lifesaving.nl banner 1

Nederlandse-vlag
Beste supporters in Nederland,
Hier volg het verslag van de ocean dag van het EJC in Zweden.

Net zoals gisteren moesten we weer vroeg opstaan voor het ontbijt, we ontbeten met z’n allen om 7 uur. Na het ontbijt reden we met de busjes naar het strand waar iedereen zich voorbereidde op de ocean. Er was gelukkig goed weer voorspeld, dit bleek ook te kloppen. De tent hadden we met behulp van onze trouwe supporters donderdag al opgezet en deze konden we nu fijn gebruiken. Daarbij kregen we nog goed nieuws. We mochten onze swimsuits gebruiken tijdens de wedstrijd. Het water was erg koud, maar met een pak aan was het wel te doen.

Voor de dames begon de dag met de beachflags en voor de heren met de board race. Bij het aankomen bij het beachflags veld kwam Bart er al snel achter dat het veld slechts 18 meter was in plaats van de 20 meter die het behoort te zijn. De jury moest dit even nameten en na lang overleg gaven ze Bart gelijk en moest het veld 2 meter worden verlengd. Omdat dit veel tijd in beslag nam waren de series en finales board race heren achter elkaar. De stroming van het water was anders dan waar we van de week mee geoefend hadden. Dit was heel vervelend. Gelukkig hadden we geen geblesseerden en kon iedereen gewoon starten. Jelmar en Joep strandden helaas al in de series maar Ivo kon een plekje in de finale behalen door 2e te eindigen in zijn serie. In de finale werd hij knap 10e. Terwijl de heren de board race afrondden begonnen de dames eindelijk aan de beachflags. Geen enkele dame slaagde er helaas in om de finale te bereiken. Voor Tanja scheelde het slechts 1 ronde, voor Fiona 3 rondes en voor Jacqueline 4 rondes.

Nadat de dames klaar waren met de beachflags konden de heren beginnen met de beachflags. Voor Nederland startten Ivo, Jelmar en Ruben. Ivo en Jelmar behaalden de b-finale en Ruben de a-finale. Ivo werd 3e in de b-finale en Jelmar eindigde een plek onder hem. Ruben werd 3e in de a-finale en veroverde daarmee het brons. Hij hoopte op een a-finale, daarmee kwam het brons geheel onverwacht.

Flags-laatste-3

Tijdens de beachflags heren begonnen de dames met de board race met Fiona, Tanja en Kathy. Hierbij gingen er in de series 8 sporters door naar de finale. Tanja werd 13e, Kathy 15e en Fiona net 9e.

Na de board race en beachflags was de ‘run-swim-run’ aan de beurt, die werd vervangen door een swim-run omdat het strand te smal was om met z’n allen tegelijk te starten. Bij de start van de dames gebruikte de starter een geheel nieuwe starttechniek. Nou ja, techniek kan je het niet echt noemen. Het startsein klopte niet waardoor alle zwemsters terug werden gehaald waarbij sommigen al halverwege de 1e boei waren. De scheidsrechters wilden de dames gelijk weer laten startten maar Hans en Bart waren het daarmee niet eens en tekenden protest aan. Na een stemming van alle landen werd er toch voor gekozen de dames te laten starten. Tanja werd uiteindelijk 9e, Fiona 20e en Marlou werd 22e.
De heren kregen bij hun ‘swim-run’ een nieuwe starter, die het overigens wel goed deed. Jelmar werd 5e, Ruben werd 10e en Ken finishte daar vlak achter.

Swim-Run

Na de pauze de begonnen de estafettes met de boardrescue voor de dames. Hier startten voor Nederland Fiona en Tanja, waarbij Tanja naar de boei zwom en Fiona haar ophaalde. In de series werden ze 5e waardoor ze net niet bij de 1e vier kwamen om in de a-finale mee te doen. Ze mochten wel startten in de b-finale en werden daarbij ruim 1e.
Nadat de dames de boardrescue hadden gedaan, waren de heren aan de beurt. Hierbij kwamen Jelmar en Ivo in actie. Zij veroverden een plekje in de a-finale. En na een super race in de a-finale zijn ze uiteindelijk 3e geworden en konden zij met het brons naar huis.

Board-res-heren

Het laatste onderdeel was de rescue tube rescue race. De dames begonnen zoals gewoonlijk als eerste en werden 2e in de serie en mochten naar de a-finale, waarin ze in eerste instantie 6e waren, maar omdat de Italianen verkeerd klikten werden de Italianen gediskwalificeerd en schoof team Nederland een plaatsje omhoog naar de 5e plaats. De heren behaalde een plek in de a-finale door bij de 1e vier te eindigen en werden in de a-finale 5e.

De sluitingsceremonie was in het KFUM, waar we de afgelopen dagen gegeten hadden. Alleen was het nu sfeervol ingericht. Elk land had z’n eigen tafel, herkenbaar aan het vlaggetje. Tijdens de laatste prijsuitreikingen hebben we het Italiaanse volkslied nog veel gehoord en natuurlijk op onze manier meegezongen. We hebben natuurlijk hier ook gegeten, het was zoals de hele week erg lekker. De Zweden hebben ons iets leuks geleerd, waarbij alles op de tafel omviel en alles een chaos werd.