het borstcrawl popvervoeren etc. zijn we als team wel sneller geworden.
Lifesaving.nl: Welke onderdelen mag jij zwemmen op de EJK?
De 200 hindernis, 200 superlifesaver, 50 popduiken, 4x25m popvervoeren, torpedo estafette, 4x50m hindernis, beachsprint, beachrelay, de beachflags en de Serc.
Lifesaving.nl: Wat zijn de doelen die jij jezelf hebt gesteld voor de EJK?
Ik wil graag een persoonlijk record zwemmen op de 200m hindernis, 200m superlifesaver, 25 popvervoeren en 50 popduiken. Verder MOET het hoofd van de pop boven blijven, dat is voor mij misschien nog wel het belangrijkste. [knipoogt] Met de selectie werd ik namelijk 3 van de 4 keer gediskwalificeerd op de poponderdelen, sinds die tijd heb ik er ontzettend hard op getraind
Natuurlijk wil ik ook genieten van de ervaring!
Lifesaving.nl: Is er sprake van thuisvoordeel nu de EJK in eigen land wordt gehouden? Leg uit.
Ja, dat denk ik wel! We zijn bekend met het zwembad en het strand en hebben onze eigen supporters. Ook weten we iets meer van de organisatie en zijn er genoeg mensen aanwezig waar we bij aan kunnen kloppen als er iets aan de hand is.
Jenny (links) tijdens de trainingsstage.
Lifesaving.nl: Jij bent een van de 10 lifesavers die voor het eerst naar de EJK mogen. Wat denk je dat het EJK anders maakt dan al die andere wedstrijden?
Ik denk dat een van de grootste verschillen in de duur van de wedstrijd zit, in plaats van een of twee dagen duurt de wedstrijd nu opeens een week. Ook het feit dat we opeens tegen andere landen zwemmen en dat wij als team geselecteerd zijn uit heel wat andere zwemmers zal de wedstrijd ‘groter’ maken, je staat niet elke dag op een Europees Kampioenschap.
Lifesaving.nl: Hoe zit het met de band tussen jou en jouw teamgenoten?
Gelukkig is deze heel erg goed, de meisjes in het damesteam kon ik al langer, de meeste van de talentontwikkeling en van eerdere wedstrijden. Omdat we relatief dicht bij elkaar wonen, zien en zagen we elkaar, ook buiten het zwemmen, vaak. Met het jongensteam heb ik pas echt een band gekregen tijdens het trainingsweekend, we zijn toen met zijn alle een stuk closer geworden en hebben elkaar beter leren kennen.
Lifesaving.nl: Op welke plaats gaat Nederland eindigen in de eindrangschikking?
Moeilijk, durf ik eerlijk gezegd niet te voorspellen!
Lifesaving.nl: Nou bedankt voor je tijd, veel plezier en succes met de EjK en hou 'em boven!
Gaat lukken!